CBOS o zaufaniu do polityków

[2006-06-19 23:30:23]

Do wszelkich sondaży zawsze należy podchodzić z dużym sceptycyzmem. Nic dziwnego jednak, że Polacy najbardziej ufają premierowi Marcinkiewiczowi. Tak dziwnie bywa w naszym kochanym kraju nad Wisłą, że kto ma władzę, ten zwykle znajduje się na piedestale.

Zbigniew Religa nie ma wprawdzie żadnych sensownych pomysłów na uzdrowienie publicznej służby zdrowia, ale jako człowiek, to całkiem sympatyczny chłop, przede wszystkim prezentujący się uczciwie na tle przeżartej przez afery i korupcję polskiej polityki. Respondenci CBOS nie mogli nie dostrzec charyzmy Zbigniewa Ziobro, jakkolwiek nie wiadomo, czy nie ulegli też malowanej przez niego ministerialnej propagandzie, w której dzielnie ukręca łby hydrze zalewającej nas przestępczości. Dość niskie notowania Lecha Kaczyńskiego, jak na Prezydenta RP, być może są odzwierciedleniem odwracania się od niego sporej części zawiedzionych wyborców. Wyraźnie również widać, że lewica w Polsce znajduje się w defensywie, a odmłodzenie Sojuszu Lewicy Demokratycznej i zastąpienie Millera młodym Wojtkiem Olejniczakiem nie jest warunkiem wystarczającym, żeby lewica mogła zacząć znacznie zyskiwać zaufanie wyborców.

Giertychowi nie ufa prawie 60 proc. respondentów CBOS, ale pan premier nie pozbawi przecież Giertycha teki ministra edukacji i funkcji wicepremiera, bo gdyby LPR opuściła szeregi koalicji rządowej, to rząd Marcinkiewicza straciłby większość w parlamencie, a Jarosław Kaczyński nie mógłby budować IV RP.

Respondenci ankietowani przez CBOS z równą nieufnością podchodzą do populisty Leppera, co szanowanego na Zachodzie prof. Leszka Balcerowicza, którego zainicjowane w pierwszej połowie lat 90. przemiany gospodarcze dość boleśnie odczuła znaczna część społeczeństwa.

Jarosław Hebel

Według opublikowanego przez CBOS najnowszego sondażu, Polacy najbardziej ufają szefowi rządu Kazimierzowi Marcinkiewiczowi (67 proc.).

Kolejne miejsca w rankingu zaufania kolejno zajęli: minister zdrowia Zbigniew Religa (63 proc.), minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro (57 proc.) i lider Platformy Obywatelskiej Donald Tusk (51 proc.), a także Prezydent RP Lech Kaczyński (43 proc.).

Daleko w tyle uplasowali się politycy centrolewicy: Marek Borowski, lider SdPl, któremu ufa 33 proc. ankietowanych i Wojciech Olejniczak, przewodniczący SLD, z 31 proc. głosami zaufania respondentów ankietowanych przez CBOS.

Największą nieufność ankietowani przez CBOS obdarzyli Romana Giertycha, lidera LPR, wicepremiera i szefa resortu edukacji, a także szefa Samoobrony Andrzeja Leppera i Leszka Balcerowicza, którzy wzbudzili nieufność wśród 47 proc. respondentów.

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

26 lutego:

1802 - Urodził się Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczęła się fala masowych strajków solidarnościowych z robotnikami rosyjskimi.

1931 - W Lwowie zmarł Herman Diamand, działacz PPS, poseł.

1938 - Rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych o pozbawieniu obywatelstwa Polaków walczących w Hiszpanii.

1993 - 48-godzinny strajk generalny w Łodzi i sąsiednich miastach. Gł. powodem było niepowołanie w terminie przez rząd pełnomocnika ds. restrukturyzacji regionu łódzkiego.

2013 - W Paryżu zmarł Stéphane Hessel, francuski dyplomata i pisarz polityczny, a także były członek francuskiego ruchu oporu i więzień nazistowskich obozów koncentracyjnych w Dorze i Buchenwaldzie.