Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

OPZZ: Wprowadzić limit różnic dochodowych w obrębie firmy

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

fajny bat

na zarobki etatowców, przybijcie piątkę z właścicielami firm, będą zachwyceni

autor: jliber, data nadania: 2014-04-18 16:06:50, suma postów tego autora: 4329

jestem za

Jest tylko jedno ale. Stanowiska kierownicze beda obslugiwane przez jednoosobowe firmy na podstawie umowy cywilnej. Juz teraz przedsiebiorcy korzystaja z uslug firm wyspecjalizowanych w jakiejs dziedzinie zwalniajac ludzi zatrudnionych u siebie lub stosuja samozatrudnienie.

autor: dziwator, data nadania: 2014-04-18 17:37:09, suma postów tego autora: 3

jliber

Myślę, że się powinno wprowadzić ogólną zasadę, że np. najwyższe zarobki nie mogą przekraczać 10-krotności najniższych zarobków, proporcjonalnie oczywiście do okresu zatrudnienia, włączając w to również umowy cywilnoprawne.

W Szwajcarii było nawet referendum w tej sprawie. Pomysł nie uzyskał akceptacji większości ale sporo Szwajcarów opowiedziało się za nim.

To by był ciekawy eksperyment, gdyby szefowie banków czy korporacji nie mogli zarabiać więcej niż np. 10 tys. złotych miesięcznie. Zarobki w ten sposób byłyby urealnione - nikt nie zasługuje na to, by zarabiać kilkaset czy kilka tysięcy razy więcej niż jego pracownik.

No i zerwalibyśmy dzięki temu z indywidualistycznym egoistycznym liberalnym myśleniem, zgodnie z którym każdy jest kowalem własnego losu i nie ma obowiązku troszczyć się o innych. ;)

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2014-04-18 21:24:36, suma postów tego autora: 2157

Wiem, wiem

Dzisiaj nazwiesz mnie komunistą za takie myślenie. Ale za 30 czy 50 lat to będzie jedyne RACJONALNE rozwiązanie.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2014-04-18 21:26:06, suma postów tego autora: 2157

no pewnie

Ja wyloze pieniadze na zalozenie firmy, ja bede ponosil cale ryzyko a OPZZ bedzie mi mowic ile moge zarobic.
A moze tak ustawa ze kacyki zwiazkowe nie moga zarabiac wiecej od najnizej zarabiajacego pracownika, zadnych zwiazkowych biur i telefonow na koszt pracodawcy.
W najlepszym wypadku stol na hali produkcyjnej i wlasny telefon

autor: Rebel2, data nadania: 2014-04-19 01:31:59, suma postów tego autora: 3910

@

Idea słuszna, tyle że nie do zrealizowania w systemie wyzysku. W Polsce socjalistycznej nie trzeba było wprowadzać żadnych specjalnych ustaw żeby dochody kadry zarządzającej w stosunku do płac robotniczych nie były kpiną z ludzi pracy.

autor: mlm, data nadania: 2014-04-19 09:06:23, suma postów tego autora: 4284

nie wierzę że nikt w OPZZ nie widzi jak bardzo to rozwiazanie

jest bezcelowe, nieefektywne i niemożliwe do wprowadzenia. Po prostu wszyscy co mają dostawać więcej założą "firmy doradcze" i bedą świadczyć usługi w ramach tych firm. I na tym by sie skończyło. O ile uda sie coś takiego wprowadzić, a szansa na to jest taka jak na to ze jutro obwołamy Korwina Mikkego królem Polski.
Innymi słowy- pusty gest pod publike, brawo OPZZ.

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2014-04-19 09:51:27, suma postów tego autora: 2714

Brawo Jan Guz

Propozycja nie nowa. Propozycja złożona komu? Autor nie podaje czy -mediom, parlamentowi, zaprzyjaźnionej organizacji, proboszczowi z Babic czy dzielnicowemu z Targówka? Żeby ta propozycja/idea, stała się faktem musi ujawnić się w formie ustawy. I tu problem. W senacie mamy zdecydowaną większość neoliberalną, więc ideowo przeciwną, w sejmie też. I to nic, że kłania się Gini stawiając Polskę na czele państw UE względem rozwarstwienia.
Jeżeli ten arcyważny problem chcemy potraktować poważnie musimy wykrzesać z siebie siłę sprawczą w formie Sprawiedliwości Społecznej. Myślę o Ruchu Sprawiedliwości Społecznej. Sprawdzimy się 1 maja w Warszawie ok. 10`ej naprzeciwko Domu Partii zbudowanemu m.in. ze składek moich rodziców.

autor: Z.K. z OZB, data nadania: 2014-04-19 12:41:11, suma postów tego autora: 356

