Wałęsa: Gierkowi należy się pomnik (akt.)

[2008-09-05 10:33:55]

Wałęsa zapewne wystawiłby też pomnik Służbie Bezpieczeństwa, dzięki której na początku lat siedemdziesiątych potroił swoje dochody (honoraria za donosy na kolegów ze stoczni były dwukrotnie wyższe niż pensja elektryka). Lewica zamiast piać z zachwytu, że "nawet on go docenił", powinna pamiętać, że dzięki tego rodzaju dziwnym aliansom demokratycznej przemianie towarzyszyła restauracja kapitalizmu.

Dominik Kaczmarski

Zgadzajac się z Dominikiem, że Wałęsa walnie przyczynił się do odbudowy - restauracji w Polsce kapitalizmu, nie mogę zgodzić się z argumentam, że lewica "pieje z zachwytu, że nawet on go docenił". Ten fak, że były prezydent docenia dorobek Edwarda Gierka jest bardzo znamienny, gdyż IPN i inne Dudki już dano postawiły na nim krzyżyk, kto by spodziewał się, że Wałęsa będzie w ciepły sposób wypowiadał się o byłym I sekretarzu? Warto, aby to dotarło szczególnie do zacietrzewionych platformersów, którzy za Wałęsą idą zawsze w ciemno.

Przemysław Prekiel

Kwestia ewentualnej współpracy Lecha Wałęsy z SB na początku lat 70. w pewnym sensie pozostaje sprawą otwartą.

Trudno jednak utrzymywać, że kwestia, czy Wałęsa był "Bolkiem" czy też nie, miała jakikolwiek wpływ na fakt restauracji kapitalizmu w Polsce.

Bartosz Machalica

Lech Wałęsa doceniał to, co Edward Gierek, były pierwszy sekretarz PZPR, zrobił dla Polski. Jest na to dowód - dedykacja, jaką wpisał w swojej książce, podarowanej Gierkowi - mówi TVP Info prof. Adam Gierek, syn sekretarza. Napisał, że należy mu się pomnik - opowiada.

W 1990 Lech Wałęsa w swojej książce "Droga nadziei", którą sprezentował mojemu ojcu, w dowód uznania prowadzonej przez niego polityki proeuropejskiej, napisał w dedykacji, że za sam fakt otwarcia Polski na świat i Europę należy mu się pomnik - przyznaje prof. Adam Gierek.

Chcących postawić pomnik Edwardowi Gierkowi, odsuniętemu od władzy dokładnie 28 lat temu, popiera nie tylko były prezydent. Byłego I sekretarza PZPR chcą uhonorować również mieszkańcy jego rodzinnego Sosnowca, a także Włocławka, Piotrkowa Trybunalskiego oraz Czumowa pod Hrubieszowem.

Przemysław Prekiel

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1968 - Żołnierze południowokoreańscy dokonali masakry 135 osób w wietnamskiej wiosce Ha My, po czym pochowali ofiary w masowym grobie.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.