"Pierwszy raz swoich przedstawicieli do lokalnego parlamentu wprowadziła antyeuropejska..."
Co autor rozumie przez "antyeuropejskość"?
Pewnie, że antyunijna.
Pewnie tak, tylko czy nie jest to manipulacja? W końcu antyUE nie jest synonimem antyeuropejskości, nie jest też synonimem czegoś negatywnego; chyba, że na tej zasadzie jak krytyka Izraela miałaby być antysemityzmem. Dlaczego na lewicowej stronie (tak przynajmniej się deklaruję) stosuje się takie manipulacje wobec czytelnika?
Nie dopatrywałbym się w tym od razu manipulacji. Nie takie uproszczenia zdarzają się w mediach. Poza tym, jak widać, autor już zmienił to budzące kontrowersje określenie.
Zwłaszcza w charakterze słabszego partnera.
AfD powstała i zaistniała i rosnie powoli w siłe i ma szanse zając trzecie miejsce w wyborach do bundestagu jako sprzeciw wobec wspólnej waluty euro i powrut do marki niemieckiej.
a że w międzyczasie Merkel odpierdoliło i otwarła granice i zuciła hasło witamy i zapraszamy uchodzców i RFN w ciągu 2 miesięcy zostało zalane uchodzcami to partia przeszła co zrozumiałe do ofensywy i jeszcze zyskała na popularności.
AfD sprawiła że niemcy powoli budza sie ze snu.
Cóż za znajomość niemieckiej sceny politycznej i jakże błyskotliwa analiza tejże. Lepsza niż znajomość rodzimej ortografii ;-) Założę się jednak, że AfD w wyborach nie przekroczy 15%.
slyszalem o tym jak nalezy traktowac wedlug prawa miedzynarodowego uchodzcow?
a slyszalo ze wg prawa miedzynarodowego uchodzca jest sie jedynie w pierwszym kraju w ktorym nie grozi juz niebezpiecznstwo?
W przypadku Syryjczykow jest to Turcja
W kazdym nastepnym jest sie juz tylko immigrantem, a w omawianym temacie nielegalnym immigrantem
CDU i SPD w sprawie otwartych granic i przyjmowaniu uchodzców niczym sie nie róznią więc zobaczymy kto zajmie 3 miejsce ja stawiam na AfD ale oczywiście wyborcy zdecyduja a nie ty naszczęście.
Cieszy mnie to że ludzie z takimi poglądami jak ty sa w mniejszości w Polsce.
Trzecie miejsce i wynik poniżej 15% to poziom naszej Samoobrony czy Kukiz'15. PVV w Holandii zajęła drugie miejsce. Le Pen zajmie w wyborach za kilka tygodni drugie miejsce. I w sumie co z tego? Póki popłuczyści nie przejmą w żadnym europejskim kraju władzy, nie masz za bardzo czego świętować.
Drugie miejsce to zły wynik przy założeniu że 90%mediów w kraju jest przeciwko tobie lub w najlepszym razie ignorują cie?
Ależ to bardzo dobry wynik. Jednak niektórzy spodziewali się wygranej partii męskiej blond divy holenderskiej patryotycznej prawicy. Podobnie z żeńską blond divą z Francji, córunią nikomu nieznanego tatusia. AfD innej, pomniejszej div,y nie wyprzedzi nawet SPD. Czemu jakiekolwiek normalne media miałyby popierać takich 'wybitnych' polityków/-czki? Na 'szczęście' czasem możecie liczyć na 'obywatela świata' Murdocha. To jego brukowe media przyczyniły się w wielkiej mierze do Brexitu.
Jesli ludzie zaczna mysleć samodzielnie a nie szukac prawdy w kłamliwych mediach i np.przez portal społecznosciowy sie sie zgraja i zdecyduja aby zagłosowac na partie antyestabiliszmentową to szansa jest duza lae musi byc jednośc zgranie i dyscyplina przy pójściu do urn.
Wtedy wielkie media i politycy tacy jak Merkel beda skończenii.
az sobie sprawdzilem - w definicji uchodzcy nie ma nic o ograniczeniach geograficznych
No i masz 100 % racji.