Paweł Kończyk

Szefowie banków i korporacji to też pracownicy, a szeregowi pracownicy to nie są żadni pracownicy tychże szefów. Wszyscy są pracownikami WŁAŚCICIELI (tj kapitalistów) banków i korporacji. Wszystko Ci się miesza, tak samo jak zresztą OPZZ.

autor: jliber, data nadania: 2014-04-20 02:15:34, suma postów tego autora: 4329

Rebel2

Nie, nie, hihi, oni nie chcą ruszyć właścicieli, a jedynie chcą bata na pensje pracowników którzy więcej zarabiają, hihihi.

autor: jliber, data nadania: 2014-04-20 13:02:52, suma postów tego autora: 4329

rebel mlm

rebel

rozdwojenie jaźni kapitalistów objawia się tym, że z jednej strony twierdzą, że produkt/usługa jest efektem pracy zespołu, z drugiej, że ryzyko jest ponoszone tylko przez znikomy element tego zespołu

mlm

nie jesteś jedynym, który pamięta prl i znaczenie układów, przysłóg i znajomości

autor: nikyty, data nadania: 2014-04-20 14:16:08, suma postów tego autora: 3572

jliber

Spółki akcyjne można zlikwidować, podobnie jak giełdę papierów wartościowych. Giełda to przedmiot spekulacji, a nie wytwarzania realnego bogactwa. ;)

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2014-04-21 07:16:08, suma postów tego autora: 2157

nikyty

Nie zainwestowałeś więc nie ponosisz ryzyka utraty tejże inwestycji, czy to aż tak trudno zrozumieć, może jakieś witaminy sobie kup.

autor: jliber, data nadania: 2014-04-21 12:31:31, suma postów tego autora: 4329

nikyty

Podaj konretniejszy przyklad kiedy to wykorzystywany zespol ponosi odpowiedzialnosc a krwiozerczy kapitalista nie

autor: Rebel2, data nadania: 2014-04-21 19:58:49, suma postów tego autora: 3910

Paweł Kończyk

Spróbuj kiedyś zdefiniować "realne" bogactwo zanim zaczniesz likwidować na lewo i prawo bo coś kraje gdzie tacy likwidatorzy się do władzy dorwali za bogate nie są.

autor: jliber, data nadania: 2014-04-22 00:15:37, suma postów tego autora: 4329

Rebel2

Jakby chcieć faktycznie wprowadzić odpowiedzialność pracowników porównywalną z tą którą ponoszą kapitaliści to przy upadku firmy musieliby nie tylko oddawać wszystkie pensje które zarobili tam pracując ale jeszcze dokładać z własnego majątku aby pokryć długi firmy.

autor: jliber, data nadania: 2014-04-22 00:19:44, suma postów tego autora: 4329

Rozwarstwienie

społeczeństwa, żeby nie powiedzieć narodu, jest poważnym problemem państwa. A "dyskutanci hihi" jakby nie dorośli. Mniemam, że wszyscy są w 8% uprzywilejowanej, najbogatszej grupie społecznej. Skąd hihi ich obecność tutaj?

autor: Z.K. z OZB, data nadania: 2014-04-22 19:04:13, suma postów tego autora: 356

"ja wyloze pieniadze na zalozenie firmy, ja bede ponosil cale ryzyko" (Rebel2)

Prosta sprawa - nie wykładaj ich.

autor: motyl, data nadania: 2014-04-23 15:27:20, suma postów tego autora: 2165

Z.K. z OZB

Zarabiam dobrze ale na etacie, majątku nie mam, dlatego uwielbiam sajty gdzie proponuje się coraz to nowe podatki i ograniczenia płac dla etatowców hahaha. Najbardziej lubię gdy nazywa się mnie "bogatym" bo dobrze zarabiam na etacie. Ja znam ludzi którzy formalnie niczego nie zarabiają ale są naprawdę bogaci, np właściciel mojej firmy. Nie bardzo rozumiem dlaczego lewica zawsze lubi szmacić etatowców, dlatego tu jestem, aby zrozumieć.

autor: jliber, data nadania: 2014-04-23 18:29:47, suma postów tego autora: 4329

motyl

Haha, a tobiw eidzę nie pasują ludzie ryzykujący majątkiem aby tworzyć miejsca pracy, lewica pełną gębą hahaha.

autor: jliber, data nadania: 2014-04-24 02:03:30, suma postów tego autora: 4329

"nie pasują ludzie ryzykujący majątkiem"

??? A na jakiej podstawie tak sądzisz? Bynajmniej. Mogą sobie ryzykować, mogą nie ryzykować. Ich pieniądze, ich sprawa. Nie bardzo tylko rozumiem ich żale. Czyż ktoś ich zmusza to tego ryzykowania?

autor: motyl, data nadania: 2014-04-24 13:26:38, suma postów tego autora: 2165

jliberr, rebel

proste: praca nad wytworzeniem produktu, wyświadczeniem usługi jest czynnikiem wewnętrznym o decydującym znaczeniu dla sukcesu firmy - ich ryzyko nie zanika tylko ze względu na podział obowiązków

autor: nikyty, data nadania: 2014-04-24 13:35:17, suma postów tego autora: 3572

jliber

Gdzie się prowadzi bardziej równościową politykę w zakresie zarobków - w USA czy w Kanadzie?

