Iran wykona pierwszą egzekucję w 2008 roku?

[2008-01-01 20:13:33]

Iran prawdopodobnie wykona pierwszą egzekucję w Nowym Roku. 25 letnia Rahehel Zamani ma zostać powieszona 2 stycznia.

Wyrok na Rahehel wywołuje duże kontrowersje, z uwagi na okoliczności sprawy. Została skazana za zabójstwo męża, który regularnie ją maltretował. Wiele wskazuje na to, iż dokonała tego w obronie własnej.

Wcześniejsza data egzekucji została odłożona do czasu decyzji rodziny jej mężą. W Iranie prawo łaski przysługuje szefowi wymiaru sądownictwa (obecnie jest nim ajatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi), jednakże rodzina ofiary może niezależnie od jego decyzji "wybaczyć" skazanej osobie, co wiąże się automatycznie z zamianą wyroku. Po odrzuceniu możliwości "wybaczenia" przez rodzinę męża Rahehel, tylko Shahroudi może podjąć tego rodzaju decyzję.

Sprawa Rahehel Zamani jest doskonałym przykładem działania irańskiego wymiaru sprawiedliwości. Pomimo starań władz o to, aby wyrok na Rahehel nie stał się przedmiotem zainteresowanie opinii publicznej, duży wpływ na odłożenie decyzji o egzekucji miały apele ze świata, głównie listy wysyłane przez internautów. Obecnie można powtórzyć tego rodzaju akcję.

Ostatnią egzekucję w Iranie wykonano 31 grudnia.

Krzysztof Pacyński

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej