Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Rosja wyłączyła amerykańską nawigację satelitarną

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Nie będzie jednego pana...

Będzie też drugi. Nazywa się Euroazja. To dobrze, bo będzie w czym wybierać.

autor: steff, data nadania: 2014-06-02 11:18:13, suma postów tego autora: 6626

steff

Mimo ze jestes zatwadzialym rusofilem to i tak jakas sila powstrzymuje cie od emigrowania do kraju czerwonej szczesliwosci
A wiec w dalszym ciagu bedziesz uzywal amerykanskiego GPS

autor: Rebel2, data nadania: 2014-06-02 14:43:16, suma postów tego autora: 3910

@ Rebel2

"kraj czerwonej szczęśliwości"? Kto dziś jeszcze używa takich epitetów? Zatrzymałeś się mentalnie na czasach MacCarthy'ego i polowań na "komunistów"? Z Polski do Rosji nikt nie chce emigrować (wielu Ukraińców chce). Za to Stany też już dawno przestały być dla Polaków krajem kapitalistycznej "szczęśliwości" za jakie uchodziły wśród naiwnych za czasów PRL-u. I jeszcze jedno pytanko natury osobistej: czy miałeś wpływ na to jak rodzice dali ci na imię?

autor: V.C., data nadania: 2014-06-02 15:00:05, suma postów tego autora: 1136

V.C.

przecie Rebel to takie fajne polskie imię..w sam raz do Hameryki... p.s Rebel myśli ze jak On nie chce do Rosji, to już nikt nie chce .Nie wie biedactwo jak wielu Polaków pracuje w Rosji modląc się o rozum dla naszych(?) "wybrańców".

autor: bambosz0, data nadania: 2014-06-02 17:25:54, suma postów tego autora: 1835

Ależ rebelku, czttaj uważniej...

Napisałem przecież wyraźnie, że będzie w czym wybierać. Euroazja wszak dopiero niestety powstaje... I niewątpliwie tam będziemy szukać pracy, bo tam mają surowce i organizację podporządkowaną interesom większości.

autor: steff, data nadania: 2014-06-02 21:20:02, suma postów tego autora: 6626

V.C.

ZSRR a teraz Rosja nigdy nie byly celem emigracji.
A USA w dalszym ciagu jest na pierwszym miejscu, stad wasze ciagle zabiegania o zniesienie viz do USA.
Przypomnij sobie to przy najblizszej okazji kiedy przecztyasz o tym w POLSKIEJ prasie

autor: Rebel2, data nadania: 2014-06-02 21:54:27, suma postów tego autora: 3910

@ Rebel2

USA są największym krajem Zachodu. Co w tym dziwnego, że są obiektem imigracji? Czy wniosków o przyznanie azylu nie jest przypadkiem więcej w Wielkiej Brytanii? W Niemczech składa się ich rocznie niewiele mniej niż w USA. Wciągnęliście sąsiedni 100-milionowy Meksyk do NAFTA i wpędziliście tym miliony ludzi w nędzę. Nic dziwnego, że tysiące desperatów liczy n szanse lepszego życia. Do tego dochodzą liczne satelickie kraje, rządzone przez lata przez prawicowe junty: Salwador, Gwatemala, Dominikana, Haiti, Kolumbia itd. Polacy mają do wyboru znacznie bliższe 'czerwone raje', gdzie żaden pogranicznik ich nie upokarza. Szkoda kasy na bilety lotnicze. Skoro bardziej od swoich najwierniejszych USojuszników cenicie np. obywateli Brunei, to wasze wizy możecie sobie wsadzić.

autor: V.C., data nadania: 2014-06-03 00:57:44, suma postów tego autora: 1136

steff

"i organizację podporządkowaną interesom większości"

dwa dni mnie tutaj nie było i zajrzałem tu nieprzygotowany na taki poziom abstrakcji... po przeczytaniu takich bredni jakie tu piszesz ręce opadają

autor: nikyty, data nadania: 2014-06-03 10:59:01, suma postów tego autora: 3572

Moja Babcia mowila

Durny jak lac z lewaj nogi

autor: Rebel2, data nadania: 2014-06-03 16:24:51, suma postów tego autora: 3910

V.C.

Zapomniales ze Zwiazek Soviecki byl podobno tez potega , a wg niektorych jeszcze wieksza niz USA.
Przypomnij mi te tlumy starajace sie o vize przed ich ambasada. A tlumy nielegalnych juz wtedy przekraczly Rio Grande

A NAFTA ze rzeczywiscie przeklenstwo , tyle ze dla USA. Tysiace firm przenioslo sie z USA do Meksyku (Identycznie jak z Niemiec do Polski) dajac prace Meksykanom a odbierajac Amerykanom.
I mimo to naplyw nielegalnych przez Rio Grande nie zmniejszyl sie
Dlaczego?

