Warszawa: Protest przeciwko pomnikowi Dmowskiego

[2006-09-09 19:08:42]

4 września Alina Cała, Adam Ostolski, Bożena Umińska, Marek Edelman oraz prof. Maria Janion skierowali do władz Warszawy list przeciwko planom postawienia pomnika Romana Dmowskiego.

Autorzy listu podkreślają, że nie zgadzają się na wprowadzanie do polskiego panteonu człowieka, którego program polityczny opierał się na nienawiści. Ich zdaniem nazwisko lidera endecji wiążę się z ideologią rasizmu, szowinizmu, "egoizmu narodowego" oraz antysemityzmu.

Przeciwnicy pomnika Dmowskiego przypominają, że w 1905 roku bojówki endeckie wspierały siły carskie przeciwko polskim robotnikom. Dodają, że ten ruch polityczny propagował nienawiść do mniejszości narodowych i nie krył fascynacji faszyzmem włoskim i niemieckim.

Stworzony pod jego wpływem program endecji w swoich rozwiązaniach wyprzedzał nawet rasistowskie ustawy norymberskie. Postulowano w nim m.in. pozbawienie Żydów praw wyborczych, zakaz małżeństw polsko-żydowskich, zakaz studiowania i nakaz mieszkania na wyznaczonym terenie. W latach 30-tych antysemickie bojówki inspirowane ideologią Dmowskiego na ulicach i uczelniach szeroko stosowały przemoc i agresję. Koncepcje Dmowskiego odpowiadają też za zaostrzenie konfliktów z mniejszościami narodowymi, zwłaszcza z Ukraińcami, i za eskalację antyżydowskiej przemocy, która przygotowała społeczny grunt pod te polskie postawy wobec Zagłady, za które trzeba się wstydzić. Symbolami tej polityki są pogrom w Kielcach i zbrodnia w Jedwabnem - czytamy w liście.

Sygnatariusze apelu podkreślają, że dziedzictwem ideologii Dmowskiego były antysemickie działania władz PRL w marcu 1968 roku.

Nie widzimy różnicy między stawianiem pomnika Dmowskiemu a propagowaniem faszyzmu. Nie zgadzamy się na finansowanie takiego pomnika z publicznych pieniędzy. Wnosimy obywatelski wniosek, aby władze Warszawy cofnęły zgodę na ten pomnik, a pieniądze przeznaczone na jego budowę przeznaczyły na rzeczywiste potrzeby miasta - dodają intelektualiści.

Szymon Martys

1 czerwca:

1906 - W Wielkim Księstwie Finlandii wprowadzono prawo wyborcze dla kobiet.

1934 - W odwecie za ostrzelanie lokalu PPS na Woli młodzi socjaliści zaatakowali grupę członków ONR, zrywając im odznaki organizacyjne - tzw. szczerbce.

1983 - W Berlinie zmarła Anna Seghers, niemiecka pisarka, komunistka.

2009 - W Salwadorze kandydat lewicy Mauricio Funes objął stanowisko prezydenta.

2014 - Były lewicowy partyzant z FMLN Salvador Sánchez Cerén został prezydentem Salwadoru.