1 Maja na świecie

[2007-05-01 21:48:25]

Na całym świecie - choć pod różnymi hasłami - odbywały się demonstracje z okazji dnia 1 Maja. Poniżej prezentujemy krótki przegląd wydarzeń w poszczególnych krajach.

Austria

Około 100 tysięcy osób zgromadziła demonstracja pierwszomajowa na wiedeńskim Placu Ratuszowym. Imprezę zorganizowała Socjaldemokratyczna Partia Austrii, Młodzież Socjalistyczna oraz związki zawodowe.

Białoruś

Agencja ITAR-TASS donosi o ponad tysiącu uczestników pochodu pierwszomajowego białoruskiej lewicy, zorganizowanego na przedmieściach Mińska (władze zabroniły wejścia do centrum). Demonstracja została zorganizowana przez związki zawodowe przemysłu elektrotechnicznego, opozycyjnych komunistów, Partię Pracy, Białoruską Partię Kobiet "Nadzieja" oraz Białoruską Partię Socjaldemokratyczną "Hramada". Pochód zdominowały postulaty uwolnienia więźniów politycznych. Domagano się także ograniczenia możliwości zatrudniania pracowników na podstawie kontraktów oraz podwyższenia płacy minimalnej i respektowania praw związków zawodowych.

Bułgaria

Stolica Bułgarii - Sofia - była dziś areną pięciu pierwszomajowych imprez. Przez miasto przemaszerowali zwolennicy centrolewicowego rządu, na czele z premierem Sergiejem Staniszewem. Swój pochód - pod hasłami podwyższenia emerytur i bezpłatnej służby zdrowia - urządzili także emeryci. Oddzielną demonstrację zorganizowały środowiska anarchistyczne. Własne pochody - i to dwa - urządzili również komuniści. Bułgarskie związki zawodowe zorganizowały natomiast wiece w kilku miastach, między innymi w Płowdiw, Ruse, Błagojewgradzie, Sliwen i Warnie.

ChRL

W całym kraju odbywały się organizowane przez władze pikniki uliczne, połączone z występami teatralnymi i muzycznymi. Chiński prezydent Hu Jintao złożył tradycyjną gospodarską wizytę w prowincji Henan. Odwiedził farmerów oraz robotników z zakładów spożywczych.

Czechy

Około 5 tysięcy osób w Pradze i ponad tysiąc osób w Brnie - to największe wiece pierwszomajowe zorganizowane przez Komunistyczną Partię Czech i Moraw. Demonstracje zdominowane zostały hasłami przeciwnymi budowie na terytorium Czech amerykańskiej bazy radarowej, a także krytyką polityki centroprawicowego rządu. Demonstracje komunistów wywołały kontrdemonstracje czeskiej prawicy. Praska kontrdemonstracja maszerowała pod hasłem "Komunizm szkodzi ludziom". W kilku czeskich miastach - między innymi w Pradze i Brnie - doszło też do starć między anarchistami a neofaszystami i nacjonalistami, którzy chcieli zorganizować własne pochody. W Brnie szeregi antyfaszystów zasilili także Zieloni, w tym ministerka szkolnictwa i młodzieży Dana Kuchtová oraz przewodnicząca klubu poselskiego Partii Zielonych Kateřina Jacques.

Filipiny

Około 5 tysięcy osób wzięło udział w wiecu pierwszomajowym w Manilii. Kilka tysięcy osób zgromadziło się także przed rezydencją prezydent Glorii Macagapal Arroyo, domagając się wyższych zarobków.

Francja

Media donoszą o około 300 demonstracjach pierwszomajowych, organizowanych przez związki zawodowe. Protesty miał zdominować temat nadchodzącej drugiej tury wyborów prezydenckich. Według agencji prasowych, większość uczestników demonstracji prezentowała nastroje wyraźnie wrogie kandydatowi prawicy - Nicolasowi Sarkozy'emu.

Grecja

Z okazji 1 Maja... zastrajkowali pracownicy linii lotniczych i linii promowych. Przez centrum Aten przeszedł natomiast - liczący około 7 tysięcy uczestników - pierwszomajowy pochód, który został zdominowany przez hasła antyrządowe. Protestowano przede wszystkim przeciwko planom reformy systemu emerytalnego i domagano się dymisji ministra zatrudnienia i opieki społecznej.

