Nelson Mandela wciąż na amerykańskiej liście terrorystów

[2008-06-20 14:12:41]

Były prezydent Republiki Południowej Afryki i laureat Pokojowej Nagrody Nobla Nelson Mandela wciąż fuguruje na amerykańskiej "czarnej liście" organizacji terrorystycznych i osób z nimi powiązanych, przygotowywanej przez Departament Stanu.

Obecność Mandeli, jednego z czołowych przywódców walki z Apartheidem i reżimem białej mniejszości, oraz Afrykańskiego Kongresu Narodowego, na liście została przedłużona w 2001 roku, z uwagi na posługiwanie się przez ANC bronią w okresie działalności opozycyjnej.

Po tym jak grupa członków Kongresu zaproponowała zdjęcie Mandeli i ANC z listy, Departament Stanu oświadczył, iż w pełni popiera jej obecny kształt.

W okresie Apartheidu kolejne amerykańskie administracje mniej lub bardziej otwarcie popierały białych nacjonalistów rządzących w Pretorii w imię "antykomunizmu", a opozycję uważali za "kryptokomunistów". Prezydent Ronald Reagan otwarcie powierdział, że napięcia w Afryce Południowej są winą buntujących się Murzynów.

Krzysztof Pacyński

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.