Wałęsa: Gierkowi należy się pomnik (akt.)

[2008-09-05 10:33:55]

Wałęsa zapewne wystawiłby też pomnik Służbie Bezpieczeństwa, dzięki której na początku lat siedemdziesiątych potroił swoje dochody (honoraria za donosy na kolegów ze stoczni były dwukrotnie wyższe niż pensja elektryka). Lewica zamiast piać z zachwytu, że "nawet on go docenił", powinna pamiętać, że dzięki tego rodzaju dziwnym aliansom demokratycznej przemianie towarzyszyła restauracja kapitalizmu.

Dominik Kaczmarski

Zgadzajac się z Dominikiem, że Wałęsa walnie przyczynił się do odbudowy - restauracji w Polsce kapitalizmu, nie mogę zgodzić się z argumentam, że lewica "pieje z zachwytu, że nawet on go docenił". Ten fak, że były prezydent docenia dorobek Edwarda Gierka jest bardzo znamienny, gdyż IPN i inne Dudki już dano postawiły na nim krzyżyk, kto by spodziewał się, że Wałęsa będzie w ciepły sposób wypowiadał się o byłym I sekretarzu? Warto, aby to dotarło szczególnie do zacietrzewionych platformersów, którzy za Wałęsą idą zawsze w ciemno.

Przemysław Prekiel

Kwestia ewentualnej współpracy Lecha Wałęsy z SB na początku lat 70. w pewnym sensie pozostaje sprawą otwartą.

Trudno jednak utrzymywać, że kwestia, czy Wałęsa był "Bolkiem" czy też nie, miała jakikolwiek wpływ na fakt restauracji kapitalizmu w Polsce.

Bartosz Machalica

Lech Wałęsa doceniał to, co Edward Gierek, były pierwszy sekretarz PZPR, zrobił dla Polski. Jest na to dowód - dedykacja, jaką wpisał w swojej książce, podarowanej Gierkowi - mówi TVP Info prof. Adam Gierek, syn sekretarza. Napisał, że należy mu się pomnik - opowiada.

W 1990 Lech Wałęsa w swojej książce "Droga nadziei", którą sprezentował mojemu ojcu, w dowód uznania prowadzonej przez niego polityki proeuropejskiej, napisał w dedykacji, że za sam fakt otwarcia Polski na świat i Europę należy mu się pomnik - przyznaje prof. Adam Gierek.

Chcących postawić pomnik Edwardowi Gierkowi, odsuniętemu od władzy dokładnie 28 lat temu, popiera nie tylko były prezydent. Byłego I sekretarza PZPR chcą uhonorować również mieszkańcy jego rodzinnego Sosnowca, a także Włocławka, Piotrkowa Trybunalskiego oraz Czumowa pod Hrubieszowem.

Przemysław Prekiel

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1898 - Urodził się Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1953 - W fabryce na Żeraniu wyprodukowano pierwszy polski silnik do samochodu FSO Warszawa M-20.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.