To na jakich zasadach przyjmowani sa uchodzcy reguluja juz przepisy poszczegolnych panstw a nie Konwencja Genewska
Poniewa zakladam (chyba slusznie) angielski nie jest twoim preferowanym jezykiem zamieszczam kilka informacji w j. polskim:
http://www.prawoimigracyjneusa.com/artykuly_5.htm
"...Aby kwlifikowac sie do bycia uchodzcem lub uzyskania azylu politycznego, osoba musi wykazac, iz byla przesladowana lub istnieje bardzo duze ryzyko, ze bedzie ona przsladowana w przyslosci w swoim rodzinnym kraju (zla sytuacja finansowa lub ekonomiczna danej osoby nie moze byc powodem starania sie o taki status)..."
"...Zlozenie aplikacji o nadanie statusu uchodzca powinno miec miejsce poza granicami Stanow Zjednoczonych..."
Prawie identyczne przepisy obowiazywaly w Europie przed powstaniem EU
Przypomne ci tylko ze nawet dzisiaj uchodzcy MAJA OBOWIAZEK zarejestrowania sie w pierszym kraju EU (vide Wegry czy Wlochy) i tam oczekiwac na decyzje o dalszych losach
I speak polish on here only, and sometimes on facebook, when in Poland, I speak polish with Mancunian accent
to co tam sobie nabazgrales nie zmienia faktu, ze status uchozdzcy mozna miec wszedzie, przemieszczanie sie pomiedzy krajami nie zamienia nikogo z uchodzcy w imigranta
Twoja mowic po angielski, a wiec twoja nie miec zadna problem znalesc wielkie mnustwo informacja na Google
(polszczyzna w wersji Kalego)
PS
Pozdrowienia dla pakistanskiego wspolpracownika od ktorego nabyles " Mancunian accent" ;)
To podziel sie swoja wersja roznicy pomiedzy uchodzca a immigrantem
Jesteś wporządku ale nie tłumacz tempakom na przyszłosc oni maja swój świat polegający na przyjmowaniu wszystkich!
ja wiem, ze tylko ty jeden widziales troche swiata i tobie jednemu prawda sie ujawnila, ja tam nie godzien ziemi nad ktora sie unosisz calowac, niezaleznie od mojego wyksztalcenia, czy ilosci jezykow ktore znam, czy krajow w ktorych mieszkalem - ja juz dawno sie pogodzilem z faktem ze niedoscigniony ty dla mnie jestes, a twoje wybitnie inteligienckie odpowiedzi w podrecznikach dla studentow logiki analizowane beda obok arystotelesa :)
w temacie roznicy pomiedzy uchozdzcami a imigrantami, to lezy ona nie w subiektywnej opinii, a w obiektywnych okolicznosciach
Niepotrzebnie sie silisz na bezsilna ironie
Poniewaz nigdy wczesniej nie wspominales o pracy na zmywaku w UK (nie ma w tym nic zlego - kazdy robi to na co go stac i najlepiej umie robic) nie sadzilem ze jestes kumaty w angielskim
Twoja opinia na temat uchodzcow/immigrantow nie jest i nie moze byc obiektywna poniewa masz bardzo subiektywny punkt widzenia
PS
Jezeli chodzi o "Mancunian accent" to mimo 15 lat w Texasie i 17 lat w Carolinie jakos nie nabylem ani texanskiego ani poludniowego akcentu.
Ale znalem faceta (doroslego) ktory po 2 latach w USA "nabyl" akcentu w polskim. Tyle ze dziwnym trafem byl to "akcent lwowski" :)))))
Spotkalem tez kobiete (taz dorosla) ktora juz po "tsziech latach w USA mowila jak Kali
>kazdy robi to na co go stac i najlepiej umie robic
Co za bzdura!!! Chyba tylko w wymarzonym idealnym Rebelswiatku. Tymczasem np. autor wpisu zupełnie nie potrafi dyskutować a ciągle to robi.
Emigranci czy uchodzcy?
