USA: Ralph Nader znów powalczy o prezydenturę?

[2007-06-23 15:55:53]

Trzykrotny kandydat na urząd prezydenta Stanów Zjednoczonych Ralph Nader zapowiedział, że rozważa ponowny start w wyborach. Związany z Partią Zielonych polityk wystartuje w przyszłorocznych wyborach, jeżeli będzie mógł liczyć na odpowiednie poparcie.

Ralph Nader ma zamiar sondować, czy może liczyć na odpowiednie poparcie oraz miejsce na listach wyborczych we wszystkich stanach. Ta zapowiedź nie powinna dziwić, zważywszy na fakt, że ostatnie wybory zakończyły się dla Nadera porażką - startując jako niezależny kandydat, polityk uzyskał jedynie około 400 tysięcy głosów w całym kraju, co stanowiło niecałe 0,5 proc. wskazań. Znacznie lepiej wiodło się Naderowi w 1996, a zwłaszcza w 2000 roku, kiedy zdobył on ogółem ponad 2 proc. głosów.

Nader jest obciążany przez polityków Partii Demokratycznej odpowiedzialnością za wyniesienie do władzy George'a W. Busha i określany mianem "niszczycielskiego kandydata", ponieważ przejął część głosów, na które liczył demokratyczny kandydat Al Gore. Nader w mijającym tygodniu ponownie odpierał te zarzuty, twierdząc że to nie on, a George W. Bush jest "niszczycielem".

Ralph Nader ma 73 lata. Z wykształcenia jest prawnikiem. Sławę zdobył jako działacz ruchu obrony praw konsumenckich i krytyk postępowania wielkich korporacji handlowych. Polityk jest także przeciwnikiem okupacji Iraku i Afganistanu. Krytykuje zarówno Partię Republikańską, jak i Partię Demokratyczną, uznając obie za niereprezentujące interesów obywateli, a dbające jedynie o interesy wielkich korporacji.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.