Nelson Mandela wciąż na amerykańskiej liście terrorystów

[2008-06-20 14:12:41]

Były prezydent Republiki Południowej Afryki i laureat Pokojowej Nagrody Nobla Nelson Mandela wciąż fuguruje na amerykańskiej "czarnej liście" organizacji terrorystycznych i osób z nimi powiązanych, przygotowywanej przez Departament Stanu.

Obecność Mandeli, jednego z czołowych przywódców walki z Apartheidem i reżimem białej mniejszości, oraz Afrykańskiego Kongresu Narodowego, na liście została przedłużona w 2001 roku, z uwagi na posługiwanie się przez ANC bronią w okresie działalności opozycyjnej.

Po tym jak grupa członków Kongresu zaproponowała zdjęcie Mandeli i ANC z listy, Departament Stanu oświadczył, iż w pełni popiera jej obecny kształt.

W okresie Apartheidu kolejne amerykańskie administracje mniej lub bardziej otwarcie popierały białych nacjonalistów rządzących w Pretorii w imię "antykomunizmu", a opozycję uważali za "kryptokomunistów". Prezydent Ronald Reagan otwarcie powierdział, że napięcia w Afryce Południowej są winą buntujących się Murzynów.

Krzysztof Pacyński

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.