Warszawa: Solidarni z Białorusią

[2007-05-03 22:18:33]

Dwa dni, na zaproszenie Socjaldemokracji Polskiej, gościli w Polsce przedstawiciele Białoruskiej Partii Socjaldemokratycznej Hramada – Walerij Frałou – wiceprzewodniczący partii oraz Alaksij Karol – pełnomocnik lidera białoruskich socjaldemokratów Aleksandra Kazulina.

Reprezentanci opozycji białoruskiej uczestniczyli w wiecu i pochodzie 1-majowym organizowanym przez OPZZ – największą centralę związków zawodowych w Polsce. Uczestnicy wiecu wyrazili solidarność z opozycją białoruską i przyjęli apel Lewicy i Demokratów o natychmiastowe uwolnienie przewodniczącego Hramady Aleksandra Kazulina.

W krótkim wystąpieniu Alaksei Karol podziękował polskiej lewicy za zaproszenie i wyrazy solidarności.

Po pochodzie przedstawiciele Hramady spotkali się z Markiem Borowskim, Wojciechem Olejniczakiem i Waldemarem Witkowskim.

Socjaldemokraci białoruscy poinformowali, że obecnie najważniejsze są dwa zadania: doprowadzenie do uwolnienia Kazulina oraz zjednoczenie w jednym bloku wszystkich sił opozycji białoruskiej. W tej pierwszej kwestii bardzo liczą na poparcie całego demokratycznego świata.

Politycy polskiej lewicy zadeklarowali poparcie oraz pomoc dla działań na rzecz demokratycznych przemian na Białorusi zarówno w Polsce, jak i w Parlamencie Europejskim oraz Partii Europejskich Socjalistów.

Przemysław Gołębski

8 kwietnia:

1917 - W Charkowie odbył się I zjazd polskich organizacji socjalistycznych w Rosji; działały do września 1917 r.

1970 - Izraelskie samoloty wojskowe zbombardowały egipską miejscowość Bahr el-Baqar, zabijając w tamtejszej szkole 46 dzieci i raniąc ponad 50.

1973 - W Mougins we Francji zmarł Pablo Picasso, wybitny malarz hiszpański, twórca m.in. "Guerniki", członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1985 - Indie wytoczyły proces amerykańskiej kompanii Union Carbide, odpowiedzialnej za katastrofę przemysłową w Bhopalu, w której zginęło ponad 3 tys. osób.

2003 - Amerykański czołg ostrzelał hotel Palestyna w Bagdadzie, gdzie byli zakwaterowani zagraniczni korespondenci. Zginął dziennikarz agencji Reutera T. Prociuk, a 4 innych zostało rannych.

2005 - W Szefaram dezerter z armii izraelskiej Eden Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów (2 chrześcijan i 2 muzułmanów) i raniąc 22 innych.

2008 - W Warszawie zmarł Ludwik Hass, historyk, znawca wolnomularstwa, działacz trockistowski.