Warszawa: Solidarni z Białorusią

[2007-05-03 22:18:33]

Dwa dni, na zaproszenie Socjaldemokracji Polskiej, gościli w Polsce przedstawiciele Białoruskiej Partii Socjaldemokratycznej Hramada – Walerij Frałou – wiceprzewodniczący partii oraz Alaksij Karol – pełnomocnik lidera białoruskich socjaldemokratów Aleksandra Kazulina.

Reprezentanci opozycji białoruskiej uczestniczyli w wiecu i pochodzie 1-majowym organizowanym przez OPZZ – największą centralę związków zawodowych w Polsce. Uczestnicy wiecu wyrazili solidarność z opozycją białoruską i przyjęli apel Lewicy i Demokratów o natychmiastowe uwolnienie przewodniczącego Hramady Aleksandra Kazulina.

W krótkim wystąpieniu Alaksei Karol podziękował polskiej lewicy za zaproszenie i wyrazy solidarności.

Po pochodzie przedstawiciele Hramady spotkali się z Markiem Borowskim, Wojciechem Olejniczakiem i Waldemarem Witkowskim.

Socjaldemokraci białoruscy poinformowali, że obecnie najważniejsze są dwa zadania: doprowadzenie do uwolnienia Kazulina oraz zjednoczenie w jednym bloku wszystkich sił opozycji białoruskiej. W tej pierwszej kwestii bardzo liczą na poparcie całego demokratycznego świata.

Politycy polskiej lewicy zadeklarowali poparcie oraz pomoc dla działań na rzecz demokratycznych przemian na Białorusi zarówno w Polsce, jak i w Parlamencie Europejskim oraz Partii Europejskich Socjalistów.

Przemysław Gołębski

16 lipca:

1896 - Urodził się Trygve Lie, norweski polityk lewicowy, jeden z liderów Partii Pracy. W latach 1946-1952 pełnił funkcję Sekretarza Generalnego ONZ.

1978 - Została założona Partia Socjalistów Katalonii.