Gruzja

Dwa i pół tysiąca osób przemaszerowało przez centrum Tbilisi w pierwszomajowym pochodzie. Następnie, przed budynkiem parlamentu, odbył się wiec. Jego uczestnicy domagali się poprawy warunków socjalnych, zmniejszenia bezrobocia i stworzenia nowych miejsc pracy oraz reformy Kodeksu Pracy, który - zdaniem związków zawodowych, które zorganizowały obchody Święta Pracy - w niedostatecznym stopniu broni interesów pracowniczych. Należy zaznaczyć, że 1 maja nie jest w Gruzji dniem wolnym od pracy.

Hiszpania

Ponad 40 demonstracji zorganizowały tutejsze centrale związkowe. Ich uczestnicy wznosili głównie hasła przeciwko zatrudnieniu czasowemu oraz dyskryminacji na rynku pracy ze względu na płeć, wiek i narodowość. Domagano się wyższych zarobków i lepszych warunków wykonywania pracy. Głoszono również postulaty pokojowego rozwiązania konflików, zaprzestania wojen i działalności terrorystycznej.

Indonezja

Kilkadziesiąt tysięcy osób wzięło udział w pochodzie pierwszomajowym w Dżakarcie. Domagano się wyższych płac oraz potępiono pracę dzieci i młodzieży. Demonstranci wezwali władze do podjęcia walki z zatrudnianiem nieletnich.

Iran

Około 50 tysięcy osób zgromadziło się w centrum Teheranu, domagając się dymisji ministra pracy Mohammada Dżahromiego. Wzywano władze do podjęcia działań na rzecz terminowego wypłacania wynagrodzeń przez pracodawców. Żądano także zwolnienia z więzień liderów związków zawodowych.

Izrael

Około 4 tysięcy osób przemaszerowało przez centrum Tel-Awiwu w pochodzie pierwszomajowym. Imprezę zorganizowali młodzi działacze socjalistyczni. W izraelskiej stolicy odbył się także pierwszomajowy wiec, połączony z występami muzycznymi.

Kuba

Kilkaset tysięcy osób zgromadził na stołecznym Placu Rewolucji wiec pierwszomajowy. Wznoszono głównie antyamerykańskie hasła. W uroczystościach nie wziął udziału - wbrew wcześniejszym przewidywaniom - Fidel Castro. Jak zaznaczają media, to pierwsza nieobecność kubańskiego przywódcy na uroczystościach z okazji 1 Maja.

Makau

Kilkaset osób wyszło na ulice tego chińskiego terytorium autonomicznego, aby zaprotestować przeciwko korupcji oraz nielegalnemu zatrudnieniu. Demonstrację zorganizowała Unia Pracy Makau. Uczestnicy protestu domagali się, aby rząd wydał walkę pracodawcom zatrudniającym ludzi "na czarno". Jak donosi BBC, demonstracja została rozpędzona przez policję. Funkcjonariusze strzelali w powietrze, a w kierunku demonstrantów spuszczono psy. BBC zaznacza, że był to pierwszy od dawna uliczny protest w Makau.

Nepal

Pierwszomajowy pochód w stolicy Nepalu - Katmandu - zdominowały hasła antymonarchistyczne. Demonstranci domagali się zniesienie monarchii i przekształcenia kraju w republikę. Do demonstrantów przemawiał lider ruchu maoistów - Prachandra. Wyznaczył on królowi Nepalu oraz rządowi termin ostateczny, do którego ma zostać uchwalona nowa, republikańska konstytucja. W razie niedotrzymania terminu maoiści mają ponownie podjąć walkę partyzancką przeciwko siłom rządowym.

Niemcy

Doniesienia z Niemiec zdominowały informacje na temat zamieszek i starć zwolenników lewicy z neonazistami. Media donoszą o kilku osobach rannych. Policja zatrzymała 61 osób.

Palestyna

Jak donosi portal internetowy Viva Palestyna!, pierwszomajową demonstrację w Palestynie zatrzymało izraelskie wojsko. Żołnierze mieli pobić demonstrantów, w tym działaczy związkowych i palestyńskiego parlamentarzystę, a także aresztować związkowców.

Portugalia

Według różnych źródeł od 40 do 70 tysięcy osób uczestniczyło w pochodzie pierwszomajowym zorganizowanym przez centralę związkową CGTP w Lizbonie. Mniejsze demonstracje zorganizowały inne centrale związkowe.

