USA: Bush odpowiedzialny za terroryzm

[2006-09-28 16:38:00]

Decyzja o wojnie w Iraku to był błąd, który doprowadził do eskalacji światowego terroryzmu – wynika z raportu amerykańskich służb wywiadowczych ws. wojny z terrorem, który został właśnie odtajniony w USA.

Z raportu jednoznacznie wynika, że rozpoczęcie przez prezydenta Georga Busha wojny w Iraku nie tylko nie zapobiegło działaniom terrorystów, ale wręcz odwrotnie - przyczyniło się do popularności ich samych oraz Al Kaidy. Wojna i bushowska propaganda spowodowały duży napływ rekrutów do ośrodków szkoleniowych terrorystów, wzrost ilości tych ośrodków, a także przekształcenie się Al Kaidy w organizację o zasięgu i znaczeniu międzynarodowym.

Autorzy raportu stwierdzają, że wojna z terrorem nie zwiększyła bezpieczeństwa obywateli Stanów Zjednoczonych, a wręcz je pogorszyła, ponieważ wzmogła islamski radykalizm. Ich zdaniem, w najbliższych latach nie będzie można oczekiwać żadnych poważniejszych sukcesów w wojnie z terroryzmem.

Prezydent Bush nie chciał dopuścić do publikacji raportu. Jednak publiczna presja doprowadziła do jego odtajnienia.

Daniel Ptaszek

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.