Koronawirus i pandemia oprócz licznych zakażeń i chorób Covid-19 kończących się nierzadko zgonem spowodowały także skutki uboczne tak w stanie zdrowia jak i w życiu publicznym, nie omijając, jak widać z tekstu, także polityki.
Autora tekstu bardzo cenię i chętnie czytam. Podobnie jak i kilku innych publicystów z tej strony sceny politycznej. Tym razem widzę jednak brak tak typowej dla P.Wielgosza logiki i precyzji.
Koronawirusa trudno pożenić z kapitalizmem, którego tak nie lubimy, czy nawet z neoliberalizmem, warto nie zapominać, że to komunistyczne Chiny były miejscem spreparowania tegoż wirusa i nadania mu dalej niekontrolowanego rozwoju do postaci pandemii. Nie da się także udowodnić, że wirus chetniej atakuje kraje osłabione chorobą neoliberalizmu.
Krytyka polityki polskiego rządu za decyzje w sprawie epidemii Koronawirusa i jej gospodarczych następstw jest daleka od obiektywizmu i ogólnie pozytywnego przyjęcia przez opinię publiczną, podobnie straszenie scenariuszem włoskim.
Autor nie zapomniał pochwalić jeszcze UE, chociaaż widać, że UE jak dotąd bardzo niewiele robi w kwestii pandemii jak i zapobieganiu kryzysowi gospodarczemu.
Krytykując Polskę za „strumień pieniędzy dla banków i wielkiego biznesu” autor chwali UE za „zachęty by zerwać ze wszystkimi, dodajmy idiotycznymi, ograniczeniami w kwestii deficytu i długu publicznego,...” zapominając o tym że to właśnie banki i wielki biznes wychodzi najlepiej na wielkich długach publicznych i nie zająknął się nawet w kwestii ich umorzenia.
Postulowanie dawania ludziom większej kasy („państwo ma niech państwo da”) dobrze się wpisuje w klimat wyborów prezydenckich chociaż niefortunnie wybranemu kandydatowi Lewicy nie pomoże, ale chociaż może odebrać parę głosów głównemu pretendentowi. Jakie to cienkie. Obecnie Lewica powinna waczyć o prymat na opozycji, bo ma na to duże szanse i nie mylić kierunku ostrzału.
Koronawirusa nie zaleje się „płynnością” a rozmiar kryzysu gospodarczego zależeć będzie nie tylko od popytu, ale i od stanu strony podażowej. No i przede wszystkim od stanu zdrowia polskich obywateli, który oby był jak najlepszy.
>to komunistyczne Chiny były miejscem spreparowania tegoż wirusa i nadania mu dalej niekontrolowanego rozwoju do postaci pandemii.
Wygłosiłeś tę spiskową tezę z pewnością Trumpa. Nikt jej do tej pory nie udowodnił, ale możesz Ty jesteś w stanie?
w Wuhan są pewni że ten wirus wydostał się w sposób niekontrolowany a osoba zajmująca się "nim" zniknęła i zniknął też wszelki ślad po Niej.Taka sytuacja jest nam byłym dorosłym obywatelom PRL znana... że ktoś jest a potem go nie ma....
>Wygłosiłeś tę spiskową tezę z pewnością Trumpa. Nikt jej do tej pory nie udowodnił, ale możesz Ty jesteś w stanie?<
Ja mówię o faktach. Badaniami nad tym wirusem zajmowało się już jesienią ub. roku laboratorium badawcze w chińskim mieście Wuchan. Chińczycy go badali, opisali więc myślę, że go mieli. Musieli go pewnie także przy tym namnożyć.
Użyłem tylko niepotrzebnie słowa *spreparowali* bo to są tylko podejrzenia uzasadnione tylko określonymi przesłankami. Ale nie ma także dowodu na to w jaki sposób wirus odzwierzęcy przeszedł na człowieka.
https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/Byik9kpTURBXy81Mzk5MjUwMDZlZGMzMTdkZDA5YWFmZDRlNmY0YjBhZC5qcGeSlQMAH80D6M0CMpMFzQLpzQGQgaEwBQ
Najwięcej wątpliwości Trumpa dotyczy sposobu informowania o zagrożeniu w efekcie czego doszło do pandemii. Dzisiaj szukałem informacji o działaniach laboratorium w Wuchan (podobno jedno z najbardziej zaawansowanych w tym temacie świecie), ale strona na którą chciałem wejść została zablokowana.
