Austria: Studenci przeciwko nowemu kanclerzowi

[2007-01-12 23:27:05]

W Austrii panuje napięta sytuacja polityczna związana z zaprzysiężeniem nowego kanclerza Alfreda Gusenbauera. Stoi on na czele rządu utworzonego przez koalicję socjaldemokratów i chadeków. Taka sytuacja spowodowała, że socjaldemokraci wycofali się z wielu postulatów, dzięki którym wygrali jesienne wybory.

Po pierwsze politycy centrolewicy wycofali się z propozycji legalizacji związków partnerskich osób homoseksualnych, co spowodowało spore wzburzenie środowisk LGBT, których przedstawiciele czują się oszukani.

Jeszcze bardziej rozgoryczenie są austriaccy studenci. Socjaldemokraci obiecali w kampanii wyborczej zniesienie czesnego, które zostało wprowadzone przez chadeków w 2001 roku. Jednak podczas negocjacji koalicyjnych Gusenbauer uległ chadekom. W efekcie studenci za semestr będą dalej musieli płacić 363 euro. Domagają się dymisji kanclerza.

Decyzja Gusenbauera wprawiła w furię młodych socjaldemokratów, którzy zmusili nowego kanclerza do pośpiesznego opuszczenia tylnym wyjściem noworocznej konferencji partii socjaldemokratycznej.

Następnie na wiedeńskim Ballhausplatzu rankiem zgromadziło się 2000 demonstrantów, domagających się odejścia kanclerza. Około południa grupa anarchistów próbowała przebić kordon policji. Gdy to się nie udało, w ruch poszły butelki, jajka, pomidory oraz kubły z farbą, a w końcu domowej roboty petarda dymna.

Bartosz Machalica

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.