Austria: Zwycięstwo socjaldemokratów z SPÖ (akt.)

[2006-10-01 20:24:02]

Socjaldemokratyczna Partia Austrii (Sozialdemokratische Partei Österreichs) uzyskała największe poparcie obywateli w dzisiejszych wyborach parlamentarnych. Po obliczeniu ponad 90 proc. głosów SPÖ uzyskała 35,7 proc. głosów.

Rządząca do tej pory konserwatyści z Austriackiej Partii Ludowej (Österreichische Volkspartei) otrzymali 34,2 proc. poparcia. Do Rady Narodowej dostali się również skrajni prawicowcy, dotychczasowi koalicjanci konserwatystów z Wolnościowej Partii Austrii (Freiheitliche Partei Österreichs), których poparło 11,2 proc. wyborców. Dobry wynik - 10,5 proc. zanotowała także partia Zielonych (Die Grünen).

Największą niespodzianką jest jednak dostanie się do parlamentu nowej partii Jörga Haidera - Sojuszu na rzecz Przyszłość Austrii (Bündnis Zukunft Österreich), która wprawdzie zdobyła tylko 4,2 proc. głosów, ale dzięki dobremu wynikowi w Karyntii, gdzie Haider jest premierem, uda się jej zdobyć mandaty poselskie.

Przedwyborcze sondaże wskazywały na wygraną kierowanych przez kanclerza Wolfganga Schüssela konserwatystów.

SPÖ dr. Alfreda Gusenbauera pomimo zwycięstwa utraciła w porównaniu z wynikami z 2002 roku 1 proc. poparcia.

Progu wyborczego nie przekroczyła Komunistyczna Partia Autrii uzyskując nieco ponad 1 proc. poparcia.

Frekwencja wyniosła ponad 72 proc. uprawnionych do głosowania i była niższa o około 8 proc. w porównaniu z wyborami z 2002 roku.

Grzegorz Ilnicki

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.