Odnośnie Boga to może tylko tyle - niech nas raczej strzeże przed tymi, dla których błogosławieństwa odeń domaga się bohater niniejszego wywiadu.
‘Komunistyczna recepta oczywiście nie wchodzi w rachubę...’ Rad bym uslyszec od osoby, ktora przyczynila się do zniszczenia systemu, ktory można było ewolucyjnie zmieniac, i zastąpienia go systemem, ktorego zmienić nie sposób w sposób pokojowy, na jakiej podstawie twierdzi, że recepta nie wskazuje dobrego lekarstwa. To, że prof. Modzelewski z kolegą udali się onegdaj do niewłaściwej apteki i dostali lek bardzo generyczny, nie znaczy że lekarz się pomylił w wyborze lekarstwa i dawkowania.
W polityce nie ocenia się intencji, uważać się za lewicowca i skończyć jako kwiatek do kożucha kapitalistycznej restauracji? Zmarnowane życie i wieczna hańba w (nie)pamięci.
Nie był za mądry Pan Profesor w tym czasie - to jasne.
Dobrze chociaż, że zmądrzał później, ale mleko już się rozlało i Solidarność poszła w tym kierunku, który zapowiadał się od początku ( czyli konserwatywno-prawicowym), tyle że Karol Modzelewski tego jakoś nie dostrzegał.
Nie przeszkodziło mu to później odebrać najwyższych odznaczeń państwowych z rąk tych , którzy poprowadzili Związek w przeciwnym niż planował, kierunku.
A może tylko dzisiaj tak mówi, żeby nie brać na swoje barki odpowiedzialności za opłakane skutki reformy Balcerowicza ?
Kto wie?
Trafiłeś w sedno. Przyłączam się do twojego wpisu.
[Po 1989 roku wytworzyło się w Polsce przekonanie, że skoro część prawicowej biurokracji PZPR-u udało się do SLD, tworzyć tam neoliberalizm o kolorze czerwonym - to każda realna, polska lewica musi być antysocjalistyczna. Problem polega na tym, że Solidarność (niezależnie od oceny intencji) nie ma żadnych historycznych osiągnięć dla ruchu robotniczego w Polsce. Solidarność została też wniesiona na sztandary i banery całej polskiej prawicy. Oba te fakty powinny naprowadzić wszystkich zainteresowanych budowaniem lewicowego frontu na prosty wniosek - mianowicie taki, że nie da się wybudować dziś lewicy nie odrzucając jednocześnie dziedzictwa solidarnościowego - jako dziedzictwa klęski. Takim dziedzictwem klęski jest całe dziedzictwo okrągłego stołu, które doprowadziło do rozbioru Polski Ludowej i katastrofy prywatyzacji, w tym sensie czczenie bożków SLD, takich jak Jaruzelski również kompletnie mija się z celem lewicy.]
Nie część, tylko MIAŻDŻĄCA WIĘKSZOŚĆ nomenklatury zdradziła socjalizm. Z milionowej PZPR pozostała garstka dziadków pamiętających jeszcze czasy akcji "Wisła". Gdyby Kochan miał rację, mielibyśmy dziś masową partię komunistyczną powstałą na bazie PZPR. A na dobrą sprawę większość ideowej lewicy w naszym kraju (także Ikonowicz) wywodzi się nie z PZPR ale z antysystemowej opozycji w czasach PRL.
Chwalony przez Kochana Ikonowicz w bezkrytycznie popieranej przez Kochana PRL siedział w więzieniu właśnie za działalność na lewicy.
List, którym w swej młodości wsławił się Pan Prof wraz z J.Kuroniem, Powoływał się na bardzo lewicowe zasady. Nawet Mijal tak daleko wówczas nie szedł. Pewnie dzisiaj i Kim by ich nie pochwalił. Trudno się więc dziwić Gomułce, że za list ten nie dał nagrody, choć zasady te w stosunku do siebie stosował. No cóż, był pragmatykiem a Pana Prof. młodość tej właściwości pozbawiła. I stąd ten ostry zakręt. Prawdopodobnie Gomuła wówczas sprawił, że Polska nie miała swojego Kima.
plujecie sobie na modzelewskiego, ale o waszych dokonaniach na polu walki z systemem nikt nie słyszał.
Jest jednym z niewielu na tych łez padole do odwagi mówienia tak tu i tu błądziłem. Nie obciążajcie Balcerowiczem prof. Modzelewskiego bo nie miał wpływu na decyzje kadrowe i generalnie skręt w przepaść Solidarności. Z perspektywy minionego wieku w historii będzie to zapisane, że z gruntu robotniczy związek zawodowy "S" dokonał na sobie sepuku.Uszanujcie człowieka który przyznał ,że błądził taka jest historia.
Zapraszam do grupy Giganci Metalu. Co tu będziesz z dziwolągami dyskutował
i dalej za socjalizmem, no proszę, jaka idea jest silniejsza, no która? ewentualnie, jak głupi stają się ludzie, skądinąd całkiem inteligentni, gdy chodzi o socjalizm? jak ten Abraham, socjalizm każe mu zabić syna, to polezie i zabije, bo przecież socjalizm is the best nie.
jest taki:
K.Modzelewski zna państwo policyjne z długotrwałej autopsji (na Rakowieckiej, we Wronkach, w Sztumie, Białołęce itd.)
