Eurostat: Raport o płacy minimalnej

[2006-07-13 19:06:22]

Eurostat przedstawił raport na temat płacy minimalnej brutto w Unii Europejskiej (w rankingu uwzględniono tylko te kraje, gdzie istnieje płaca minimalna ustalana na szczeblu centralnym, a nie np. branżowym).

Zgodnie z nim na początku 2006 r. najniższa płaca minimalna w UE była na Łotwie – 129 euro, na Litwie – 159 euro, na Słowacji – 183 euro, w Estonii – 192 euro i w Polsce – 234 euro. Jeszcze niższą płacę minimalną otrzymywali pracownicy zatrudnieni w krajach kandydujących do UE: w Bułgarii – 82 euro i w Rumunii – 90 euro.

Najwyższa płaca minimalna była w Luksemburgu i wynosiła 1503 euro. Kolejne miejsca zajęły: Irlandia – 1293 euro, Holandia – 1273 euro, Wielka Brytania – 1269 euro, Belgia – 1234 euro i Francja – 1218 euro. Znacznie niższą płacę minimalną mieli Amerykanie – 753 euro.

Eurostat podał również dane odnośnie płacy minimalnej przy uwzględnieniu różnic w PPP (parytet siły nabywczej) pomiędzy poszczególnymi krajami. Wtedy różnice między biednymi i bogatymi krajami są nieco mniejsze.

Najniższą płacę przy uwzględnieniu PPP miały Łotwa – 240 euro, Litwa – 292 euro, Estonia – 305 euro, Słowacja – 314 euro i Polska – 379 euro. Płaca minimalna z uwzględnieniem parytetu siły nabywczej w Rumunii wynosiła 189 euro, a w Bułgarii 191 euro.

Najwyższe płace, biorąc pod uwagę PPP, były na początku 2006 r. w Luksemburgu – 1417 euro, w Holandii – 1210 euro, w Wielkiej Brytanii – 1202 euro, w Belgii – 1184 euro, we Francji 1128 euro i w Irlandii – 1050 euro.

Autorzy raportu podają też, jaki odsetek pracowników w danym kraju zarabia płacę minimalną. Zgodnie z danymi na 2004 r. największy odsetek pracowników otrzymywał płacę minimalną w Luksemburgu – 18 proc., we Francji – 15,6 proc. i na Litwie – 12,1 proc., a najmniejszy w Hiszpanii – 0,8 proc., Wielkiej Brytanii – 1,4 proc. i na Malcie – 1,5 proc. W Polsce płacę minimalną otrzymywało 4,5 proc. pracowników.

Piotr Szumlewicz

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1970 - W Warszawie zmarł Michał Kalecki, wybitny ekonomista, profesor Zakładu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk i Szkoły Głównej Planowania i Statystyki, członek rzeczywisty PAN.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.