Włoski parlament będzie używał Linuksa

[2007-07-13 15:48:53]

Włoski parlament zdecydował o dokonaniu migracji swoich komputerów z systemu operacyjnego Windows na open-source'owy Linux. Z inicjatywą w tej sprawie wystąpili deputowani Odnowy Komunistycznej.

Migracja systemów komputerowych będzie największą tego typu operacją przeprowadzoną do tej pory w instytucji rządowej w Europie. Rozpocznie się ona już we wrześniu obejmując około 3500 komputerów, wśród nich 630 należących do włoskich parlamentarzystów. Migracja nie obejmie na razie komputerów przenośnych.

System Windows pracujący na komputerach włoskiego parlamentu zostanie zastąpiony przez wersję Linuksa o nazwie "SUSE" produkowaną przez firmę Novell. Według komunistycznego posła Pietro Folena, zamiana będzie oznaczała nawet 90-procentowe oszczędności w wydatkach na komputery osobiste. Oszczędności są ważne, ale podstawowym powodem tej decycji jest chęć uzyskania wolności i niezależności. Niezależności od jednej technologii, jednego właściciela oprogramowania i dostawcy usług informatycznych, wolności do tworzenia własnych programów komputerowych oraz wolności od wirusów - mówił Folena.

Do tej pory na podobną migrację do systemu Linux zdecydował się przeprowadzić parlament Francji. Operacja ta dotyczy ponad tysiąca komputerów, a wykorzystaną dystrybucją jest Ubuntu Linux.

Krzysztof Kobrzak

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.