"Amerykańska klasa średnia traci utrzymywaną przez długie lata silną przewagę pod względem zarobków wobec innych bogatych państw. Więcej zarabia się już w Kanadzie. Pogorszyła się też sytuacja biednych w USA. Tylko najzamożniejsi Amerykanie są coraz bogatsi."

http://www.nettg.pl/news/120112/amerykanska-klasa-srednia-nie-jest-juz-najbogatsza-na-swiecie

Twój szef, ukrywając swoje dochody, działa również przeciwko tobie. Za 50 czy 100 lat bogaci zrozumieją, że w ich interesie jest... płacić wyższe podatki.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2014-04-24 22:44:23, suma postów tego autora: 2157

motyl

a który się żali?

autor: jliber, data nadania: 2014-04-25 00:45:37, suma postów tego autora: 4329

nikyty

Oczywiście że ryzyko pracowników nie zanika ze względu na podział obowiązków, ryzyka pracowników nigdy nie było więc nie zanika ze względu na COKOLWIEK. Takie podstawy logiki, czyli nie może zaniknąć coś czego nie ma, jednak dalej witaminy radzę.

autor: jliber, data nadania: 2014-04-25 00:51:27, suma postów tego autora: 4329

Paweł Kończyk

Mój szef nie ukrywa żadnych dochodów, jako właściciel po prostu ich nie ma. Aby mieć dochody musisz je sobie ze swojej firmy wypłacić, ale po co skoro możesz reinwestować i tym samym się bogacić nie płacąc podatków. Pamiętaj, obecny system progresywnych podatków dochodowych wymyślony przez lewicę szmaci wyłącznie etatowców, właścicieli firm nie obowiązuje, oni się legalnie bogacą nie płacąc żadnych podatków.

autor: jliber, data nadania: 2014-04-25 02:26:22, suma postów tego autora: 4329

Bogate państwo

gdy jego skarb pełny, lub gdy bogaci obywatele. Niekoniecznie wszyscy, wystarczy kilku, lub jak w monarchii dzisiaj wzorcowej -jeden. Tylko ten celibat.

autor: Z.K. z OZB, data nadania: 2014-04-26 16:22:28, suma postów tego autora: 356

jliber

To jakie rozwiązanie proponujesz, żeby dysproporcje w dochodach były mniejsze. W jaki sposób zmusić, a może zachęcić Jana Kulczyka, żeby podzielił się ze mną swoimi pieniędzmi?

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2014-04-27 22:43:45, suma postów tego autora: 2157

Dziedziczony kapitalizm

http://wyborcza.pl/magazyn/1,137926,15857388,Rentierzy_rzadza__I_niszcza_swiat.html

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2014-04-27 22:47:24, suma postów tego autora: 2157

...

"Nic zatem dziwnego, że XIX-wieczni pisarze mieli obsesję na punkcie dziedziczenia. Piketty szczegółowo omawia wykład, jaki przed Rastignakiem wygłosił łajdak Vautrin w ''Ojcu Goriot'' Balzaka. Istotą przemowy było, że najlepsza kariera zawodowa nie przyniesie Rastignacowi więcej niż ułamek tego, co uzyskałby od razu, żeniąc się z córką bogatego człowieka. I Vautrin miał rację: zaliczanie się do najwyższego procentu XIX--wiecznych spadkobierców i po prostu korzystanie z odziedziczonego majątku zapewniało życie na poziomie blisko dwuipółkrotnie wyższym niż ten, który był udziałem 1 proc. najwyżej opłacanych pracowników."

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2014-04-27 22:55:23, suma postów tego autora: 2157

Paweł Kończyk

Jakby lewica przestała szmacić klasę średnią podatkami to by Kulczykowi wyrosło sporo konkurencji wreszcie, na rynku pracodawców konkurujących o siłę roboczą, a więc o podwyższanie Twojej pensji.

autor: jliber, data nadania: 2014-04-28 07:28:37, suma postów tego autora: 4329

jliber

Lewica szmaci klasę średnią? A nie ekspansja korporacji?

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2014-04-28 10:22:37, suma postów tego autora: 2157

Paweł Kończyk

Korporacje płacą klasie średniej pensje, często wysokie, które to lewica pensje opodatkuje do 50% dochodowym, nie słyszałem aby było gdzieś odwrotnie.

autor: jliber, data nadania: 2014-04-28 19:02:38, suma postów tego autora: 4329

Dodaj komentarz