Austria: Studenci przeciwko nowemu kanclerzowi

[2007-01-12 23:27:05]

W Austrii panuje napięta sytuacja polityczna związana z zaprzysiężeniem nowego kanclerza Alfreda Gusenbauera. Stoi on na czele rządu utworzonego przez koalicję socjaldemokratów i chadeków. Taka sytuacja spowodowała, że socjaldemokraci wycofali się z wielu postulatów, dzięki którym wygrali jesienne wybory.

Po pierwsze politycy centrolewicy wycofali się z propozycji legalizacji związków partnerskich osób homoseksualnych, co spowodowało spore wzburzenie środowisk LGBT, których przedstawiciele czują się oszukani.

Jeszcze bardziej rozgoryczenie są austriaccy studenci. Socjaldemokraci obiecali w kampanii wyborczej zniesienie czesnego, które zostało wprowadzone przez chadeków w 2001 roku. Jednak podczas negocjacji koalicyjnych Gusenbauer uległ chadekom. W efekcie studenci za semestr będą dalej musieli płacić 363 euro. Domagają się dymisji kanclerza.

Decyzja Gusenbauera wprawiła w furię młodych socjaldemokratów, którzy zmusili nowego kanclerza do pośpiesznego opuszczenia tylnym wyjściem noworocznej konferencji partii socjaldemokratycznej.

Następnie na wiedeńskim Ballhausplatzu rankiem zgromadziło się 2000 demonstrantów, domagających się odejścia kanclerza. Około południa grupa anarchistów próbowała przebić kordon policji. Gdy to się nie udało, w ruch poszły butelki, jajka, pomidory oraz kubły z farbą, a w końcu domowej roboty petarda dymna.

Bartosz Machalica

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.