"część z ok. 20 tys. zmarłych na sezonową grypę w sierpniu-wrześniu zeszłego roku w Stanach miałaby mieć wirusa. Potwierdził to po części szef amerykańskiej agencji prewencji chorób zakaźnych na podstawie badań po wykonanych ekshumacjach".
https://strajk.eu/usa-oficjalnie-podejrzewaja-ze-koronawirus-wyszedl-z-laboratorium-w-chinach/
Ani oficjalne, ani nieoficjalne zadne zrodla amerykanskie nie potwierdzily istnienia chinskiego wirusa w USA w 2019
To zwyczajna bzdura i teoria spiskowa (ktora V.C. bardzo lubi bo jest antyamerykanska)
Najlepszym dowodem jest milczenie mediow glownego scieku.
Gdyby byla to prawda chociaz w 0.001% to MSN, MSNBC itd ..............
nie zostawilyby na Trumpie suchej nitki ze bezpodstawnie oskarzanie ich ukochanych Chin
Disiaj dostalem cos takiego z Polski
Japoński profesor fizjologii lub medycyny, profesor Tasuku Honjo, zrobił dziś sensację przed mediami mówiąc, że wirus corona nie jest naturalny. Jeśli jest naturalny, nie wpłynie na cały świat w ten sposób. Ponieważ według natury temperatura różni się w zależności od kraju. Gdyby był naturalny, wpłynęłby tylko na kraje o tej samej temperaturze jak Chiny. Zamiast tego rozprzestrzenia się po kraju takim jak Szwajcaria, tak samo jak rozprzestrzenia się po pustynnych strefach. Gdyby był naturalny, rozprzestrzeniłby się w zimnych miejscach, ale umarłby w ciepłych miejscach. Spędziłem 40 lat badań nad zwierzętami i wirusami. To nienaturalne. Jest wyprodukowany, a wirus jest całkowicie sztuczny. Pracuję w chińskim laboratorium wuhan od 4 lat. Znam wszystkich pracowników tego laboratorium. Zadzwoniłem do nich po wypadku Corony. Ale wszystkie telefony nie działają od 3 miesięcy. Teraz słyszano, że wszyscy technicy laboratoryjni nie żyją.
Na podstawie całej mojej wiedzy i badań do tej pory mogę powiedzieć to z 100 % zaufaniem, że Corona nie jest naturalna. Nie przyszła z nietoperzy. Chiny go stworzyły. Jeśli to, co dziś powiem, okaże się fałszywe teraz lub nawet po mojej śmierci, rząd może wycofać moją nagrodę Nobla. Ale Chiny kłamią i ta prawda wyjdzie na jaw.
Dla V.C. bedzie to napewno teoria spiskowa
Czyżby japoński profesor nie słyszał o największej pandemii naszych czasów tzw. grypy hiszpanki? Podobno niektórzy naukowcy do tej pory nie mogą przyjąć do wiadomości, że tamten wirus narodził się w sielskim Haskell County w stanie Kansas, w sercu USA i po ponad 100 latach nadal szukają innych jej źródeł m.in. w Anglii, no i oczywiście w Chinach...
Wirus rozplenił się zimą w obozach wojskowych w centrum USA, ale równie dobrze plenił się we wszelkich możliwych strefach klimatycznych: od portu przeładunkowego Freetown w tropikalnej Afryce po arktyczną Alaskę.
Różnica między COVID-19 a grypą amerykanką jest taka, że wówczas żadne teorie spiskowe nie mogły się plenić. Amerykańskie wprowadziły cenzurę i zakazały wszelkich defetystycznych informacji o tysiącach zmarłych żołnierzy i cywilów. Strachliwi amerykańscy dziennikarze całkowicie podporządkowali się antywolnościowym przepisom.
po raz kolejny probujesz skierowac dyskusje z origalnego tematu na temat zastepczy ktory ty sobie wymyslasz
Chcesz dyskutowac na temat hiszpanki to znajdz sobie innych
Największa pandemia XX w. jest tematem zastępczym? Chyba tylko dlatego, że nie pochodziła z Chin. Ale może jeszcze kiedyś powróci, a na grypę amerykankę nie opracowano dotąd żadnej szczepionki.
