Tak jak każdy cierpiący na antykościelną fobię.
na całym świecie.
Jaki procent tantiem ze sprzedaży Nargal przeznacza na biednych lub/i wsparcie lewicowych inicjatyw?
Czy interesują Go warunki pracy w fabryce gdzie są produkowane jego płyty?
Po co pytać o głupoty !!!1
Liczy się, że w kościół dowalił !!!
Biblie podarł !!!
Nasz człowiek !!!
został wyeliminowany absurdalny artykuł o ochronie uczuć religijnych.....
... i zastąpiony paragrafem Kłamstwa Oświęcimskiego.
Wtedy będzie po Europejsku !!!
Teraz bedzie czuł sie bezkarny! a co będzie gdy następnym razem potarga koran?lewica go zlinczuje przecież!
ale oceniając tylko po publikacjach, obecna Trybuna wcale nie jest gorsza od tej spod ręki Wołkowej. W dzisiejszym wydaniu zwróciłem uwagę na teksty o tym jak Solidurnie weszli w mentalne buty komuchów i zaczęli szerzyć podziały w Polsce, oraz skandalicznej bezkarności urzędasów i aparatu ścigania w różnych aspektach życia społecznego.
Nie chce mi się pisać żadnego elaboratu, więc wkleję link porównawczy - http://lewica.pl/?id=29068&tytul=TVN-nie-musi-p%B3aci%E6-kary-za-%27Top-Model%27.
Hipokryzja sięgnęła szczytów a morał każdy może wymyślić sobie sam.
Nergal jest spoko.
Dewotom kij w Oko.
Oj, przepraszam - w oko.
czy na tym zarabiacie?
mięso w piątek, mam nadzieję że nikogo z krzyżowców nie obrażam, w dodatku często jest to świński kotlet, tu mogliby się obrazić muzułmanie. Jezus Maria chciałoby się zawołać gdyby nie strach, że popełniając blasfemie obrażę luteranów.
Darcie jakiejkolwiek książki to chamstwo i prymitywizm. Przypomnę, że książki niszczyły również takie tuzy "lewicowego" myślenia, jak Mao, Pol Pot czy Hitler. Nie wiem, czemu lewica się miesza w chamskie wygłupy jakiegoś człowieka, który jej może jedynie szkodzić. Choć nic mnie już tu nie zdziwi.
nie lepiej wierzącym w końcu się pogodzić z faktem że ich boga nie było, a wszystkie religie to zwykłe oszustwo, czad i opium?
spali se Koran albo Torę nie musieli by go skazywać żeby go zabili.
Tora (Pięcioksiąg) to pierwsze 5 ksiąg Biblii. Jak by nie patrzeć, już jest zatem "po ptokach".
ściślej dlatego, że przypisał, dokładnie tak jak katofanatycy, nadprzyrodzone znaczenie zbiorowi zadrukowanych kartek. To się jakoś nazywa, ale nie jestem biegły z religioznastwa. Chyba fetyszyzm ;)
Ty jesrteś PO...bany
napisz jeszcze coś równie merytorycznego i kulturalnego.
"szczupaku", ludzie od ciebie, klasyka politycznego internetu, wiele się nauczyli.
ILE EKSMISJI ZABLOKOWAŁ NERGAL?????????
:) :) :) :) :)
Jesteś pewny .....
że, ...... Boga nie ma
Przyjmij więc fakt ..... ,że życie to cykl białka ..... tylko czasami coś w kominie coś załka :(.
Przecież człowiek to materia i Psyche.
Poważnie to nawet A.Einstein nie wykluczał istnienia Boga ......
Pozdrawiam.
jacekx marksista chrześcijański
z SLD
Ps. jacekx belfer fizyk
1. jestem pewny że boga nie ma
2. Einstein był agnostykiem
Na pomnikach tobie stać.
Wrócisz do problemu zapewniam Cię jak znajdziesz się w przedziale wiekowym 70 - 80 lat ......
nie wiem czy jeszcze będę pisał posty na lewica.pl :) ?
...... a wtedy może pogadamy na portalu czy miałem rację :).
Nigdy nie pisz nigdy bo niezbadane są ścieżki ludzkie ......
w tym ścieżki do Pana.
Nie wierzysz to postudiuj losy Szawła późniejszego Św. Pawła.
Pozdrawiam.
z SLD
A.Einstein nie potępiał idei Boga jako siły sprawczej Świata
Napiszę tak:
W teorię Wielkiego Wybuchu wierzysz ?
Przecież w Przyrodzie a ogólnie we Wszechświecie
samo się nie dzieje, samo się błyska :).