Rosja

Przeszło 8 tysięcy osób wzięło udział w pochodzie pierwszomajowym zorganizowanym w Moskwie przez komunistów. W centrum miasta z okazji 1 Maja odbywał się także pochód zorganizowany przez prokremlowskie ugrupowanie Jedna Rosja, w którym brało udział około 25 tysięcy osób. Swoje wiece w stolicy zorganizowali też nacjonaliści Władimira Żyrinowskiego, zwolennicy ugrupowania Sprawiedliwa Rosja Siergieja Mironowa oraz zwolennicy centroprawicowej partii Jabłoko. W Sankt Petersburgu 1 Maja na ulicach miasta świętowało około 12 tysięcy osób. Duże demonstracje pierwszomajowe odbywały się także w miastach zagłębia Kuzbass. Manifestowano tam głównie pod hasłami poprawy warunków bezpieczeństwa pracy górników. Wiece i pochody z okazji 1 Maja odbywały się także na dalekim Wschodzie Rosji, między innymi w Chabarowsku (20 tysięcy osób), Pietropawłowsku Kamczatskim (8 tysięcy uczestników), Ułan-Ude (tysiąc osób), Jużno-Sachalińsku (2 tysiące osób) i Magadanie (18 tysięcy uczestników).

Słowacja

Ponad pół tysiąca osób wzięło udział w demonstracji pierwszomajowej w Nitrze, którą zorganizowała rządząca partia Smer-Socjaldemokracja. W pochodzie wziął udział słowacki premier Robert Fico oraz inni liderzy rządzącej partii. Szef rządu zaprezentował założenia nowego Kodeksu Pracy, którego projekt został właśnie skierowany do parlamentu. Największa demonstracja pierwszomajowa na Słowacji odbyła się jednak w Bańskiej Bystrzycy, gdzie na ulice wyszło przeszło półtora tysiąca osób. Tutaj centralne obchody Święta Pracy zorganizowała Konfederacja Związków Zawodowych. Wiec zdominowała również dyskusja na temat nowelizacji Kodeksu Pracy.

Stany Zjednoczone

Demonstracje zdominowały tutaj hasła proimigranckie. Kilkuset tysięczne demonstracje w Los Angeles, Chicago, Nowym Jorku, Denver, San Antonio i Phoenix przemaszerowały wznosząc postulaty przyznania imigrantom prawa do pobytu i pracy w Stanach Zjednoczonych. Uczestnicy protestów domagali się także ułatwienia drogi do uzyskania amerykańskiego obywatelstwa. Sprzeciwiano się także polityce deportowania nielegalnych imigrantów do ich ojczystych krajów.

Tajlandia

W stolicy kraju - Bangkoku - odbyła się z okazji 1 Maja tzw. "żółta demonstracja". Wzięło w niej udział około 10 tysięcy osób ubranych w żółte koszule i czapki. Protestowano przeciwko wojskowej dyktaturze i domagano się powrotu demokracji. Nie zabrakło również tradycyjnych, pracowniczych postulatów - demonstranci wzywali do podniesienia płacy minimalnej i podjęcia działań na rzecz walki z bezrobociem.

Turcja

Demonstracja pierwszomajowa w Stambule została brutalnie rozpędzona przez policję, kiedy jej uczestnicy chcieli wejść na plac Taksima, czego wcześniej zakazały władze miasta. W kierunku demonstrantów rozpylono gaz łzawiący i skierowano armatki wodne. Media donoszą o jednej rannej osobie. Ponad 600 uczestników demonstracji zostało natomiast aresztowanych.

Włochy

Około 100 tysięcy osób wzięło udział w największej demonstracji pierwszomajowej we Włoszech, która odbywała się w Turynie. Jej uczestnicy, podobnie jak i uczestnicy innych demonstracji odbywających się w całym kraju, uczcili minutą ciszy pamięć ofiar wypadków w pracy. Wzywano rząd do podjęcia działań na rzecz poprawy warunków bezpieczeństwa pracy. Postulaty na pewno trafią do rządzących, gdyż w demonstracjach brali udział ministrowie centrolewicowego rządu, a także liderzy ugrupowań lewicowych stanowiących zaplecze parlamentarne gabinetu Romano Prodiego. Oprócz pochodów, Włosi mogli wziąć udział także w pierwszomajowym koncercie muzyki rockowej, który rozpoczął się późnym popołudniem w Rzymie. Impreza, którą zorganizowały związki zawodowe, zgromadziła około 400 tysięcy osób.

Zimbabwe

Policja zakazała organizacji pochodów pierwszomajowych w trzech największych miastach kraju. Największa centrala związkowa oskarżyła władze o zastraszanie liderów pracowniczych.

Bartłomiej Kacper Przybylski

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - USA: Miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2008 - Fernando Lugo (APC) wygrał wybory prezydenckie w Paragwaju.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.