Myślę, że problem Premierki Nowej Zelandii to ogólnoświatowy kryzys Socjaldemokracji na całym Świecie. Krótko go opiszę tzn. przyczynę kryzysu. To było i w SLD którego byłem członkiem. Obecnie jestem członkiem Nowej Lewicy z Gdańska. Socjaldemokracja ma za mało lewicowości w swych działaniach. Za dużo w niej lewicy różowej tzn. obyczajowej a za mało efektywnych - efektownych działań lewicowych :(
Są bardziej skierowane na problemy obyczajowe niż społeczne :(
były one normalne - zgodne z regulaminem
Myślisz, że w redakcji lewica.pl ktoś dyżuruje i moderuje komentarze o trzeciej w nocy?
ale portal zgłaszał błąd przez parę miesięcy i sorry. Wyglądało to mi to na cenzurę osób 3 tzn. nie kochających lewicy :(. Dlatego się zaniepokoiłem.
Zastanawiam się od dłuższego czasu czy nie ma w Polsce i Świecie miejsca i przyszłości na intelektualną silną katolewicę.
Patrz Teologia Wyzwolenia a marksistowskim spojrzeniu na Świat ( takie troszkę pogląyw stronę Heldera Camary). Cytat
"Do historii przeszło jego powiedzenie:
„Kiedy daję biednym chleb, nazywają mnie świętym.
Kiedy pytam, dlaczego biedni nie mają chleba, nazywają mnie komunistą”
i jeszcze jeden
cytat "6.12.2017 brazylijski Kongres federalny uchwalił ustawę nadającą mu tytuł „Brazylijskiego Patrona Praw Człowieka”"
https://pl.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9lder_C%C3%A2mara
Tam gdzie w Samorządzie Lewica ma radnych sugeruję walkę o możliwość inwestowania samorządów - miast czy dużych Gmin w mieszkalnictwo.
Inwestowanie w mieszkalnictwo miejskie czy gminne.
Mieszkania na odnajem bliskich możliwości finansowych młodych Polaków w wieku 24- 30 lat.
Patrz Teologia Wyzwolenia o marksistowskim spojrzeniu na Świat ( takie troszkę poglądy bliskie Heldera Camary).
nie jest tak silna i wpływowa jak kiedyś ale ma pewne wpływy na ruch związkowy, ruchy społeczne. W Polsce nigdy teologia wyzwolenia, lewica chrześcijańska nie miała szerszego zasięgu, w PRL, jej sympatycy byli w Pax, stow. chrześcijańsko-społecznym, ale z obiektywnych przyczyn nawet z lewicowym ruchem księży-robotników z Francji,Włoch,Belgii nie można tego porównać a tymbardziej z ruchem teologii wyzwolenia społecznego czy jej radykalniejszym odłamem teologią rewolucyjną