Austria: Zwycięstwo socjaldemokratów z SPÖ (akt.)

[2006-10-01 20:24:02]

Socjaldemokratyczna Partia Austrii (Sozialdemokratische Partei Österreichs) uzyskała największe poparcie obywateli w dzisiejszych wyborach parlamentarnych. Po obliczeniu ponad 90 proc. głosów SPÖ uzyskała 35,7 proc. głosów.

Rządząca do tej pory konserwatyści z Austriackiej Partii Ludowej (Österreichische Volkspartei) otrzymali 34,2 proc. poparcia. Do Rady Narodowej dostali się również skrajni prawicowcy, dotychczasowi koalicjanci konserwatystów z Wolnościowej Partii Austrii (Freiheitliche Partei Österreichs), których poparło 11,2 proc. wyborców. Dobry wynik - 10,5 proc. zanotowała także partia Zielonych (Die Grünen).

Największą niespodzianką jest jednak dostanie się do parlamentu nowej partii Jörga Haidera - Sojuszu na rzecz Przyszłość Austrii (Bündnis Zukunft Österreich), która wprawdzie zdobyła tylko 4,2 proc. głosów, ale dzięki dobremu wynikowi w Karyntii, gdzie Haider jest premierem, uda się jej zdobyć mandaty poselskie.

Przedwyborcze sondaże wskazywały na wygraną kierowanych przez kanclerza Wolfganga Schüssela konserwatystów.

SPÖ dr. Alfreda Gusenbauera pomimo zwycięstwa utraciła w porównaniu z wynikami z 2002 roku 1 proc. poparcia.

Progu wyborczego nie przekroczyła Komunistyczna Partia Autrii uzyskując nieco ponad 1 proc. poparcia.

Frekwencja wyniosła ponad 72 proc. uprawnionych do głosowania i była niższa o około 8 proc. w porównaniu z wyborami z 2002 roku.

Grzegorz Ilnicki

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.