to i wyniki też są bardzo śmieciowe .PSL ( zmieniła tylko nazwę z ZSL , a działaczy nie ) bardziej postkomuna niż SLD , a prezes Piechociński już zapowiada że w 2020 roku będzie można mówić do niego Panie Prezydencie , i na plecach platformy po bogactwo .
W tym systemie w zakresie stosunków pracy nigdy inaczej nie będzie.
uspołecznienie środków produkcji.
Własności uspołecznienie to naiwna wizja...rewolucji.
Ewolucja to moja odpowiedź na rewolucję...
posłużę się cytatem z mego wpisu na blogu
~~~~~~~~~~~~~~~~
System polityczny w UE w moim oglądzie przyjmuje własność, jako podstawę gospodarki a także stosunków społecznych, ale...
By system polityczny, który tworzymy nie budował podstaw do społecznych buntów i zawieruch to powinniśmy podejść do zagadnienia własności racjonalnie.
Powinniśmy odrzucić traktowanie własności prywatnej, jako świętości, czyli traktowanie własności prywatnej jako swoistego złotego cielca.
Nie jestem wrogiem własności także tej prywatnej ( sam jestem właścicielem pewnych dóbr), ale jestem chrześcijaninem i w Biblii a szczególnie w Nowym Testamencie nie znajduję uświęcenia własności.
Własność ma i może służyć człowiekowi - obywatelowi a nie powinna być zwrócona przeciw niemu.
Własność ma przecież różny charakter i tak wyróżniam:
a) własność prywatną
b) własność publiczną - państwową czy gminną
c) własność spółdzielczą
Moim zdaniem należałoby racjonalnie traktować te typy własności, jako typy równoprawne z pewnymi wyjątkami które określę poniżej w tekście artykułu.
~~~~~~~~~~~~~~ cd. na http://lewica.pl/blog/cyganski/30167/
Pozdrawiam.
No pasaran
JJC
Neoliberalni dogmatycy i tzw. antykapitaliści mają wspólną cechę.
Niczym Ojciec Orybazy u Lema zaklejają niewygodną dla nich część mapy świata.
Zarówno jedni jak i drudzy konsekwentnie ignorują istnienie Szwecji, Danii, Norwegii. Bo im nie pasują do schematu.
Ja jestem socjalistą, przeciwnikiem kapitalizmu, ale gdybym miał wybrać z istniejących realnie rozwiązań to wybrałbym Szwecję. Monarchię, kraj kapitalistyczny, który zapewnia przywileje socjalne i poziom opiekuńczości państwa na poziomie wielokrotnie lepszym niż wszystkie byłe kraje "Demokracji Ludowej".
Paradoks? Zdrada? Może rzeczywiście lepiej udawać że Szwecji, czy Danii nie ma?
Rozwiązania socjalne oraz modele państw aktywnych, czyli...to, co występuje w tym obszarze w:
Danii, Norwegii, Finlandii oraz Francji.
Pozdrawiam.
JJC
Ps. Na wiele spraw Lej patrzymy podobnie z tym, że ja jestem klasycznym socjaldemokratą o chrześcijańskich korzeniach tu bliska jest mi Teologia Wyzwolenia a nawet Papież Franciszek..
Poczytajcie o waszym szczesliwym sasiedzie zza Odry
Raphael Fellmer. Od 5 lat nie wydał ani grosza. Ma żonę, dwójkę dzieci, niedawno napisał książkę „Happy Without Money” („Szczęśliwy bez pieniędzy”), mieszka w Berlinie. Jest aktywistą działającym na rzecz idei foodsharingu - budowania społeczności ludzi dzielących się jedzeniem i prowadzenia działań na rzecz bardziej zrównoważonej konsumpcji.
http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,18000473,Zycie_bez_pieniedzy__Raphael_Fellmer_udowadnia__ze.html#TRwknd
wiesz Rebel2 może GW to dla Ciebie autorytet?...
ale w RP po ostatnich wyborach stała się dla młodzieży agendą
PO...
Według Młodych to na PO obciach głosować...czekam aż Pana Michnika gazetę będzie obciach kupować.
Dla mnie zadna z polskich gazet nie jest autorytetem.(TV nie ogladam)
Poniewaz nie identyfikuje sie z zadna polskich partii, polskie media sa dla mnie jedynie zrodlem informacji.
Nie istnieje dla mnie cos takiego jak "pro PIS" czy "anty PO"
Zreszta w USA ogladam tak samo pro Republikanskie jak i pro Demokratyczne stacje a wnioski wyciagam gdzies posrodku
Cytat z Rebla2
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zreszta w USA ogladam tak samo pro Republikanskie jak i pro Demokratyczne stacje a wnioski wyciagam gdzies pośrodku.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Potrafisz wnioski i to pośrodku ?