A to ze Polacy wola wyjechac do EU niz do USA to tylko dlatego ze nie maja innego wyboru.
Identycznie Meksykanie z tego samego powodu wybieraja USA a nie EU

autor: Rebel2, data nadania: 2014-06-03 16:37:47, suma postów tego autora: 3910

Rebelku

Twoja egzaltacja nad walorami emigracji wynika chyba z nadmiernego nawdychania sie azbestu na Jackowie, nie wiedziales, ze to szkodzi szarym komorkom ? =:D. Gdybys pogadal z obecnymi emigrantami to wiedzialbys jaka to trudna byla dla nich decyzja i gdyby bylo mozliwe to woleliby tego nie robic. Nie musze chyba pisac co jest tego powodem, bo mamy obecnie w "wolnej" Polsce najwieksza emigracje polaczona z najnizszym wskaznikiem dzietnosci w dziejach Polski - porownac to mozna jedynie do czasow niemieckiej hitlerowskiej okupacji. Jakakolwiek propaganda sukcesu 25 letniej IIIRP nie jest w stanie zmienic tych twardych danych statystycznych. Polacy z tej "wolnej" Polski musza uciekac zeby po prostu muc zyc. Poczekaj jeszcze chwile i zaczna uciekac z Polski do Rosji jak UE zacznie sie bardziej gospodarczo sypac, polski rzad opowiadac jeszcze bardziej niedorzeczne bajki o zielonej wyspie dobrobytu i "wolnosci", a kraje takie jak Francja, Dania, UK.. odgradzac od emigrantow ze wschodu, tym Polski :)

autor: dyzma_, data nadania: 2014-06-03 22:48:24, suma postów tego autora: 2960

Rebel2

Napływ emigrantów z Meksyku znacząco się nie zmniejszył się. NAFTA nie zniszczyła meksykańskiego przemysłu, który i tak (poza naftowym i produkcją garbusów) był wcześniej niewielki, lecz rolnictwo. Z drobnego rolnictwa, gł. uprawy kukurydzy, spokojnie żyło miliony ludzi na południu tego kraju. Dziś nie mogą, bo musieliby konkurować z dotowanymi farmerami uprawiającymi corn na tysiącach hektarów. W Meksyku rozwija się jednak przede wszystkim jeden przemysł - narkotykowy. Znowu dzięki USA i ogromnym zapotrzebowaniu na nie w tym cudnym kraju. Normalni Meksykanie (Salwadorczycy, Hondurańczycy, Kolumbijczycy) niekoniecznie chcą pracować w tym przemyśle, uczestniczyć wojnie między gangami, znajdować na poboczach tułowia bez głów. To już lepiej sprzątać domy i niańczyć dzieci Jankesów.

autor: V.C., data nadania: 2014-06-04 00:27:44, suma postów tego autora: 1136

dla niewtajemniczonych

lac w gwarze slaskiej to papuc czy tez bambosz
czyli .... jak lewy bambosz

autor: Rebel2, data nadania: 2014-06-04 04:16:09, suma postów tego autora: 3910

dyzma

no wreszcie jak za starych dobrych czasow DOLOZYLES mi azbestami:)
Tak trzymac lewicowy towarzyszu !!!
:)))

autor: Azbesciarz z Jackowa, data nadania: 2014-06-04 04:20:16, suma postów tego autora: 38

V.C.

A slyszales kiedys o Monterey w Meksyku, bo nie pytam czy tam byles?
A byles kiedys e sekcji Warzyw i Owocoe w jakimkolwiek amerykanskim sklepie spozywczym?

Jestes klasycznym przykldem lewicowego specjalizdy:
nic nie widzial , nigdzie nie byl ale WSZYSTKO WIE LEPIEJ
Taki mundry tyle ze inaczej
:))))

autor: Rebel2, data nadania: 2014-06-04 04:27:52, suma postów tego autora: 3910

@ Rebel2

Zniżasz się do poziomu Monte Pcim Dolny. O Monterrey usłyszał każdy Polak przy okazji mundialu w 1986r. Ja słyszałem o tym mieście jeszcze wcześniej, ale zdradź mi jego tajemnice. W przeciwieństwie do Busha jr., który do czasu swej prezydentury odwiedził jedynie Meksyk, dane mi było do tej pory odwiedzić - poza Europą - 'tylko' 3 inne kontynenty. W Ameryce Łacińskiej też raz byłem i wyobraź sobie, że odwiedziłem nawet sekcję warzywa i owoce w tamtejszym markecie.

autor: V.C., data nadania: 2014-06-04 14:24:27, suma postów tego autora: 1136

V.C.

Nareszcie udalo mi sie zrozumiec twoj nieprzecietny geniusz
Byles w Ameryce lacinskiej a wiec automatycznie uwazasz sie za specjalizde ds amerykanskich (w tym USA) a dodatkowo z racju podrozowania jesten bardziej niz Bush predysponowany zeby byc Prezydetem USA

O ile Monterrey dla ciebie to igrzyska z czasow kiedy cie jeszcze nie bylo na swiecie, dla mnie to setki nowych i nowoczesnych fabryk, wiekszych czy mniejszych zakladow gdzie tysiace Meksykanow znajduje zatrudnienie produkujac nie tylko dla USA

Ps. W USA jest obowiazek podawnia skad pochodza sprzedawane produkty. I tak np pochodzenie warzyw latwo jest zidentyfikows po nalepkach. I wiele z nich pochodzi wlasnie z Meksyku

autor: Rebel2, data nadania: 2014-06-04 19:35:45, suma postów tego autora: 3910

Dodaj komentarz