z ust wszystkich tych trzech osób (bez jakichś tam między nimi ewentualnych różnic, o ile takowe istnieją).
praca ma nie być "ciekawa". lecz ma przynosić kasę (tutaj w znaczeniu środków do życia). od zaspokajania swej ciekawości, od samorealizacji itp. są inne pola aktywności ludzkiej (np. twórczość). gombrowicz swej pracy w banku też pewnie nie miał "ciekawej".
Gombrowicz przepracował w banku raptem 8 lat. Na dodatek unikał tej pracy jak tylko mógł: https://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/1,35635,2002559,gombrowicz-w-argentynie-koledzy-z-pracy-skarzyli-sie-ze.html
A o Orwellu już się czegoś więcej dowiedziałeś?
no i? i. i. i co? czy swą wypowiedzią potwierdzasz moją. zgadzasz się z nią. czy może jej zaprzeczasz?
próbuję dowiedzieć się czegoś na temat poniższego wycinku jego życia:
"Mittellos kehrte er Ende 1929 nach England zurück, wo er ein Vagabundenleben führte (https://de.wikipedia.org/wiki/George_Orwell).
chodzi mi o owo "vagabundenleben". chyba że to dotyczy całości jego życia. bo nie ukrywam mej ku takiemu czemuś skłonności. jeśli w tej kwestii masz coś, to linkuj.
Belkot nawiedzonych teoretykow
Czy ktokolwiek z nich ma jakies praktyczne doswiadczenie w dochadzie gwarantowanym?
Akurat ten temat przeabiany jest w kilku Stanach, wlacznie z SC
Na poczatku chinskiego kung-flu Prez. Tramp kazdemu co rozliczyl podatki w 2018, idywidualne ponizej $75,000 i malzenstwa $150,000 podarowal jednorazowo $1,200
Przedluzyl tez zasilek dla bezrobotnych o kilka m-cy dokladajac jeszcze $600/tydzien do zasilku
W SC sredni zasilek to $236/tydzien plus $600/tydzien to wiecej niz ludzie zarabiali
Nic wiec dziwnego ze ludzie ustawili sie w kolejki
Wiele firm "urlopowalo" pracownikow tak zeby kwalifikowali sie na zasilek, jednoczesnie mieli gwarance powrotu do pracy
W SKF gdzie pracowala Zona urlopowano ludzi grupami z comiesieczna zmiana
Doszlo do sytuacji gdzie ludzie klocili sie "on juz drugi raz o ja jeszcze nigdy"
Na zasilku dostawali wiecej niz zabiali - ABSURD
Doszlo do sytuacji ze nie ma ludzi do pracy.
Na kazdym kroku sa wywieszki ze poszukuja ludzi , ze zatrudniaja
Wiele malych biznesow padlo ze wzgledu na prak pracownikow
W Grudniu dostalismy jeszcze jednorazowo $600
Zapomnialem dodac, Prez.Trump od 1 Stycznia przedlozyl na czas nieokreslony dodatek do zasilku tym razem "tylko" $600
Jeszcze przed wyborami chcial dac kolejny zasikek w wysokosci $2,000 dla kazdego ponizej $75,000 ,ale Pelosi zgodzila sie tylko na $600 liczac na to ze jezeli wygra Biden to te pozostale $1,400 pojdzie na jego konto
Oczywiscie nie miala na mysli polityki tylko dobro ludzi
Nie mogę zaprzeczyć, że Gombrowicz przez 8 lat był zatrudniony w Banco Polacco. O jego pracy możesz poczytać klikając w podany przeze mnie link.
A co do Orwella, to daj znać jak dojdziesz w końcu do 1936 r. i tego co i dlaczego robił w Hiszpanii.
Dochód gwarantowany, to jedynie bezpieczeństwo słabych, nie potrafiących znaleźć swego miejsca w konkurującym o osobisty status społeczny jednostek.
Pozostali pomimo tego dochodu będą starali się, tak jak dziś, osiągnąć taką pozycję w społeczeństwie, by stać się wzorcem dla pozostałych.
Dlaczego tak się musi stać, to inny problem związany z psychologią.
Pisałem tu o tym kilka razy więc może ktoś jeszcze pamięta, a jeśli nie , to polecam studiowanie psychologii politycznej.