USA: Ralph Nader znów powalczy o prezydenturę?

[2007-06-23 15:55:53]

Trzykrotny kandydat na urząd prezydenta Stanów Zjednoczonych Ralph Nader zapowiedział, że rozważa ponowny start w wyborach. Związany z Partią Zielonych polityk wystartuje w przyszłorocznych wyborach, jeżeli będzie mógł liczyć na odpowiednie poparcie.

Ralph Nader ma zamiar sondować, czy może liczyć na odpowiednie poparcie oraz miejsce na listach wyborczych we wszystkich stanach. Ta zapowiedź nie powinna dziwić, zważywszy na fakt, że ostatnie wybory zakończyły się dla Nadera porażką - startując jako niezależny kandydat, polityk uzyskał jedynie około 400 tysięcy głosów w całym kraju, co stanowiło niecałe 0,5 proc. wskazań. Znacznie lepiej wiodło się Naderowi w 1996, a zwłaszcza w 2000 roku, kiedy zdobył on ogółem ponad 2 proc. głosów.

Nader jest obciążany przez polityków Partii Demokratycznej odpowiedzialnością za wyniesienie do władzy George'a W. Busha i określany mianem "niszczycielskiego kandydata", ponieważ przejął część głosów, na które liczył demokratyczny kandydat Al Gore. Nader w mijającym tygodniu ponownie odpierał te zarzuty, twierdząc że to nie on, a George W. Bush jest "niszczycielem".

Ralph Nader ma 73 lata. Z wykształcenia jest prawnikiem. Sławę zdobył jako działacz ruchu obrony praw konsumenckich i krytyk postępowania wielkich korporacji handlowych. Polityk jest także przeciwnikiem okupacji Iraku i Afganistanu. Krytykuje zarówno Partię Republikańską, jak i Partię Demokratyczną, uznając obie za niereprezentujące interesów obywateli, a dbające jedynie o interesy wielkich korporacji.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.