Warszawa: Solidarni z Białorusią

[2007-05-03 22:18:33]

Dwa dni, na zaproszenie Socjaldemokracji Polskiej, gościli w Polsce przedstawiciele Białoruskiej Partii Socjaldemokratycznej Hramada – Walerij Frałou – wiceprzewodniczący partii oraz Alaksij Karol – pełnomocnik lidera białoruskich socjaldemokratów Aleksandra Kazulina.

Reprezentanci opozycji białoruskiej uczestniczyli w wiecu i pochodzie 1-majowym organizowanym przez OPZZ – największą centralę związków zawodowych w Polsce. Uczestnicy wiecu wyrazili solidarność z opozycją białoruską i przyjęli apel Lewicy i Demokratów o natychmiastowe uwolnienie przewodniczącego Hramady Aleksandra Kazulina.

W krótkim wystąpieniu Alaksei Karol podziękował polskiej lewicy za zaproszenie i wyrazy solidarności.

Po pochodzie przedstawiciele Hramady spotkali się z Markiem Borowskim, Wojciechem Olejniczakiem i Waldemarem Witkowskim.

Socjaldemokraci białoruscy poinformowali, że obecnie najważniejsze są dwa zadania: doprowadzenie do uwolnienia Kazulina oraz zjednoczenie w jednym bloku wszystkich sił opozycji białoruskiej. W tej pierwszej kwestii bardzo liczą na poparcie całego demokratycznego świata.

Politycy polskiej lewicy zadeklarowali poparcie oraz pomoc dla działań na rzecz demokratycznych przemian na Białorusi zarówno w Polsce, jak i w Parlamencie Europejskim oraz Partii Europejskich Socjalistów.

Przemysław Gołębski

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.