USA: Poparcie dla kary śmierci spada, z wyłączeniem stanów południowych

[2007-04-29 00:30:21]

Stracony 24 kwietnia James Filiaggi (41 lat) był 14 osobą, na której wykonano wyrok śmierci w tym roku i 1071 od wznowienia egzekucji po 10-letnim moratorium w 1977.

Skazaniec był ponadto drugą straconą w tym roku poza Teksasem (drugim jest Oklahoma) oraz pierwszą w Ohio od października 2006.

Stan Ohio, od wznowienia egzekucji w 1999, ma na koncie największą ich liczbę (25) ze wszystkich innych spoza południa kraju. Wszystkie, poza ostatnią, odbyły się za rządów poprzedniego gubernatora, republikanina Boba Tafta.

Jego następca (od stycznia), demokrata Ted Strickland, który poprzednio wstrzymał trzy inne nadchodzące egzekucje, odmówił tego w tej sprawie.

Obecnie zwraca się uwagę, iż wiele stanów zaczyna odchodzić od stosowania najwyższego wymiaru kary. Nie figuruje w kodeksach karnych dwunastu (Alaska, Dakota Północna, Hawaje, Iowa, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Rhode Island, Vermont, Wirginia Zachodnia oraz Wisconsin), w dwóch, tj. Nowym Jorku i Kansas, stanowe sądy najwyższe uznały przepisy za niezgodne z konstytucją. Moratorium na egzekucje obowiązuje w Illinois i New Jersey. Z powodów proceduralnych zostały również bezterminowo wstrzymane na Florydzie i w Missourii.

W Maryland legislatura jest bliska uchwalenia ustawy znoszącej karę śmierci. Sadząc po poparciu gubernatora, demokraty Martina Malleya, którego podpis będzie decydujący w wypadku pomyślnego wyniku głosowania, Maryland może być pierwszym od wielu lat stanem, który zniósł karę śmierci. Legislatura Montany także wyraziła poparcie dla podobnej ustawy.

Podobne poparcie prawodawców i gubernatora abolicja ma także w Nowym Jorku. Kara śmierci została w nim przywrócona w 1995, ale od 1963 nikt nie został stracony.

Inaczej przedstawia się sytuacja w Nowym Meksyku, gdzie, mimo większości w legislaturze, gubernator Bill Richardson (demokrata i kandydat w wyborach prezydenckich najprawdopodobniej zastosuje prawo weta.

Projekt zniesienia kary śmierci upadł swego czasu w New Hampshire(ostatnia egzekucja w 1939) również na skutek weta. Ostatnio legislatura Nebraski odrzuciła zniesienie kary głównej przewagą jednego głosu.

Sceptycy przypominają, że mimo malejącej liczby egzekucji w całym kraju, drodze do zniesienia jej w niektórych stanach, oraz dużej liczbie zwolnienia niewinnych z cel śmierci, ów trend nie dotyczy konserwatywnych stanów południa (jak Teksas), gdzie problem i stosowanie kary śmierci wręcz narasta i gdzie wykonano zdecydowaną większość egzekucji.

Badania opinii publiczne odnotowują spadek poparcia dla kary śmierci w kraju, ale w stanach południowych tendencje są cały czas wzrostowe.

Ogółem kodeksy 38 stanów na 50 zezwala na stosowanie kary śmierci, podobnie jak prawo federalne. Okręg stołeczny Waszyngton i terytorium Portoryko zniosły ją.

Krzysztof Pacyński

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.