Nowy Targ: Koniec strajku pielęgniarek

[2006-09-08 18:36:36]

W nocy z wtorku na środę, po 12 dniach strajku głodowego, zarząd Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych podpisał w nowotarskim szpitalu im. Jana Pawła II porozumienie z dyrekcją. Przywrócono do pracy trzy zwolnione dyscyplinarnie działaczki związkowe oraz wycofano się, przynajmniej do czasu opracowania norm zatrudnienia, ze zwolnień grupowych.

Agnieszka Korczak-Dziurdzik, jedna ze zwolnionych dyscyplinarnie pracownic, mówi: To był bardzo, bardzo ciężki tydzień, ale wszystkie nasze postulaty zostały spełnione. Mimo to, ze względu na lekarzy, którym nie cofnięto zwolnień dyscyplinarnych, mam mieszane uczucia.

Zwolnieni lekarze mówią, że są zawiedzeni decyzją pielęgniarek jednak nie mają żalu. Rozumieją, że presja była olbrzymia, a strajkujące pracownice i tak wiele przeszły.

Dyrektor szpitala Cecylia Mąka kategorycznie odrzuca możliwość przywrócenia do pracy zwolnionych dyscyplinarnie lekarzy. Oni o przywrócenie do pracy będą walczyć w sądzie.

Tomasz Borejza