Towarzystwo Słowaków w Polsce przeciwko upamiętnianiu Kurasia

[2006-09-08 18:06:38]

Towarzystwo Słowaków w Polsce (Spolok Slovákov v Pol'sku) zaprotestowało przeciwko upamiętnianiu pamięci Józefa Kurasia ps. "Ogień". Zdaniem Towarzystwa Słowaków państwowe honory dla Kurasia uwłaczają pamięci jego ofiar. Działacze organizacji przypomnieli, że ludność słowacka była celem grabieży i ataków ze strony oddziałów "Ognia".

Sekretarz Rady Ochrony Pamięci Walki i Męczeństwa Andrzej Przewoźnik uznał pretensje mniejszości słowackiej za bezzasadne. Dodał, że Józef Kuraś walczył ze wszystkimi okupantami, w tym także ze sprzymierzoną z hitlerowskimi Niemcami Słowacją.

Józef Kuraś, ps. Orzeł, Ogień był partyzantem na Podhalu w czasie II wojny światowej, jednym z dowódców oddziałów podziemia antykomunistycznego. Po wojnie jego oddziały dokonywały zabójstw działaczy komunistycznych. 13 sierpnia 2006 roku w Zakopanem odsłonięto jego pomnik, w uroczystości uczestniczył prezydent Lech Kaczyński.

Towarzystwo Słowaków w Polsce to organizacja społeczna reprezentująca interesy mniejszości słowackiej i czeskiej (obecnie skupionej w tzw. Klubie Czeskim, będącym członkiem zbiorowym Towarzystwa) w Polsce. Siedzibą zarządu głównego jest Kraków, a organem prasowym pismo "Život". Liczy blisko 4 tysiące członków.

Szymon Martys

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.