Ksiądz-pedofil poszukiwany

[2002-11-06 11:59:49]

Prokuratura Rejonowa w Łęczycy rozesłała list gończy za duchownym rzymskokatolickim, podejrzanym o seksualne wykorzystywanie dzieci. Prokurator pragnie przedstawić zarzuty nieuchwytnemu od dwóch miesięcy kapłanowi, o to że w latach 1998-99, w czasie gdy był wikarym w parafii pod Łęczycą, dopuścił się seksualnego wykorzystania pięciu chłopców, w wieku poniżej 15 lat.

Wprawdzie postępowanie wyjaśniające w tej sprawie prowadzono już trzy lata temu, ale z powodu braku dowodów nie można było wszcząć śledztwa. Dowody znalazły się w lipcu tego roku, natychmiast jak tylko sprawą księdza zajęły się media. Przepadł natomiast jak kamień w wodę sam duchowny podejrzany o pedofilię, ponieważ biskup łowicki odwołał go ze stanowiska i po trudach duszpasterskiej pracy wysłał na bezterminowy odpoczynek. Od tego czasu zaginął po nim wszelki słuch. Grozi mu do 10 lat wiezienia.

Adam Sochaczewski

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.