To odpowiedz mi co lub kto odpaliło Wszechświat :).
Pozdrawiam.
z SLD
Pisz jaśniej, bo może czyta nas młodzież :).
>>>>>>>>>>>>>
Agnostycyzm (st. gr. ἄγνωστος α- a-, bez + γνώσις gnōsis, wiedzy; od gnostycyzmu) – pogląd filozoficzny, według którego obecnie niemożliwe jest całkowite poznanie rzeczywistości.
Czasami agnostycyzm oznacza tylko niemożliwość dowiedzenia się, czy Bóg lub bogowie istnieją, czy też nie.
Jednym z pierwszych przejawów agnostycyzmu było „Wiem, że nic nie wiem” Sokratesa.
Thomas Henry Huxley wprowadził termin agnostycyzm, wykluczając możliwość poznawczą człowieka na polu „istoty” rzeczy jak i „istoty” związków przyczynowo skutkowych.
Agnostycyzm przybiera różne formy i tak agnostyk może być ateistą, teistą albo żadnym z nich.
>>>>>>>>>
Fizyka to nauka zajmująca się związkami przyczynowo- skutkowymi tak, że H. Huxley nie bardzo pasuje do wizji boga A. Einsteina.
O ile dobrze pamiętam z biografii Wielkiego Fizyka
to ponoć składał się ku akceptacji Boga, jako siły sprawczej
ale ogólnie idei Boga ( a nie Boga konkretnego).
Pozdrawiam.
z SLD
jeśli coś mi na mózg padnie w ósmej dekadzie mojego życia, nie będzie to dowodem na istnienie boga
Nie masz w życiu żadnych wątpliwości ...... trochę pokory :).
Trzeba być stalowym by przyjąć i zaakceptować fakt:
Człowiek rodzi się i po latach ...... odchodzi w niebyt :(.
Stoicy a jednocześnie epikurejczycy, którzy są w stanie zaakceptować ten fakt wewnętrznie stanowią moim zdaniem promil Ludzkości.
By tą drogę człowiek przeszedł godnie, pracowicie i pożytecznie
dla swych braci i sióstr a przy tym nie zwariował wielu ludziom niezbędny jest Bóg.
Twierdzisz nikyty...... Boga nie ma ......
Dlatego Tobie nikyty zadedykuję fragment mojego ulubionego poety
dla mnie guru polskiej poezji o charakterze stoicko - epikurejskim
L.Staffa.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Odys
Niech cię nie niepokoją
Cierpienia twe i błędy.
Wszędy są drogi proste
Lecz i manowce wszędy.
O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało.
Zostanie kamień z napisem:
Tu leży taki i taki.
Każdy z nas jest Odysem,
Co wraca do swej Itaki.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pozdrawiam.
z SLD
wierzący zawsze koniec końców uciekają w utylitaryzm twierdząc, że jeśli boga nawet nie ma, to wierzyć w niego trzeba bo tak jest łatwiej
tyle że to nie jest argument za istnieniem boga
Czy naszym celem nadrzędnym nie jest szczęście wielu ?
Jeśli to utylitaryzm to zgoda mogę to zaakceptować ......
jak zwał tak zwał :)
Pisz prościej nikyty......
>>>>>>>>>>>>>>>
Utylitaryzm (łacińskie utilis – użyteczny) – postawa zwana też filozofią zdrowego rozsądku, kierunek etyki zapoczątkowany w XVIII wieku, według którego najwyższym dobrem jest pożytek jednostki lub społeczeństwa, a celem wszelkiego działania powinno być największe szczęście największej liczby ludzi.
Programem utylitarystów jest próba obiektywnego ustalenia zasad działań przynoszących pozytywne i negatywne efekty. Podstawowym kryterium rozróżniania działań pozytywnych i negatywnych stała się dla utylitarystów zasada użyteczności. Głosi ona, że postępowanie jest słuszne, jeśli prowadzi do uzyskania jak największej ilości szczęścia i jak najmniejszej ilości nieszczęścia, przy czym dla różnych odłamów utylitaryzmu samo pojęcie szczęścia było różnie pojmowane przez różnych przedstawicieli tego kierunku filozofii, co prowadziło często do skrajnie różnych wniosków praktycznych. Wielu utylitarystów podkreśla wagę efektów postępowania. Ich zdaniem, intencja czynu nie ma większego znaczenia etycznego – ważne jest tylko, czy daje on więcej efektów korzystnych czy szkodliwych.
