Ksiądz-pedofil poszukiwany

[2002-11-06 11:59:49]

Prokuratura Rejonowa w Łęczycy rozesłała list gończy za duchownym rzymskokatolickim, podejrzanym o seksualne wykorzystywanie dzieci. Prokurator pragnie przedstawić zarzuty nieuchwytnemu od dwóch miesięcy kapłanowi, o to że w latach 1998-99, w czasie gdy był wikarym w parafii pod Łęczycą, dopuścił się seksualnego wykorzystania pięciu chłopców, w wieku poniżej 15 lat.

Wprawdzie postępowanie wyjaśniające w tej sprawie prowadzono już trzy lata temu, ale z powodu braku dowodów nie można było wszcząć śledztwa. Dowody znalazły się w lipcu tego roku, natychmiast jak tylko sprawą księdza zajęły się media. Przepadł natomiast jak kamień w wodę sam duchowny podejrzany o pedofilię, ponieważ biskup łowicki odwołał go ze stanowiska i po trudach duszpasterskiej pracy wysłał na bezterminowy odpoczynek. Od tego czasu zaginął po nim wszelki słuch. Grozi mu do 10 lat wiezienia.

Adam Sochaczewski

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.