PPP i SUD-PTT popierają strajk pracowników poczty

[2006-11-21 20:15:28]

Polska Partia Pracy poparła protest listonoszy i innych pracowników poczty. W wydanym dzisiaj oświadczeniu możemy przeczytać: Żądania płacowe, żądanie przestrzegania ośmiogodzinnego dnia pracy, zatrudnienia dodatkowych pracowników, rozwiązania problemu dostarczania przez listonoszy druków bezadresowych są w pełni uzasadnione i muszą zostać spełnione zgodnie z oczekiwaniami protestujących.

Autorzy oświadczenia przeciwstawiają się także prywatyzacji Poczty. Wskazują na podobieństwo jej sytuacji do Telekomunikacji Polskiej, gdzie prywatyzacja doprowadziła do masowych zwolnień i chaosu organizacyjnego. PPP zapowiada udział w protestach i wsparcie działań pocztowców.

Wczoraj francuska centrala związkowa działająca na poczcie i w telekomunikacji Federacja SUD-PTT przesłała na ręce związkowców Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień`80" stanowisko w którym poparła protest polskich pocztowców. Czytamy w nim także: SUD-PTT odrzuca prywatyzację i opowiada się za europejską publiczną służbą pocztową opartą na współpracy poczt, a nie na tworzeniu między nimi konkurencji. Aby to osiągnąć trzeba przygotować strajk pocztowców w całej Europie.

Tomasz Borejza

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

28 września:

1895 - Zmarł Gustaw Ehrenberg, poeta i działacz tajnego Stowarzyszenia Ludu Polskiego.

1918 - Urodził się Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1919 - W Warszawie obradował Zjazd PPS-Opozycji, kierowanej przez T. Żarskiego i A. Landego. Zjazd opowiedział się za dyktaturą proletariatu w postaci Polskiej Republiki Socjalistycznej, współpracą z KPRP i przystąpieniem do Międzynarodówki Komunistycznej.

1930 - Urodził się Immanuel Wallerstein, lewicowy socjolog amerykański, twórca teorii systemu-świata.

1932 - Urodził się Víctor Jara, chilijski bard, gitarzysta, autor tekstów piosenek, poeta, pedagog, lewicowy aktywista polityczny.

1958 - Francja: Referendum ws. nowej konstytucji. Równe prawo głosu otrzymali wszyscy mieszkańcy francuskich kolonii.

1966 - Zmarł André Breton, francuski pisarz, główny teoretyk nadrealizmu. Członek Francuskiej Partii Komunistycznej, wydalony w 1933.

1969 - RFN: SPD Willy'ego Brandta odniosła zwycięstwo w wyborach do Bundestagu.

1970 - Zmarł John Dos Passos, amerykański prozaik, dramaturg, poeta i reporter. Autor m.in. "Manhattan Transfer", trylogii "USA" i pacyfistycznej powieści "Trzej żołnierze".

1970 - Zmarł prezydent Egiptu, Gamal Naser.

1994 - W Waszyngtonie Izrael i OWP podpisały porozumienie o autonomii dla Zachodniego Brzegu Jordanu.

2000 - Palestyna: Początek drugiej Intifady.

2003 - Zmarł Tadeusz Zieliński, polityk, prawnik, specjalista w zakresie prawa pracy. Rzecznik Praw Obywatelskich w latach 1992-96. Kandydat Unii Pracy w wyborach prezydenckich w 1995 r.

2007 - Salwador: Mauricio Funes został oficjalnie wybrany kandydatem lewicowego Frontu Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Marti (FMLN).