Eurostat: Raport o płacy minimalnej w UE

[2007-06-23 01:55:19]

Eurostat przedstawił raport na temat płacy minimalnej brutto w Unii Europejskiej (w rankingu uwzględniono tylko te kraje, gdzie istnieje płaca minimalna ustalana na szczeblu centralnym, a nie np. branżowym).

Zgodnie z nim na początku 2007 r. najniższa płaca minimalna w UE była w Bułgarii – 92 euro, w Rumunii – 114 euro, na Łotwie – 172 euro, na Litwie – 174 euro, na Słowacji – 217 euro, w Estonii – 230 euro i w Polsce – 246 euro.

Najwyższa płaca minimalna była w Luksemburgu i wynosiła 1570 euro. Kolejne miejsca zajęły: Irlandia – 1403 euro, Wielka Brytania – 1361 euro, Holandia – 1301 euro, Belgia – 1259 euro i Francja – 1254 euro. Znacznie niższą płacę minimalną mieli Amerykanie – 676 euro.

Eurostat podał również dane odnośnie płacy minimalnej przy uwzględnieniu różnic w PPP (parytet siły nabywczej) pomiędzy poszczególnymi krajami. Wtedy różnice między biednymi i bogatymi krajami są nieco mniejsze.

Najniższą płacę przy uwzględnieniu PPP miały: Rumunia – 204 euro, Bułgaria – 216 euro, Łotwa – 310 euro, Litwa – 324 euro, Słowacja – 351 euro, Estonia – 362 euro i Polska – 389 euro. Przed Polską znalazły się między innymi Czechy i Węgry, ale też będąca poza UE Turcja.

Najwyższe płace, biorąc pod uwagę PPP, były na początku 2007 r. w Luksemburgu – 1503 euro, w Wielkiej Brytanii – 1292 euro, w Holandii – 1244 euro, w Belgii – 1203 euro, we Francji 1150 euro i w Irlandii – 1141 euro. Również tutaj znacznie odstają od najbogatszych państw europejskich Stany Zjednoczone, gdzie płaca minimalna przy uwzględnieniu PPP wynosi 779 euro.

Autorzy raportu podają też, jaki odsetek pracowników w danym kraju zarabia płacę minimalną. Zgodnie z danymi z 2005 r. największy odsetek pracowników otrzymuje płacę minimalną we Francji – 16,8 proc., w Bułgarii – 16,0 proc., na Łotwie – 12,0 proc. i w Luksemburgu – 11,0 proc., a najmniejszy w Hiszpanii – 0,8 proc., na Malcie – 1,5 proc., na Słowacji – 1,7 proc. i w Wielkiej Brytanii – 1,8 proc. W Polsce płacę minimalną otrzymuje 2,9 proc. pracowników.

Eurostat podał również, jaka jest relacja płacy minimalnej do średniego wynagrodzenia w krajach UE. Zgodnie z danymi z 2005 r. najniższa płaca minimalna w stosunku do przeciętnego wynagrodzenia jest w Estonii i Rumunii – po 33 proc. oraz w Polsce i na Słowacji – po 34 proc. Jeszcze gorzej wygląda sytuacja w USA, gdzie płaca minimalna wynosi tylko 32 proc. średniego wynagrodzenia. Najwyższa płaca minimalna względem średniego wynagrodzenia jest w Irlandii – 52 proc., na Malcie i w Luksemburgu – po 51 proc. oraz w Bułgarii – 50 proc.

Piotr Szumlewicz

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.