w takim sensie to za lewice można uznać bardzo wiele.
Dlaczego nie przytoczyłeś całości?
1424 - W wyniku zarazy zmarł przywódca taborytów Jan Žižka. Taboryci żądali zniesienia prywatnej własności, wprowadzenia wspólnoty majątkowej i równości wszystkich wobec prawa.
bo się nie zmieściłoby. stąd wskazówka na "kalendarium". "żądali zniesienia prywatnej własności". ok. w takim razie różni albigensi czy inny piotrek waldo to też lewica?
Dwa zdania by Ci się nie zmieściły? 'Piotrka Waldo" niestety, nie kojarzę. Chyba nie chodziło Ci o Jeana-Jacquesa Rousseau? ;) Szeroko pojęta lewicowość nie datuje się przecież od momentu ogłoszenie Manifestu Komunistycznego. Różnych jej elementów, pierwocin można dopatrywać w znacznie wcześniejszych ruchach. Bunty niewolników czy później chłopów też je w sobie miały. Taboryci byli ruchem gł. chłopów i plebejuszy. Na ich sztandarze nie było nic o Bogu, lecz hasło: 'Veritas vincit", zaś kielich na hostie nie był szlachetnie złoty, lecz czerwony ;) https://pl.wikipedia.org/wiki/Taboryci
w tytule postu - nie, nie zmieściłoby się. tak to w każdym razie wynika z mych w tej kwestii doświadczeń (czyli technicznych). rzecz dotyczy przecież tytułu. raz. tam to zacytowałem. a dwa. tam też odnośnik do kalendarium. a propos taboretów. nie ucz ojca dzieci robić. kiedyś mnie toto nawet przez chwilę zafascynowało. dopóki nie odkryłem między innymi owych wspomnianych albigensów czy nawet bardziej piotrka waldo.
Skąd miałem wiedzieć, że mam do czynienia z ekspertem-husytologiem, Ojcze? ;) I nie dostrzegłeś wówczas żadnych lewicowych pierwiastków w założeniach tego ruchu?
by wiedzieć plus minus tyle co na wikipedii (zwł. polskiej) nie potrzeba być żadnym jak to nazwałeś ekspertem. chyba nawet w żadnej dziedzinie. to podstawy podstaw. czyli właśnie encyklopedia. z grubsza na dysputy w rodzaju internetowych. a propos "lewicowych" pierwiastków. takie to pewnie dałoby się znaleźć już i w starożytności. zwł. bardzo tego chcąc. ale racja. na fora internetowe może być.