Włoski parlament będzie używał Linuksa

[2007-07-13 15:48:53]

Włoski parlament zdecydował o dokonaniu migracji swoich komputerów z systemu operacyjnego Windows na open-source'owy Linux. Z inicjatywą w tej sprawie wystąpili deputowani Odnowy Komunistycznej.

Migracja systemów komputerowych będzie największą tego typu operacją przeprowadzoną do tej pory w instytucji rządowej w Europie. Rozpocznie się ona już we wrześniu obejmując około 3500 komputerów, wśród nich 630 należących do włoskich parlamentarzystów. Migracja nie obejmie na razie komputerów przenośnych.

System Windows pracujący na komputerach włoskiego parlamentu zostanie zastąpiony przez wersję Linuksa o nazwie "SUSE" produkowaną przez firmę Novell. Według komunistycznego posła Pietro Folena, zamiana będzie oznaczała nawet 90-procentowe oszczędności w wydatkach na komputery osobiste. Oszczędności są ważne, ale podstawowym powodem tej decycji jest chęć uzyskania wolności i niezależności. Niezależności od jednej technologii, jednego właściciela oprogramowania i dostawcy usług informatycznych, wolności do tworzenia własnych programów komputerowych oraz wolności od wirusów - mówił Folena.

Do tej pory na podobną migrację do systemu Linux zdecydował się przeprowadzić parlament Francji. Operacja ta dotyczy ponad tysiąca komputerów, a wykorzystaną dystrybucją jest Ubuntu Linux.

Krzysztof Kobrzak

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.