Brawa za tę wypowiedź ministra: Nie będziemy przyjmować emigrantów zwanych uchodźcami
http://niezalezna.pl/97537-brawa-za-te-wypowiedz-ministra-nie-bedziemy-przyjmowac-emigrantow-zwanych-uchodzcami
To splucz bo smierdzi
Poziom twej riposty sięga dachów... WTC.
Sądziłem, że w waszym hamerykanskim dialekcie wystepuje litera V.
na zmywaku bylem tylko jedna dniowke jakies 10 lat temu, nie dla mnie :)
rzady maja obowiazek udzielac schronienia uchodzcom, wola jednak rozpowszechniac antyhumanitarna propagande, ktora ma roznych takich prawicowych rasistowskich polglowkow poparcie
istnieje tez obiektywna, prawna definicja uchodzcy
Zle sadziles
W "hamerykanskim dialekcie " nie wystepuje litera "V"
Poza tym zapomniales ze ja nie umiem dyskutowc?
Mieszkasz w Longsight (53.8% Muzulmanow)czy w Cheetham (43.3%)?
To modl sie zeby te prawicowe rasistowskie polglowki zrobily wszystko abys ty i inni liberastyczni geniusze z zerowym poziomem instynktu samozachowawczego mogli dalej mieszkac tam gdzie nie obowiazuje Prawo Szariatu
A jezeli ci to nie pasuje to przeciez zawsze masz prawo przeniesc sie i zamieszkac wsrod Muzulmanow a nawet zaopiekowac sie kilkoma uchodzcami
Innym zostaw prawo do decydowania o wlasnym losie (a czasami i gardle)
Dlaczego dales przykłady akurat tych dwóch nienajludniejszych dzielnic Manchesteru? Oczywiscie nie mogles już napisać, ze rdzenni Brytyjczycy stanowią nadal 59% ludnosci całego Manchesteru.
Mimo ze zadales TOTALNIE ABSURDALNE pytanie odpowiadam:
Widocznie nie zwrociles uwagi , ze dyskutuje na temat uchodzcow/ immigrantow do UK a nie na temat rdzennych Brytyjczykow
Co za zaszczyt! Rebel2 łaskawie komuś odpowiedział! Klekajcie narody! Nieprawda. Prawusy po prostu pomijają niewygodne dla nich fakty. Brexitu nie spowodowali Pakistańczycy z Cheetham Hill (a nie "Cheetham"). Oni, Hindusi, emigranci z wszystkich krajów tzw. Wspólnoty Brytyjskiej i spoza niej, emigrowali do UK już od XIX wieku i jakoś nikomu to specjalnie nie przeszkadzało. Ostatnie fala uchodzcow z Bliskiego Wschodu i Afryki niemal całkowicie ominęła UK. Terroryzm także. To przybycie setek tysięcy - jak to mówią prawusy o Syryjczykach - mlodych osiłków z wschodnich rubieży UE, zwlaszcza Polaków + nagonka UKIP, BNP, Britain First!, wspomagana przez prawicowe media, na czele z brukowcami Murdocha, straszacych Brytyjczyków obniżką płac, standardów NHS itp. oraz z luboscią donoszacych o tego typu wydarzeniach:
http://strajk.eu/polska-bestia-skazana-za-gwalt-niespotykana-brutalnosc/
sprawiła, ze mieszkańcy UK - paradoksalnie, od wejścia w 1973 najbardziej niezaleznego w UE kraju - zapragneli wyjscia z niej.
niczego w temacie nie zmienia religia czesci obywateli wielkiej brytanii
zgodnie z prawem miedzynarodowym uchodzcy, nie uchodzcy/imigranci (nikt przy zdrowych zmyslach nie udaje uchodzcy jesli chce byc tak naprawde imigrantem) maja prawo do schronienia, rasistowskie prawaki musza wreszcie przynajmniej jedna rzecz zrozumiec, chocby przypadkiem :)
Tym razem to juz belkoczesz bzdury
" (nikt przy zdrowych zmyslach nie udaje uchodzcy jesli chce byc tak naprawde imigrantem) "
Jestes pewien ze ty sam jestes przy zdrowych zmyslach i wogole wiesz o czym dyskutujesz?
