Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Rodzice niepełnosprawnych dzieci jak terroryści

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Rafał Bakalarczyk Tuska słowem nie skrytykował

ale po Panu Januszu Korwinie Mikke jedzie równo, jak by pół życia w redakcji gw spędził.

http://lewica24.pl/ludzie-i-polityka/44-ludzie-i-polityka/4795-bakalarczyk-co-naprawde-nam-mowi-korwin.html

autor: Cud2, data nadania: 2014-06-16 13:52:01, suma postów tego autora: 3207

Kiedy wreście podsyumujemy dotychczasowy bilans

protestu opiekunów pod sejmem. Czas mija a efektów nie widać. Kiedy jakaś samokrytyka ze strony organizatorów?

autor: Cud2, data nadania: 2014-06-16 14:05:09, suma postów tego autora: 3207

Protest Protest i PO protescie

Wart zauważyć, że cały protest opiekunów niepełnosprawnych był tak prowadzony aby nie zaszkodzić PO. O

autor: Cud2, data nadania: 2014-06-16 14:39:44, suma postów tego autora: 3207

Za Polski Ludowej nie do pomyślenia

W PRL osoby niepełnosprawne miały swoje miejsce w społeczeństwie, peace (Spółdzielnie inwalidów) pracy, liczne stowarzyszenia, wyjazdy integracyjne, wycieczki, ogòlne wsparcie ze strony państwa. Dziś tylko cięcia, oszczędnosci, i z roku na rok co raz mniej pewnie.

autor: Chamokomuna, data nadania: 2014-06-16 14:43:46, suma postów tego autora: 91

Coś w tym jest

Władza boi się, że ci najsłabsi jeśli w końcu się zjednoczą, to staną się zagrożeniem dla... No właśnie - dla kogo?

autor: zdzi, data nadania: 2014-06-17 17:39:15, suma postów tego autora: 183

Chamokomuna

I aby mieli jak w raju, to PRL zafundował im wysokopodłogowe autobusy, tramwaje, wysokie krawężniki, brak podjazdów, wysokie schody i brak wind.

autor: kwak, data nadania: 2014-06-19 17:22:29, suma postów tego autora: 1207

A tak

A tak swoja droga to w ćwiczeniu udział wzięli policjanci z Oddziału Prewencji, a nie prezencji.

autor: kwak, data nadania: 2014-06-19 17:23:42, suma postów tego autora: 1207

Kwak

30, 40 lat temu na zachodzie też nie było tak jak dziś. W PRL mieliśmy dobry system edukacyjny osób niepełnosprawnych. Ja się skupie na tyflopedagogice (edukacja osób niewidomych i słabowidzących) bo jest mi ona najbliższa. Spokojnie konkurowaliśmy ze szkołami zagranicznymi, pamiętam letnią wymianę szkół w 93 roku OSW Kraków z szkołą tyflopedagogiczną w Holandii w Zeit koło Amsterdamu. W Okulistyce Byliśmy pionierami szczególnie Klinika Katowicka (słynnej synowej Edwarda Wielkiego) pamiętam jak dziś w 2003 roku miałem mieć laser pierwszy raz w życiu miałem stracha ze strachu. W Wiedniu mam rodzinę pojechałem na konsultacje do okulisty, wiedeński okulista mówić ze nie ma sensu tutaj robić ze mamy dobra klinikę w Katowicach, jak powiedział tak zrobiłem i jest ok. Sukcesy okulistyki czy tyflopedagogiki nie powstały w wczoraj to lata pracy w PRL-u tez.

autor: Chamokomuna, data nadania: 2014-06-20 12:35:23, suma postów tego autora: 91

Chamokomuna

Nie znam się na okulistyce. Być może masz racją. Ale nie oto chodzi. Najważniejsze dla niepełnosprawnych to uczestniczenie w życiu publicznym, możliwość pracy, bycie samodzielnym. Tego w PRL-u nie było. Osoby niepełnosprawne były zamknięte w swych domach, bo komuna nic nie zrobiła aby im ułatwić wyjście na zewnątrz.

autor: kwak, data nadania: 2014-06-20 20:39:09, suma postów tego autora: 1207

Kwak jest widocznie z tego pokolenia,

które uważa, że w PRL był syf, bo nie było komórek i DVD.

autor: bolo, data nadania: 2014-06-23 07:41:57, suma postów tego autora: 4522

Dodaj komentarz