Tematem zastępczym jest chęć zabłyśnięcia w mediach przez niektórych naukowców. Nie unikają jej nawet nobliści, vide Luc Montagnier i jego szalona teza o COVIDoHIV...
Masz tu link z prawackiego "Do rzeczy". Jeśli jako rdzenny już Amerykanin nie wiesz co to za medium, to skorzystaj z dowolnej wyszukiwarki.
"AP przypomina, że ani prezydent, ani jego sojusznicy nie przytoczyli żadnych dowodów na prawdziwość takiej teorii".
https://dorzeczy.pl/swiat/138546/skad-wzial-sie-koronawirus-wywiad-usa-podal-swoje-ustalenia.html
Ostatnie posuniecia
https://babylonbee.com/news/youtube-deleting-all-videos-that-dont-begin-with-the-chinese-national-anthem
>*część z ok. 20 tys. zmarłych na sezonową grypę w sierpniu-wrześniu zeszłego roku w Stanach miałaby mieć wirusa. Potwierdził to po części szef amerykańskiej agencji prewencji chorób zakaźnych na podstawie badań po wykonanych ekshumacjach*.<
Podejrzenia przeciw podejrzeniom. To mało wiarygodne. Poza tym nie bardzo wiem w jaki sposób można wykazać wirusa w zwłokach leżących kilka miesięcy w ziemi. Wirusy są dość nietrwałe i szybko ulegają rozpadowi. Ta wiadomość wygląda mi na fejka.
Nie upieram się przy tej tezie. Jest ona nie mniej wiarygodna jak teoria spiskowa o celowym wypuszczeniu wirusa przez Chińczyków.
A propos trwałości wirusów polecam przeczytać np. to: https://wiadomosci.wp.pl/lek-na-ptasia-grype-dzieki-zwlokom-sprzed-90-lat-6036904450102401a
Zamiast oglądać i wierzyć we wszystko, co podaje Fox News i tak wiarygodne źródła jak Breitbart News, proponuje Wam przeczytać np. tę analizę. Dacie radę
https://konkret24.tvn24.pl/swiat,109/koronawirus-powstal-w-laboratorium-naukowcy-to-teorie-spiskowe,1013334.html
i wynika z błędnego przekonania o wszechmocy państwa czy szerzej - instytucji i organizacji stworzonych przez człowieka.
Panstwa robią to co mogą - czasem metodami administracyjno-policyjnymi (jak w naszym grajdołku), czasem dodają do tego trochę pomyślunku, ale generalnie - niewiele da się zrobić, trzeba przeczekać.
>Zamiast oglądać i wierzyć we wszystko, co podaje Fox News i tak wiarygodne źródła jak Breitbart News, proponuje Wam przeczytać np. tę analizę. Dacie radę<
https://konkret24.tvn24.pl/swiat,109/koronawirus-powstal-w-laboratorium-naukowcy-to-teorie-spiskowe,1013334.html
Drogi V.C.
Ja nie korzystam z tych źródeł które podajesz. zalecam analizę faktów, a fakty nie przemawiają korzystnie o roli Chińczyków w tej epidemii.
Załączony link prowadzi do badań opini publicznej w Stanach, ale co mnie obchodzi co ludzie myślą. Sądzisz że większość ma rację ?
>A propos trwałości wirusów polecam przeczytać np. to: https://wiadomosci.wp.pl/lek-na-ptasia-grype-dzieki-zwlokom-sprzed-90-lat-6036904450102401a<
Możliwe, ja kierowałem się opiniami wirusologów opiniujących w TV. Wirus wirusowi nierówny, a zamrożenie w niskiej temperaturze mogło go chyba zakonserwować. Dobrze że denat zdążył dotrzeć na Alaskę po zainfekowaniu, bo na Alasce chyba się nie zaraził w 1918.
Szkoda, że wp.pl nie podaje jak zwykle źródła swoich rewelacji.
czyli wyzszosc TVN 24 (wg V.C) nad Fox News
@ Rebel2, @ adrem63
Zamiast oglądać i wierzyć we wszystko, co podaje Fox News i tak wiarygodne źródła jak Breitbart News, proponuje Wam przeczytać np. tę analizę. Dacie radę
autor: V.C., data nadania: 2020-05-02 20:33:03, suma postów tego autora: 962