Iran wykona pierwszą egzekucję w 2008 roku?

[2008-01-01 20:13:33]

Iran prawdopodobnie wykona pierwszą egzekucję w Nowym Roku. 25 letnia Rahehel Zamani ma zostać powieszona 2 stycznia.

Wyrok na Rahehel wywołuje duże kontrowersje, z uwagi na okoliczności sprawy. Została skazana za zabójstwo męża, który regularnie ją maltretował. Wiele wskazuje na to, iż dokonała tego w obronie własnej.

Wcześniejsza data egzekucji została odłożona do czasu decyzji rodziny jej mężą. W Iranie prawo łaski przysługuje szefowi wymiaru sądownictwa (obecnie jest nim ajatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi), jednakże rodzina ofiary może niezależnie od jego decyzji "wybaczyć" skazanej osobie, co wiąże się automatycznie z zamianą wyroku. Po odrzuceniu możliwości "wybaczenia" przez rodzinę męża Rahehel, tylko Shahroudi może podjąć tego rodzaju decyzję.

Sprawa Rahehel Zamani jest doskonałym przykładem działania irańskiego wymiaru sprawiedliwości. Pomimo starań władz o to, aby wyrok na Rahehel nie stał się przedmiotem zainteresowanie opinii publicznej, duży wpływ na odłożenie decyzji o egzekucji miały apele ze świata, głównie listy wysyłane przez internautów. Obecnie można powtórzyć tego rodzaju akcję.

Ostatnią egzekucję w Iranie wykonano 31 grudnia.

Krzysztof Pacyński

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1911 - Rewolucja meksykańska: zwycięstwo chłopskiej partyzantki Emiliana Zapaty nad wojskiem federalnym w bitwie o Cuautla.

1912 - W Warszawie zmarł Bolesław Prus, wybitny polski pisarz, prozaik, nowelista i publicysta okresu pozytywizmu, współtwórca polskiego realizmu, kronikarz Warszawy, myśliciel i popularyzator wiedzy, działacz społeczny, propagator turystyki.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.