Ruda Śl.: Uroczystości pierwszomajowe "Sierpnia 80" i Polskiej Partii Pracy

[2007-05-01 19:43:52]

Ponad 300 osób wzięło udział w zorganizowanych przez Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" i Polską Partię Pracy obchodach Międzynarodowego Święta Pracy w Rudzie Śląskiej.

Uroczystości zaczęły się pod Kopalnią Węgla Kamiennego "Halemba", gdzie 21 listopada 2006 r. zginęli górnicy, którym kazano zejść pod ziemię po sprzęt nadający się jedynie na złom wiedząc, że w każdej chwili może nastąpić tragedia. Poczty sztandarowe i delegacje złożyły kwiaty i zapaliłiy znicze ku czci i pamięci poległych.

Czcimy pamięć tych którzy zginęli, bo pogoń za zyskiem ze strony Zarządu zwycieżyła nad zwykłym szacunkiem dla godności i życia pracowników - powiedział Zbigniew Domagała, przewodniczący Komisji Zakładowej WZZ "Sierpień 80" w KWK "Halemba".

Następnie manifestanci przy akompaniamencie orkiestry górniczej kopalni "Pokój" wzięli udział w pochodzie ulicamy Rudy Śląskiej. Skandowano m.in. takie hasła jak: "Dość łamania praw pracowniczych", czy "Chcemy pracy, nie wyzysku".

Uroczystości zakończył się wiecem pod Urzędem Miasta. Przemawiał tam przewodniczący Komisji Krajowej WZZ "Sierpień 80" i PPP, Bogusław Ziętek, który powiedział: Tak zwana "lewica", która dziś robi pikniki zamiast protestów w obronie praw pracowniczych, wysyła wojska do Iraku i Afganistau oraz prywatyzowała i likwidowała zakłady pracy czy ograniczała prawa pracownicze nie ma z nami nic wspólnego, bo to my jesteśmy lewicą. Będziemy odbudowywać prawdziwą lewicę i ruch związkowy, którego celem będzie bezkompromisowa walka o interesy milionów ludzi poniżanych, dyskryminowanych i wyzyskiwanych.

Katarzyna Bratkowska ze Stowarzyszenia Pro Choice podkreślała wagę sojuszu robotników i kobiet walczących o swoje prawa.Ta walka to krok na drodze ku prawdziwej demokracji w naszym kraju - stwierdziła.

Wolność dziś ma polegać na tym, że ludzie mają się separować od siebie. Im bardziej zatomizowane społeczeństwo powiadają rządzący, tym bardziej jesteśmy wolni. Ale my mówimy tu i teraz, że to nie prawda. Że nasza wolność i nasze człowieczeństwo polga na tym, że potrafimy i chcemy być razem by walczyć o naszą wolność i nasze prawa pracownicze - zakończyła uroczystości Ewa Groszewska z Polskiej Partii Pracy.

Patryk Kosela

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1923 - W Bninie urodziła się Wisława Szymborska, poetka, eseistka i krytyk literacki, tłumacz, felietonistka; członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Polskiej Akademii Umiejętności, laureatka literackiej Nagrody Nobla (1996).

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich ludności murzyńskiej w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.