Towarzystwo Słowaków w Polsce przeciwko upamiętnianiu Kurasia

[2006-09-08 18:06:38]

Towarzystwo Słowaków w Polsce (Spolok Slovákov v Pol'sku) zaprotestowało przeciwko upamiętnianiu pamięci Józefa Kurasia ps. "Ogień". Zdaniem Towarzystwa Słowaków państwowe honory dla Kurasia uwłaczają pamięci jego ofiar. Działacze organizacji przypomnieli, że ludność słowacka była celem grabieży i ataków ze strony oddziałów "Ognia".

Sekretarz Rady Ochrony Pamięci Walki i Męczeństwa Andrzej Przewoźnik uznał pretensje mniejszości słowackiej za bezzasadne. Dodał, że Józef Kuraś walczył ze wszystkimi okupantami, w tym także ze sprzymierzoną z hitlerowskimi Niemcami Słowacją.

Józef Kuraś, ps. Orzeł, Ogień był partyzantem na Podhalu w czasie II wojny światowej, jednym z dowódców oddziałów podziemia antykomunistycznego. Po wojnie jego oddziały dokonywały zabójstw działaczy komunistycznych. 13 sierpnia 2006 roku w Zakopanem odsłonięto jego pomnik, w uroczystości uczestniczył prezydent Lech Kaczyński.

Towarzystwo Słowaków w Polsce to organizacja społeczna reprezentująca interesy mniejszości słowackiej i czeskiej (obecnie skupionej w tzw. Klubie Czeskim, będącym członkiem zbiorowym Towarzystwa) w Polsce. Siedzibą zarządu głównego jest Kraków, a organem prasowym pismo "Život". Liczy blisko 4 tysiące członków.

Szymon Martys

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 lipca:

1919 - Policja aresztowała członków ostatniej Rady Delegatów Robotniczych w Zagłębiu Dąbrowskim.

1919 - W Polsce odbyła się masowa akcja protestacyjna przeciwko zbrojnej interwencji Ententy w wewnętrzne sprawy Rosji i Węgier - państw ogarniętych rewolucją społeczną. Akcję organizowały KPRP, PPS i KC KZZ.

1923 - Urodził się Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

1960 - Sri Lanka: Sirimavo Bandaranaike (z lewicowej Partii Wolności) została premierem jako pierwsza na świecie kobieta-szef rządu.

1968 - Uruchomiono największy polski sztuczny zbiornik wody na Sanie w Solinie o powierzchni 21,1 km2.

1982 - 11 żołnierzy zginęło, a 50 osób zostało rannych w dwóch eksplozjach bomb podłożonych przez IRA w Hyde Parku i Regent’s Park w Londynie.

2005 - W Kanadzie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2007 - Izrael z uwolnił 255 więźniów palestyńskich, w większości z ugrupowania Al-Fatah.

2012 - USA: w kinie w mieście Aurora w stanie Kolorado 25-letni James Holmes otworzył ogień do widzów, zabijając 12 i raniąc 58 z nich.