Ksiądz-pedofil poszukiwany

[2002-11-06 11:59:49]

Prokuratura Rejonowa w Łęczycy rozesłała list gończy za duchownym rzymskokatolickim, podejrzanym o seksualne wykorzystywanie dzieci. Prokurator pragnie przedstawić zarzuty nieuchwytnemu od dwóch miesięcy kapłanowi, o to że w latach 1998-99, w czasie gdy był wikarym w parafii pod Łęczycą, dopuścił się seksualnego wykorzystania pięciu chłopców, w wieku poniżej 15 lat.

Wprawdzie postępowanie wyjaśniające w tej sprawie prowadzono już trzy lata temu, ale z powodu braku dowodów nie można było wszcząć śledztwa. Dowody znalazły się w lipcu tego roku, natychmiast jak tylko sprawą księdza zajęły się media. Przepadł natomiast jak kamień w wodę sam duchowny podejrzany o pedofilię, ponieważ biskup łowicki odwołał go ze stanowiska i po trudach duszpasterskiej pracy wysłał na bezterminowy odpoczynek. Od tego czasu zaginął po nim wszelki słuch. Grozi mu do 10 lat wiezienia.

Adam Sochaczewski

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

17 lutego:

1600 - W Rzymie spalono na stosie Giordano Bruno.

1856 - W Paryżu zmarł Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa, autor m.in. "Pieśni śląskich tkaczy".

1935 - W Warszawie odbyła się narada partii robotniczych zwołana przez Radę Naczelną PPS z udziałem KPP i Bundu; wysunięto postulat walki o 6-godzinny dzień pracy.

2013 - Rafael Correa zwyciężył w I turze wyborów prezydenckich w Ekwadorze, zdobywając 57 proc. głosów.