USA: Rekordowo niskie poparcie dla Busha

[2007-06-22 20:27:35]

Według sondażu przeprowadzonego przez amerykańską edycję tygodnika "Newsweek" popularność George’a W. Busha osiągnęła rekordowo niski poziom. Prezydenta USA popiera zaledwie 26 proc. ankietowanych. To najniższy wynik od roku 1974, kiedy Richarda Nixona pozytywnie oceniało jedynie 23 proc. Amerykanów.

Wojny w Iraku nie popiera 73 proc. badanych. Polityka zagraniczna USA w Iraku jest pozytywnie oceniana przez 23 proc. Amerykanów. Jest to najniższy wynik w historii. Wojnę z terroryzmem popiera 43 proc. ankietowanych, połowa respondentów jest jej przeciwna.

34 proc. ankietowanych popiera politykę gospodarczą, przeciwnych jej jest 60 proc. Tylko 28 proc. badanych popiera działania administracji Busha dotyczące ubezpieczeń i zdrowia. Nie podobają się one 61 proc. badanych. Z polityką imigracyjną zgadza się 23 proc., przeciwnych jej jest 63 proc. Amerykanów.

Pocieszeniem dla prezydenta USA może być fakt, że tylko 25 proc. ankietowanych popiera politykę kontrolowanego przez Demokratów Kongresu.

Przemysław Zieliński

Zapraszam

23 maja:

1842 - W Suwałkach urodziła się Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, tłumaczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powołał do życia Powszechny Niemiecki Związek Robotniczy, będący prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Paryża zginął Jarosław Dąbrowski, polski generał, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powstała Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodził się Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Kościoła katolickiego.

1926 - Urodził się Joe Slovo, południowoafrykański prawnik i lewicowy działacz polityczny.

1931 - Początek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzydło partii krytykuje taktykę Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmarł Stanisław Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i działacz spółdzielczy.