Wałęsa: Gierkowi należy się pomnik (akt.)

[2008-09-05 10:33:55]

Wałęsa zapewne wystawiłby też pomnik Służbie Bezpieczeństwa, dzięki której na początku lat siedemdziesiątych potroił swoje dochody (honoraria za donosy na kolegów ze stoczni były dwukrotnie wyższe niż pensja elektryka). Lewica zamiast piać z zachwytu, że "nawet on go docenił", powinna pamiętać, że dzięki tego rodzaju dziwnym aliansom demokratycznej przemianie towarzyszyła restauracja kapitalizmu.

Dominik Kaczmarski

Zgadzajac się z Dominikiem, że Wałęsa walnie przyczynił się do odbudowy - restauracji w Polsce kapitalizmu, nie mogę zgodzić się z argumentam, że lewica "pieje z zachwytu, że nawet on go docenił". Ten fak, że były prezydent docenia dorobek Edwarda Gierka jest bardzo znamienny, gdyż IPN i inne Dudki już dano postawiły na nim krzyżyk, kto by spodziewał się, że Wałęsa będzie w ciepły sposób wypowiadał się o byłym I sekretarzu? Warto, aby to dotarło szczególnie do zacietrzewionych platformersów, którzy za Wałęsą idą zawsze w ciemno.

Przemysław Prekiel

Kwestia ewentualnej współpracy Lecha Wałęsy z SB na początku lat 70. w pewnym sensie pozostaje sprawą otwartą.

Trudno jednak utrzymywać, że kwestia, czy Wałęsa był "Bolkiem" czy też nie, miała jakikolwiek wpływ na fakt restauracji kapitalizmu w Polsce.

Bartosz Machalica

Lech Wałęsa doceniał to, co Edward Gierek, były pierwszy sekretarz PZPR, zrobił dla Polski. Jest na to dowód - dedykacja, jaką wpisał w swojej książce, podarowanej Gierkowi - mówi TVP Info prof. Adam Gierek, syn sekretarza. Napisał, że należy mu się pomnik - opowiada.

W 1990 Lech Wałęsa w swojej książce "Droga nadziei", którą sprezentował mojemu ojcu, w dowód uznania prowadzonej przez niego polityki proeuropejskiej, napisał w dedykacji, że za sam fakt otwarcia Polski na świat i Europę należy mu się pomnik - przyznaje prof. Adam Gierek.

Chcących postawić pomnik Edwardowi Gierkowi, odsuniętemu od władzy dokładnie 28 lat temu, popiera nie tylko były prezydent. Byłego I sekretarza PZPR chcą uhonorować również mieszkańcy jego rodzinnego Sosnowca, a także Włocławka, Piotrkowa Trybunalskiego oraz Czumowa pod Hrubieszowem.

Przemysław Prekiel

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.