Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Niemcy: Nowy Bundestag składa się z 630 posłów i posłanek

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

?

Jak dobrze myślę to opozycja ma przewagę w Bundestagu.... jakby stworzyć koalicję z SPD,Zielonych i Lewicy to Merkel jest poza układem i praktycznie jest przegrana...

autor: AntykapitalistA, data nadania: 2013-09-23 11:21:36, suma postów tego autora: 306

@AntykapitalistA

Tyle że ani SPD, ani Zieloni nie chcą koalicji z Die Linke. Zresztą większość wyborów preferuje "wielką koalicję".

Zresztą SPD bliżej jest do CDU niż do Lewicy.

autor: Mandark, data nadania: 2013-09-23 13:50:41, suma postów tego autora: 731

Dlaczego

niby tak na prawdę centrowe, a w dużej mierze neoliberalne SPD i Zieloni, mający podobne poglądy, mieli tworzyć jakąś antysystemową koalicję?

autor: Cisza_, data nadania: 2013-09-23 14:13:54, suma postów tego autora: 2083

Mam nadzieję, że

to działa w obie strony i Die Linke nie chciałaby koalicji z SPD i Zielonymi.

autor: Getzz, data nadania: 2013-09-23 17:06:24, suma postów tego autora: 3554

Lewica dużo straciła w tych wyborach.

8% to bardzo słabo. Dobrze, że chociaż FDP się wcale nie dostała.

autor: Getzz, data nadania: 2013-09-23 17:09:54, suma postów tego autora: 3554

Jeżeli młodzi fani Merkel zapewniają, że pod jej przywódctwem zlikwidują bezrobocie,

to czego lewicowiec może chcieć więcej? Pewnie tylko większej równości w podziale dóbr... A jeżeli i to zapewni, to co wtedy? Czy lewica, taka jaka jest, będzie jeszcze społecznie nośna, zrozumiała, sensowna? Mam co do tego wątpliwości, chyba że w grę wejdzie uspołecznienie środków produkcji w celu zwiększenia nad nimi społecznej kontroli... Ale to już inna pieśń, nie związana z tym tematem. Mimo wszytko lewicowcy uzyskali większość, czy wykorzystają ją? Raczej nie, bo nie pozwoli im na to ich stosunek do form własności. Dopóki niektórzy z nich będą przekonani, że prywatne jest lepsze lewica nie odzyska jedności, nie tylko zresztą w Niemczech.

autor: steff, data nadania: 2013-09-23 21:05:04, suma postów tego autora: 6626

Dodaj komentarz