W latach 20 i 30 XX wieku syjonizm był wielo nurtowym nurtem od lewicy narodowo-wyzwoleńczej do skrajnej prawicy faszyzującej. Dziś syjonizm jest jednoznacznie prawicowy i skrajnie prawicowy, rasistowski, nacjonalistyczny.
Bardzo interesujący tekst i materiał poznawczy. O obecnym środowisku lewicowym w Anglii niewiele wiem, bo po fatalnych dla wizerunku lewicy rządach farbowanego lisa Tony Blaira przestałem się tym interesować. Teraz widać, że lewica w Anglii zaczyna się odradzać co napawa optymizmem. Szkoda, że autor nie podał aktualnych wyników sondaży poparcia politycznego w tym kraju.
Na tej stronie można znaleźć aktualne sondaże z Polski, Europy i ze świata. A te z UK: http://ewybory.eu/sondaze-europa/wielka-brytania/
Dzięki za link, pewnie mógłbym sam znaleźć, ale szkoda mi czasu na szukanie. Myślę, że dobry tekst tego typu, a za taki go uważam, powinien mieć wzmiankę o aktualnych wynikach sondaży.
Jest się czym chwalić, rządzić kapitalizmem.
Rządzić kapitalizmem się jeszcze nie udało, raczej odwrotność jest faktem.
Lewicy pozostaje na razie staranie, aby poziom socjalizmu w kapitaliźmie miał optymalny wymiar.
Nie da się z wilka zrobić owcy, ale nawet mniejsza z tym. Lewica przypomina wroga występku który cieszy się, ze będzie zarządzać burdelem.
w etycznym kontekście, a zjawiska usprawiedliwione i tolerowane tak długo dopóki spełniają jakąś pożyteczną rolę, lub nie można ich z jakichś względów wyrugować.
Dlatego i wilki bywają pod ochroną.
Pozdro.