Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Hiszpania: Czerwony Krzyż rozdaje 8 tys. ton żywności

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Takie są skutki ślepej ręki rynku.

Bez ingerencji życzliwych ludzi ta żywność po prostu by zgniła. Ale i tak gnije a ludzie milionami umierają. Nie tylko wszak rynek ma w tym swój udział ale przede wszystkim prywatna własność.

autor: steff, data nadania: 2013-10-15 16:50:58, suma postów tego autora: 6626

W tym raju socjalistycznym?

Przecież rządził Zapatero, tak wychwalany jeszcze niedawno na tym portalu.

autor: Leopard, data nadania: 2013-10-15 18:14:46, suma postów tego autora: 431

Leopard

Niedawno? Do 2011r. A wcześniej rządził niejaki Aznar. Hiszpania była chyba najmniej "socjalistycznym" krajem UE rządzonym przez socjaldemokratów. No może tylko Polska za rządów SLD była jeszcze mniej "socjalistyczna".

autor: V.C., data nadania: 2013-10-15 21:19:40, suma postów tego autora: 1136

Wiedziałem że tak będzie.

Jak tylko hiszpański raj socjalistyczny trafi szlag to okaże się że Zapatero to tak naprawdę zakamuflowany kapitalista.

autor: Leopard, data nadania: 2013-10-15 22:30:33, suma postów tego autora: 431

Leopard

Coś się uwziął na tego Zapatero? Hiszpania przez lata, jeszcze do niedawna była chwalona przez wszystkie prokapitalistyczne media za dobrze funkcjonującą, wolnorynkową gospodarkę i szybki wzrost PKB. Nigdy nie był jednak "rajem", tym bardziej "socjalistycznym". Czemu nie czepisz się np. premierów w Skandynawii, która znacznie bardziej odpowiada definicji "socjalistycznego raju"?

autor: V.C., data nadania: 2013-10-15 22:50:59, suma postów tego autora: 1136

I wystarczyło kilka lat rządów Zapatero

żeby wszystko szlag trafił.

autor: Leopard, data nadania: 2013-10-16 13:08:53, suma postów tego autora: 431

Nasz Cętkowany popadł w obsesję

Fiksuje na punkcie Hiszpanów.

autor: szczupak, data nadania: 2013-10-16 16:19:38, suma postów tego autora: 3747

Leopard

Po co przesadzać? Nie jest prawdą to, że Hiszpanię "trafił szlag", ani to, że była kiedykolwiek jakimś "rajem". Globalny kryzys nie rozpoczął się w Hiszpanii ani też nie ma tam najostrzejszego przebiegu. Poziom bezrobocia zawsze był tam najwyższy w UE. Nie byłem ostatnio w tym kraju (wybieram się), ale dwa razy odwiedziłem go za rządów Zapatero. Nie przemierzyłem go wzdłuż i wszerz, ale przemieszczałem się na pewnym odcinku zwykłą podmiejską koleją. Nowoczesne, punktualne, czyste pociągi, klimatyzacja funkcjonuje cały czas i nie wysiada, z głośników sączy się relaksująca muzyczka. Dziś, mimo kryzysu, szybkie koleje AVE połączyły niemal wszystkie duże hiszpańskie miasta oraz Lizbonę i francuskie Perpignan. Z Madrytu do Barcelony można dojechać w 4 godziny! Przybyłem do pewnego prowincjonalnego, nieturystycznego miasta i spacerowałem nie główną avenidą, lecz zakamarkami śródmieścia. Zaskoczenie. Wszędzie było sterylnie czysto. Ani śladu pijaczków, ani żebraków. Raj? Nie. Ale faktycznie, w polskim kapitalistycznym "raju" to niemożliwe.

autor: V.C., data nadania: 2013-10-17 08:38:21, suma postów tego autora: 1136

Leopard

http://forsal.pl/artykuly/741220,pkb-hiszpanii-wzrosl-o-0-1-proc-w-trzecim-kwartale.html

autor: V.C., data nadania: 2013-10-24 00:55:55, suma postów tego autora: 1136

Dodaj komentarz