Włoski parlament będzie używał Linuksa

[2007-07-13 15:48:53]

Włoski parlament zdecydował o dokonaniu migracji swoich komputerów z systemu operacyjnego Windows na open-source'owy Linux. Z inicjatywą w tej sprawie wystąpili deputowani Odnowy Komunistycznej.

Migracja systemów komputerowych będzie największą tego typu operacją przeprowadzoną do tej pory w instytucji rządowej w Europie. Rozpocznie się ona już we wrześniu obejmując około 3500 komputerów, wśród nich 630 należących do włoskich parlamentarzystów. Migracja nie obejmie na razie komputerów przenośnych.

System Windows pracujący na komputerach włoskiego parlamentu zostanie zastąpiony przez wersję Linuksa o nazwie "SUSE" produkowaną przez firmę Novell. Według komunistycznego posła Pietro Folena, zamiana będzie oznaczała nawet 90-procentowe oszczędności w wydatkach na komputery osobiste. Oszczędności są ważne, ale podstawowym powodem tej decycji jest chęć uzyskania wolności i niezależności. Niezależności od jednej technologii, jednego właściciela oprogramowania i dostawcy usług informatycznych, wolności do tworzenia własnych programów komputerowych oraz wolności od wirusów - mówił Folena.

Do tej pory na podobną migrację do systemu Linux zdecydował się przeprowadzić parlament Francji. Operacja ta dotyczy ponad tysiąca komputerów, a wykorzystaną dystrybucją jest Ubuntu Linux.

Krzysztof Kobrzak

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.