UCHODZCY ZAWSZE MIELI I MAJA WIEKSZE PRAWA I OCHRONE NIZ IMMIGRANCI!!
WIEDZIALES O TYM?
W zwiazku z powyzszym dalsza wymiane korespondencji z toba uwazam za bezsensowna strate mojego czasu
Niepotrzebnie silisz sie na wyjatkowo tani sarkazm
Jazeli tobie to pomaga to fajnie ale wiedz ze mnie to nie przeszkadza
Poniewa jestes kolejnym specjalista zamieszkalym w UK( jak rozumiem z twoich postow) to moze napiszesz w ktorych to dzielnicach w UK istnieja "Sharia Law patrols" stworzone przez Hinduskich immigrantow przybylych do UK w XIX wieku
PS
FYI Jezeli temat zejdzie z pierwszej strony : nie czytam i nie odpowiadam a wiec pospiesz sie
Co za intuicja! ;) Wyobraż sobie, że byłem w circa about 30 różnych krajach na 4 kontynentach, ale akurat w UK moja stopa jeszcze nie stanęła. Nie mialem dotąd takiej potrzeby. Dopiero w maju wybieram się góry Szkocji. Nie trzeba chyba mieszkać mieszkac za granicą by z sensem wypowiadać na temat problemów innych krajów? No bo kto z forumowiczów odwiedził np. Nauru? Mieszkałem dłużej w Wiedniu, bywalem nieraz w Paryżu, bylem w Sztokholmie, Monachium, Berlinie, Oslo, Atenach, Hurghadzie etc. Zapuszczałem się po zmroku w śródmiejskie i podmiejskie dzielnice zamieszkane przez muzułmanów i nie spadł mi przysłowiowy włos z głowy. Tylko w Wiedniu ukradziono mi śpiwór i kurtkę. Uczynili to nie uchodźcy, ale nasi kochani rodacy. Stokroć wolę spotkać bardziej wydumany niż rzeczywisty Sharya Patrol niż bandę brytyjskich rasistów, a zwłaszcza praktykujących katolików z jednego z meksykańskich karteli narkotykowych, którzy nawet częsciej niż ISIS stosują dekapitację...
"Nie trzeba chyba mieszkać mieszkac za granicą by z sensem wypowiadać na temat problemów innych krajów?"
Trzeba byc zaiste wyjatkowym geniuszem zeby WYPOWIADAC SIE Z SENSEM o krajach w ktorych sie nigdy nie bylo, a zna sie je jedynie z liberastycznej literatury
"Stokroć wolę spotkać bardziej wydumany niż rzeczywisty Sharya Patrol niż bandę brytyjskich rasistów"
jw: nigdy nie byles ale doskonale wiesz co lepsze
Jestes klasycznym przykladem liberalistyczneg teoretyka, ktory zawsze i wszysto wie lepiej
I niech tak zostanie -gratuluje
No dobra. To przyjmijmy twoją logikę cepa. To ile lat spędziłeś w dzielnicach Manchesteru, nt. ktorych tak dokładne dane podawaleś? Z jakich jedynie słusznych mediów je zaczerpnąłes? Wierz mi, że podparyska dzielnia Bobigny niewiele się od nich rózni. Czy Google jest liberalistyczne? Podałem miasta, w których spedziłem od co najmniej kilku dni do kilku miesiecy. Nie barykadowalem się w luksusowych hotelach. Korzystałem z metra (hamer. U), autobusów, tramwajów i wlasnych nóg. Ile patroli szariackich osobiście napotkałeś? Nie mam zwyczaju, będąc za granicą upijać się i rzadzic potem na dzielni, jak nasi rodacy. Nie mam tez zwyczaju przechadzac się po ulicy w mini o długosci palca. Może ty masz takie zwyczaje. Twoje liberalistyczne prawo. Wówczas faktycznie przeszkadzałaby mi patrole, nawet policji państwowej.
zamiast pisac glupoty wykarz dlaczego uchodzcy maja lepiej niz imigranci
dlaczego lepiej jest ryzykowac zycie na morzu srodziemnym, albo dlaczego lepiej jest siedziec w zamknieciu w obozie przez dwadziescia lat