Jakim więc cudem mógł uwierzyć, ze Polsce po roku 2005 zagrażało państwo policyjne?
I nadal tak twierdzi?
W PRLu siedział "za odchylenie nacjonalistyczne", za PiS mógłby siedzieć za anty-antykomunizm"
Myślę, że to pojmiesz, w końcu etat bałwana forumowego obsadził i tak PT Jiber. Nie zastąpisz go, choćbyś się starał.
nigdy nie siedział akurat za "odchylenie nacjonalistycznę".
Ale ważniejsze, iż za rządów PiS-u nikt nie siedział ani tym bardziej nie zginął. Inaczej niż za rządów PO i jej satelitów.
I spokojnie można zagwarantować: po roku 2015 (a może już 2014) nikt nie posiedzi ani minuty. Dlaczego? Bo praworządna IV RP będzie sie opierać m.in. na zadzie nieograniczonej wolności ekspresji przekonań.
Na pewno dobrze czujesz się na poziomie Jiberka, Sumika i Drechola?
No nieważne.
Parę tygodni temu zadałem tu "pytania z ulicy".
Może raczysz odpowiedzieć na nie jako pierwszy, skoro PT PT Szumlewiczowi, Ciszy, etc. etc. się nie chce. Wyciągnę z ego odpowiednie wnioski.
"praworządna IV RP będzie sie opierać m.in. na zadzie nieograniczonej wolności ekspresji przekonań"
No i jak można go nie kochać?:)))
chyba jasno wynika doprecyzowanie zaimka "nikt", ale - jeśli ktoś sobie życzy kawy na ławę - proszę bardzo:
errata...za rządów PiS nikt nie siedział ani tym bardziej nie zginął z tych powodów, dla których ludzi więzi się i zabija w państwie policyjnym. Takim, jak np. Federacja Rosyjska czy Ukraina za (upadającego) ancien regime`u.
(autorka ustawy eksmisyjnej w czasach, kiedy SLD cieszyła się poparciem Jacka Zychowicza, nota bene może z powodu tej ustawy?) jeszcze żyje?
.
Ja z tego poweodu - nie ukrywam - nie płaczę.
Płaczą za to ci, którzy akceptują i wychwalają reżim Janukowycza, a więc i stosowane przez jego funkcjonariuszy porwania i tortury.
odwracać się od swych niegdysiejszych idoli?
Ładnie to tak?
tak znienawidzeni przez niektórych z Was ludzie......
Marksiści oraz Chrześcijanie i nie chodzi tu tylko o mnie maluczkiego.....
ale o wszystkich ludzi spod znaku Teologii Wyzwolenia Wyzwolenia i Marksizmu mieli wywalczyć lepsze jutro ...... ;)
Pozdrawiam.
jacekx marksista chrześcijański
z SLD
ZA, CO NIE KOCHAM CIĘ POLSKO
Za mamę w Anglii, tatę w Irlandii. Za bezrobocie, bezdomnych krocie. Za wygłodzone emerytury, za renty kiepskie w ulicach dziury. Za to, że chorym umierać karzesz, w długich kolejkach i bez lekarzy. Za drogie leki bez refundacji, multum szpitali do likwidacji. Za niepotrzebne nam IPN-eny, za senatorów, w sutannach hieny.Za to, że uczniom zamykasz szkoły, i za rządzące nami matoły. Za katechezy w lekcyjnych salach, i za msze święte na szkolnych galach. Za puste brzuszki i smutne buzie, za brak perspektyw i za przedmurze. Za zrujnowany przemysł, fabryki, umowy-śmieci w biurach klęczniki.
Nikniesz, marniejesz, stajesz się Wolska.
Za to nie mogę kochać, cię Polsko
Bez komentarza!!
Tyś z Twojego Ruchu ......
nie kochasz Polski to przykre :(
Polak nie kocha Polski ......
A ja Komuch i co powiecie ......
ano Ja komuch tak jak mój ulubiony poeta Lechoń
......
>>>>>
Jedna jest Polska, jak Bóg jeden w niebie,
Wszystkie me siły jej składam w ofierze
Na całe życie, które wziąłem z Ciebie,
Cały do Ciebie, Ojczyzno, należę.
Twych wielkich mężów przykład doskonały,
Twych bohaterów wielbię święte kości,
Wierzę w Twą przyszłość pełną wielkiej chwały,
Potęgi, dobra i sprawiedliwości.
Wiem, że nie ucisk i chciwe podboje,
Lecz wolność ludów szła pod Twoim znakiem,
Ze nie ma dziejów piękniejszych niż Twoje
I większej chluby niźli być Polakiem.
Jestem jak żołnierz na wszystko gotowy
I jak w Ojczyźnie, tak i w obcym kraju
Czuwam i strzegę skarbu polskiej mowy,
Polskiego ducha, polskiego zwyczaju.
Z narodem polskim na zawsze związany
O każdej chwili to samo z nim czuję,
Do wspólnej wielkiej przyszłości wezwany
Wszystkim Polakom braterstwo ślubuję.
>>>>>>>>>>>>>>>
Takim jak wierszu trzeba być i nie poddawać się, nie załamywać rąk ...... były gorsze lata i dni naszej historii a przetrwaliśmy
Pozdrawiam.
jacekx marksista chrześcijański
z SLD