Wlk. Brytania: Tony Blair katolikiem

[2007-12-23 13:58:54]

Jak podały 22 grudnia źródła kościelne w Wielkiej Brytanii, były premier i obecny pełnomocnik ds. Bliskiego Wschodu Tony Blair oficjalnie porzucił religię anglikańską na rzecz rzymskiego katolicyzmu. Stało się to w prywatnej kaplicy rezydencji kardynała Cormaca Murphy'ego O' Connora, który podkreślił, że Blair był od dawna stale obecny na katolickich mszach. Sekretarz UE ds. handlu, Peter Mandelson dodał, że Blair "nie ruszał się nigdzie bez Biblii".

Konwersja byłego premiera Wielkiej Brytanii była przez brytyjskich komentatorów od dawna przewidywana, jako że Blair jest żonaty z katoliczką, a czworo dzieci z ich związku wychowywane jest w duchu religii katolickiej, którą sam Blair określa, jako "bardzo ważne i głębokie" doświadczenie w życiu każdego człowieka.

Komentatorzy podkreślają jednak, że Tony Blair nie mógł dokonać aktu konwersji pełniąc urząd premiera, ponieważ zabrania tego datujące się od dawna brytyjskie prawo, które przewiduje, że premier Rządu JKM musi być anglikaninem.

Piotr Wielechowski

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - W Meksyku katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił emigrantów kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.