>>>>>>>>>>>
Pozdrawiam.
z SLD
Ja piszę o potrzebie istnienia Boga dla nas Homo Sapiens ......
Pozdrawiam.
z SLD
No nie wiem ......
To odpowiedz mi czy to łatwe:
a) żyć Dekalogiem czyli według jego 10 praw......
b) nieść swój krzyż z pokorą przez całe życie naśladując w tym Boga Człowieka
Chrystusa ......
Pozdrawiam.
z SLD
jeśli masz poważne trudności z powstrzymywaniem się od kradzieży i zabijania to religia jest ostatnim z twoich problemów
bo jest też tam oprócz tych dwóch praw
5. Nie zabijaj
7. Nie kradnij
napisane:
1. Nie będziesz miał cudzych bogów przede Mną.
2. Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno.
3. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.
4. Czcij ojca swego i matkę swoją.
6. Nie cudzołóż.
8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
9. Nie pożądaj żony bliźniego twego,
10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest.
Z tymi dwoma wymienionymi przez Ciebie prawami nie mam, jako człowiek, chrześcijanin i marksista kłopotów :)......
ale Ty mój drogi nikyty z niektórymi prawami, których nie wymieniłeś możesz mieć problemy :(.
np. 8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
co czynisz posądzając o brak rozumu chrześcijan a może i marksistów czy też np. zarzucając brak lewicowości członkom SLD :)
Pozdrawiam.
z SLD
i w którym miejscu ta wyliczanka z epoki brązu udowadnia istnienie bozi? :)
To nie wyliczanka tak jak złośliwie szydzisz bo jest to zbiór praw moralnych .....
Powtórzę jeszcze raz ......
we wszystkich prawie swoich komentarzach masz problem z 8 prawem
- nie mów fałszywego świadectwa przeciwko bliźniemu swemu.
Potwierdzasz w ten sposób, że nawet niektóre z praw Dekalogu dla Ciebie wojującego ateisty są problemem a co dopiero dla chrześcijanina.
To chciałem udowodnić a nie wyższość religii nad religią.
Bo ateizm to też swojego rodzaju religia :).
Odpowiadam:
a) Dekalog Chrześcijan jak go podałem powstawał od czasu narodzin Chrystusa 6-7 p. n. e do czasu sformułowania na piśmie Nowy Testamentu to 51 r. n.e. – 96 r. n.e..
b) Dekalog Żydów to czas wyjścia Żydów z Egiptu i zawarcie przymierza z narodem wybranym przez Boga - najbardziej bardziej prawdopodobna wydaje się data 593 p. n. e.
c) Epoka brązu to czas między 3400 p. n. e ( początek epoki) a 700-1000 p.n.e. ( koniec epoki).
Czyli nawet gdyby przyjąć, że Dekalog Chrześcijan nie różni
nie różni się od Dekalogu Żydów ( a różni się) to pomyliłeś od 100 do 300 lat
Pozdrawiam.
z SLD
już drugi raz napisałeś że życie według tej waszej wyliczanki jest trudne, ze wszystkich jej punktów jakąś wartość mają tylko o kradzieży i zabijaniu - z tym fałszywym świadectwem mnie bawisz tylko, bo sld nie ma nic wspólnego z lewicą już tak ze dwadzieścia lat conajmniej, więc pytam się po raz drugi - tak trudno chrześcijanom jest nie kraść i nie zabijać? tak trudno jest im czcić swojego idola?
ateizm religią? możesz sobie w to wierzyć, wierzenia w brednie są twoją specjalnością, a w co wierzysz to mnie tak średnio ryra :)
(mam nadzieję tym razem, że mój post puszczą moderatorzy ...... :))
albo:
a) głupota równa głupocie prawicowych postów na lewica.pl :(
b) tzw. szczeniactwo, co znaczyłoby, że pisze je niedouczony gimnazjalista :)
a na pewno nieuctwo, co wyszło też przy Twoich ekologicznych postach :(.
Pozdrawiam i zapraszam nykyty do szkoły :).
z SLD
stary belfer
Wprowadzając nazwy:
a) Dekalog Chrześcijan
b) Dekalog Żydów
chciałem rozróżnić Dekalog Starego Testamentu
od Dekalogu Nowego Testamentu, bo jednak różnią się między sobą.
Pozwolę sobie, więc wkleić z netu porównania tych dekalogów.
>>>>>>>>>>>>
# 1: Nie będziesz miał innych Bogów obok mnie Przeniesione do Nowego Prawa w Dz 14:15
#2: Nie będziesz rzeźbił żadnych idoli dla siebie Przeniesione do Nowego Prawa w 1 Tes 1:9
#3: Nie będziesz brał imienia Twego Boga na próżno Przeniesione do Nowego Prawa w Ef 4:29
#4: Sześć dni będziesz pracować, ale siódmego dnia jest szabat.
