Wlk. Brytania: Tony Blair katolikiem

[2007-12-23 13:58:54]

Jak podały 22 grudnia źródła kościelne w Wielkiej Brytanii, były premier i obecny pełnomocnik ds. Bliskiego Wschodu Tony Blair oficjalnie porzucił religię anglikańską na rzecz rzymskiego katolicyzmu. Stało się to w prywatnej kaplicy rezydencji kardynała Cormaca Murphy'ego O' Connora, który podkreślił, że Blair był od dawna stale obecny na katolickich mszach. Sekretarz UE ds. handlu, Peter Mandelson dodał, że Blair "nie ruszał się nigdzie bez Biblii".

Konwersja byłego premiera Wielkiej Brytanii była przez brytyjskich komentatorów od dawna przewidywana, jako że Blair jest żonaty z katoliczką, a czworo dzieci z ich związku wychowywane jest w duchu religii katolickiej, którą sam Blair określa, jako "bardzo ważne i głębokie" doświadczenie w życiu każdego człowieka.

Komentatorzy podkreślają jednak, że Tony Blair nie mógł dokonać aktu konwersji pełniąc urząd premiera, ponieważ zabrania tego datujące się od dawna brytyjskie prawo, które przewiduje, że premier Rządu JKM musi być anglikaninem.

Piotr Wielechowski

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

18 lutego:

1879 - Urodził się Konstanty Krzeczkowski, polski działacz socjalistyczny.

1883 - Urodził się Nikos Kazantzakis, grecki powieściopisarz, poeta, dramaturg, tłumacz i myśliciel o lewicowych poglądach; najczęściej tłumaczony grecki autor.

1931 - Urodziła się Toni Morrison, afroamerykańska powieściopisarka i eseistka, laureatka Nagrody Nobla (1993), feministka.

1932 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego i Chrzanowskiego, w starciach z policją zginęło 4 robotników.

1946 - W Warszawie rozpoczęła działalność Centralna Szkoła Partyjna PPS.

1993 - Na Górnym Śląsku odbył się 24-godzinny strajk ostrzegawczy przeciwko planowi zlikwidowania możliwości wspólnego opatkowania się małżonków.