1 Maja w Warszawie

[2007-05-02 16:10:51]

Dwa różne pochody różniły się znacznie nie tylko w swej wymowie politycznej, ale też duchem i nastrojem. Pochód SLD był oczywiście większy, obecnych było na nim ok. 800 osób. Cóż jednak z tego, gdy organizatorzy zamiast protestować przeciwko łamaniu praw pracowniczych, ustami szefa OPZZ Jana Guza żalili się na brak dialogu z pracodawcami. Swoiste kuriozum stanowiło uczczenie minutą ciszy Barbary Blidy, nazwanej "przyjacielem" ludzi pracy - wiadomo, że wsławiła się ona wprowadzeniem brutalnego prawa eksmisji na bruk, co z przyjaźnią wobec człowieka pracy nie ma wiele wspólnego. Jednym z gorąco witanych uczestników SLD-owskiego pochodu był inny "przyjaciel ludu" Marek Borowski, który po dokonaniu rozłamu w SLD jako jedyną polityczną "alternatywę" zaproponował wprowadzenie płatnych studiów wyższych. Nie ma więc wątpliwości, że zorganizowanie autentycznie lewicowego pochodu w Warszawie było jedynym słusznym wyborem politycznym. Formacje post-PZPRowskie to siły prawicowe i neoliberalne, samym swoim istnieniem kompromitujące ideę lewicy społecznej. Na szczęście, jak pokazały obchody wczorajszego święta – w Polsce rodzi się nowa, autentyczna lewica: rewolucyjna, ludowa, demokratyczna, antykapitalistyczna i internacjonalistyczna. Manifestacji tej nowej lewicy towarzyszyło w tym roku rekordowo duże zainteresowanie mediów.

Urszula Ługowska

Podobnie jak w poprzednich latach, również w tym roku odbył się w Warszawie nie jeden, ale dwa 1-majowe pochody. Zwolennicy Sojuszu Lewicy Demokratycznej zebrali się pod siedzibą Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych, zaś radykalna lewica zorganizowała pochód, który tradycyjnie wyruszył z ronda de Gaulle’a. Manifestanci (ok. 300 osób m. in. z Nowej Lewicy, Komunistycznej Partii Polski, Polskiej Partii Socjalistycznej, Pracowniczej Demokracji, Młodych Socjalistów) pod hasłami obrony świata pracy przed kapitalistycznym wyzyskiem przemaszerowali przez Śródmieście, skandowali hasła antywojenne i krytykowali politykę PiS ("Kodeks pracy, a nie kodeks karny", "Zdrowie prawem, nie towarem!") by w końcu na Placu Grzybowskim złożyć hołd bojowcom PPS poległym w walce z caratem.

Na stopniach kościoła Wszystkich Świętych Piotr Ikonowicz z Nowej Lewicy zarzucił hipokryzję polskiej klasie politycznej, która, jak stwierdził, wyciera sobie usta papieżem, a tak naprawdę ignoruje jego nauczanie społeczne w kwestii godności człowieka pracy, o czym zaświadcza każdego dnia polska rzeczywistość.

Następnie pochód lewicy antykapitalistycznej ruszył w kierunku Pałacu Kultury, gdzie zebrała się grupa anarchistów z Federacji Anarchistycznej sekcja Praga i Związku Syndykalistów Polski. Doszło do połączenia obu manifestacji.

Dopełnieniem 1-majowych obchodów była Fiesta Cubana zorganizowana przez Nową Lewicę w Muzeum Etnograficznym. Odbył się premierowy pokaz filmu dokumentalnego o współczesnej Kubie przygotowanego przez zespół telewizji Copyleft (Nowa Lewica).

Następnie licznie zgromadzona publiczność miała możliwość zadawania pytań odnośnie sytuacji na Kubie pani ambasador Rosario Navas Morata. Obecni byli też przedstawiciele ambasady Wenezueli. Po ożywionej dyskusji rozpoczęła się część kulinarna – degustacja potraw kuchni kubańskiej, przygotowanych przez Carlosa Gonzaleza Tejerę. Spotkanie trwało do wieczora.

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.