Towarzystwo Słowaków w Polsce przeciwko upamiętnianiu Kurasia

[2006-09-08 18:06:38]

Towarzystwo Słowaków w Polsce (Spolok Slovákov v Pol'sku) zaprotestowało przeciwko upamiętnianiu pamięci Józefa Kurasia ps. "Ogień". Zdaniem Towarzystwa Słowaków państwowe honory dla Kurasia uwłaczają pamięci jego ofiar. Działacze organizacji przypomnieli, że ludność słowacka była celem grabieży i ataków ze strony oddziałów "Ognia".

Sekretarz Rady Ochrony Pamięci Walki i Męczeństwa Andrzej Przewoźnik uznał pretensje mniejszości słowackiej za bezzasadne. Dodał, że Józef Kuraś walczył ze wszystkimi okupantami, w tym także ze sprzymierzoną z hitlerowskimi Niemcami Słowacją.

Józef Kuraś, ps. Orzeł, Ogień był partyzantem na Podhalu w czasie II wojny światowej, jednym z dowódców oddziałów podziemia antykomunistycznego. Po wojnie jego oddziały dokonywały zabójstw działaczy komunistycznych. 13 sierpnia 2006 roku w Zakopanem odsłonięto jego pomnik, w uroczystości uczestniczył prezydent Lech Kaczyński.

Towarzystwo Słowaków w Polsce to organizacja społeczna reprezentująca interesy mniejszości słowackiej i czeskiej (obecnie skupionej w tzw. Klubie Czeskim, będącym członkiem zbiorowym Towarzystwa) w Polsce. Siedzibą zarządu głównego jest Kraków, a organem prasowym pismo "Život". Liczy blisko 4 tysiące członków.

Szymon Martys

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.