Towarzystwo Słowaków w Polsce przeciwko upamiętnianiu Kurasia

[2006-09-08 18:06:38]

Towarzystwo Słowaków w Polsce (Spolok Slovákov v Pol'sku) zaprotestowało przeciwko upamiętnianiu pamięci Józefa Kurasia ps. "Ogień". Zdaniem Towarzystwa Słowaków państwowe honory dla Kurasia uwłaczają pamięci jego ofiar. Działacze organizacji przypomnieli, że ludność słowacka była celem grabieży i ataków ze strony oddziałów "Ognia".

Sekretarz Rady Ochrony Pamięci Walki i Męczeństwa Andrzej Przewoźnik uznał pretensje mniejszości słowackiej za bezzasadne. Dodał, że Józef Kuraś walczył ze wszystkimi okupantami, w tym także ze sprzymierzoną z hitlerowskimi Niemcami Słowacją.

Józef Kuraś, ps. Orzeł, Ogień był partyzantem na Podhalu w czasie II wojny światowej, jednym z dowódców oddziałów podziemia antykomunistycznego. Po wojnie jego oddziały dokonywały zabójstw działaczy komunistycznych. 13 sierpnia 2006 roku w Zakopanem odsłonięto jego pomnik, w uroczystości uczestniczył prezydent Lech Kaczyński.

Towarzystwo Słowaków w Polsce to organizacja społeczna reprezentująca interesy mniejszości słowackiej i czeskiej (obecnie skupionej w tzw. Klubie Czeskim, będącym członkiem zbiorowym Towarzystwa) w Polsce. Siedzibą zarządu głównego jest Kraków, a organem prasowym pismo "Život". Liczy blisko 4 tysiące członków.

Szymon Martys

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.