Wciąż przybite do krzyża; nigdy nie przeniesione do Nowego Prawa (Kol 2:14-17). W całym Nowym Testamencie brak nakazu przestrzegania szabatu.
#5: Szanuj swoją matkę i ojca Przeniesione do Nowego Prawa w Ef 6:1-2
#6: Nie zabijaj Przeniesione do Nowego Prawa w 1 J 3:15
#7: Nie cudzołóż Przeniesione do Nowego Prawa w Hbr 13:4
#8: Nie kradnij Przeniesione do Nowego Prawa w Ef 4:2 8
#9: Nie świadcz fałszywie Przeniesione do Nowego Prawa w Kol 3: 9
#10: Nie pożądaj
Przeniesione do Nowego Prawa w Ef 5:5
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Oczywiście Pierwsi Chrześcijanie to głównie Żydzi, chociaż być może byli wśród nich Rzymianie.
Pozdrawiam.
z SLD
Przepraszam, że przekręcam czasami Twój nik
na nykyty :(
ale Tobie też zdarzało się zwracać do mnie jacex
zamiast jacekx.
Pozdrawiam.
z SLD
domagać się logicznego rozumowania od wierzących to walka z wiatrakami :)
Chrześcijanie, jako wiatraki zaś nikyty, jako Don Kichot
:(..... oryginalny scenariusz :)
Widać pole a na nim ......
>>>>>>>>>>>>>>>
Naonczas spostrzegli trzydzieści lub czterdzieści (bezrozumnych postaci).......na tym polu. Ujrzawszy je, nikyty powiedział do giermka:
– Fortuna sprzyja naszym zamiarom bardziej, niżbyśmy pragnąć mogli. Oto patrz tam, przyjacielu ....... , gdzie ukazuje się trzydzieści lub i więcej ...... (bezrozumnych istot zaiste) olbrzymów, z którymi zamyślam stoczyć walkę i wszystkich ...... (wiary) pozbawić; łup po nich będzie początkiem naszego wzbogacenia się, jest to, bowiem słuszna wojna (rozumu) i doniosła służba ...... znieść tak ...... ( bezrozumne ) nasienie z oblicza ziemi.
– Jakie ...... (bezrozumne stwory )? – zapytał giermek ......
– Te, które tam widzisz – odpowiedział pan jego – o ...... ( sercach olbrzymów); niektórzy zdają się mieć je długie na dwie mile.
............
To mówiąc spiął ostrogami swego konia Rosynanta, nie zważając na krzyki, jakie wydawał jego giermek ......, który ostrzegał, że bez żadnej wątpliwości są to (rozumni Homo Sapiens)...... a nie (bezrozumni)......, na których chce uderzyć. Ale ten tak wbił sobie do głowy ...... (bezrozumnych), iż ani słyszał wołań swego giermka ......, ani zważał, choć był już blisko, co by to było; przeciwnie, zaczął gromkim głosem wołać:
– Nie uciekajcie, tchórze i ....... (bezrozumne stwory)! wszak jeden tylko nikyty na was uderza.
>>>>>>>>>>>>>>
Wybaczcie za próbę pastiszu, ale taką miałem wizję po ostatnim poście, którego autorem był nikyty.
Pozdrawiam.
z SLD
spoko, zabawne to
wyjaśnij mi jeszcze tak dlaczego raz piszesz że z wiarą w boga łatwiej, żeby potem pisać że przestrzeganie zasad wiary w tego boga nie jest tak łatwo a na konkretne pytania zasypujesz mnie pozbawionymi znaczenia szczegółami z historii waszej mitologii?
Prawdziwe chrześcijaństwo jest trudne ( realizacja w pełni Dekalogu jednocześnie z realizacją nakazu Chrystusa by miłować swych nieprzyjaciół )...... choć możliwe :)
a odchodzić do Pana łatwiej :) ...... niż odchodzić
ze świadomością, że odchodzi się w niebyt :( ......
Pozdrawiam.
z SLD
ok - tylko że nadal, jakby nie patrzeć, boga nie ma :)
Gwarantuję Ci, że Twoja ścieżka ...... może będzie długą
ale nie obawiaj się trafisz do celu ...... :)
Pozdrawiam.
z SLD
Ps. Nawet Szaweł trafił do Pana ......
nie rozśmieszaj mnie, boga nie ma, koniec i kropka :)