Austria: Studenci przeciwko nowemu kanclerzowi

[2007-01-12 23:27:05]

W Austrii panuje napięta sytuacja polityczna związana z zaprzysiężeniem nowego kanclerza Alfreda Gusenbauera. Stoi on na czele rządu utworzonego przez koalicję socjaldemokratów i chadeków. Taka sytuacja spowodowała, że socjaldemokraci wycofali się z wielu postulatów, dzięki którym wygrali jesienne wybory.

Po pierwsze politycy centrolewicy wycofali się z propozycji legalizacji związków partnerskich osób homoseksualnych, co spowodowało spore wzburzenie środowisk LGBT, których przedstawiciele czują się oszukani.

Jeszcze bardziej rozgoryczenie są austriaccy studenci. Socjaldemokraci obiecali w kampanii wyborczej zniesienie czesnego, które zostało wprowadzone przez chadeków w 2001 roku. Jednak podczas negocjacji koalicyjnych Gusenbauer uległ chadekom. W efekcie studenci za semestr będą dalej musieli płacić 363 euro. Domagają się dymisji kanclerza.

Decyzja Gusenbauera wprawiła w furię młodych socjaldemokratów, którzy zmusili nowego kanclerza do pośpiesznego opuszczenia tylnym wyjściem noworocznej konferencji partii socjaldemokratycznej.

Następnie na wiedeńskim Ballhausplatzu rankiem zgromadziło się 2000 demonstrantów, domagających się odejścia kanclerza. Około południa grupa anarchistów próbowała przebić kordon policji. Gdy to się nie udało, w ruch poszły butelki, jajka, pomidory oraz kubły z farbą, a w końcu domowej roboty petarda dymna.

Bartosz Machalica

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.