Austria: Zwycięstwo socjaldemokratów z SPÖ (akt.)

[2006-10-01 20:24:02]

Socjaldemokratyczna Partia Austrii (Sozialdemokratische Partei Österreichs) uzyskała największe poparcie obywateli w dzisiejszych wyborach parlamentarnych. Po obliczeniu ponad 90 proc. głosów SPÖ uzyskała 35,7 proc. głosów.

Rządząca do tej pory konserwatyści z Austriackiej Partii Ludowej (Österreichische Volkspartei) otrzymali 34,2 proc. poparcia. Do Rady Narodowej dostali się również skrajni prawicowcy, dotychczasowi koalicjanci konserwatystów z Wolnościowej Partii Austrii (Freiheitliche Partei Österreichs), których poparło 11,2 proc. wyborców. Dobry wynik - 10,5 proc. zanotowała także partia Zielonych (Die Grünen).

Największą niespodzianką jest jednak dostanie się do parlamentu nowej partii Jörga Haidera - Sojuszu na rzecz Przyszłość Austrii (Bündnis Zukunft Österreich), która wprawdzie zdobyła tylko 4,2 proc. głosów, ale dzięki dobremu wynikowi w Karyntii, gdzie Haider jest premierem, uda się jej zdobyć mandaty poselskie.

Przedwyborcze sondaże wskazywały na wygraną kierowanych przez kanclerza Wolfganga Schüssela konserwatystów.

SPÖ dr. Alfreda Gusenbauera pomimo zwycięstwa utraciła w porównaniu z wynikami z 2002 roku 1 proc. poparcia.

Progu wyborczego nie przekroczyła Komunistyczna Partia Autrii uzyskując nieco ponad 1 proc. poparcia.

Frekwencja wyniosła ponad 72 proc. uprawnionych do głosowania i była niższa o około 8 proc. w porównaniu z wyborami z 2002 roku.

Grzegorz Ilnicki

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.