USA: Republikański senator wiceprezydentem Obamy?

[2008-06-20 23:50:16]

Wyznaczenie partnerem na liście polityka spoza własnej partii byłoby bez wątpienia posunięciem niecodziennym, ale nie bez precedensu. W 1864 roku ubiegający się o drugą kadencję Abraham Lincoln naznaczył Andrew Johnsona, demokratę, jedynego senatora z południa, który zaprotestował przeciwko secesji i uczetniczył aktywnie w rządzie Unii.

Osobiście nie sądzę jednak, aby Obama zdecydował się na podobny krok. A to właśnie z powodu pozycji Hagela w niemal każdej innej sprawie, niż Irak. Łatwo sobie wyobrazić reakcję milionów wyborców demokratycznych. To samo tyczy się spekulacji na temat możliwej kandydatury Joe Liebermana z ramienia republikanów. Poza poparciem polityki zagranicznej Busha senator z Connecticut plasuje się, wedle amerykańskich standardów rzecz jasna, na centrolewicy. A McCain ma wystarczająco wiele kłopotów z tymi, którzy zarzucają mu (bardzo przesadnie) ukryty liberalizm.

Najprawdopodobniej w listopadzie Obama/Jakiś-Inny-Demokrata zmierzą się z McCainem/Jakimś-Innym-Republikaninem. Obaj kandydaci na pewno będą dążyć do zrównoważenie ticketu, ale nie za cenę denerwowania swych podstawowych baz.

Bardziej prawdopodobnymi są inne spekulacje. Mianowicie o Hagelu jako sekretarzu obrony w nowej administracji (William Cohen u Clintona, Robert McNamara u Kennedy'ego i Johnsona, czy Henry L. Stimson u Franklina D. Roosevelta też nie należeli do partyjnych kolegów prezydenta).

Krzysztof Pacyński

Republikański senator Chuck Hagel z Nebraski publicznie oświadczył, iż przyjąłby ofertę kandydowania na wiceprezydenta od Baracka Obamy, gdyby taka padła.

Hagel był już wcześniej, w 2004 roku, uważany za potencjalnego partnera demokratycznego nominata, w tamtym wypadku Johna Kerry'ego.

Senator uchodzi za polityka o zdecydowanie konserwatywnych poglądach politycznych, zwłaszcza w kwestiach polityki społecznej i gospodarczej. Zarazem jednak jest czołowym oponentem polityki administracji Georg`a Busha ws. wojny w Iraku. Głosował co prawda za autoryzowaniem przez Kongres inwazji w listopadzie 2008 roku (jak wszyscy inni republikańscy senatorowie poza Lincolnem Chaffe'em), ale szybko stał się jej surowym krytykiem. Jako pierwszy republikanin w Senacie wezwał do wycofania wojsk.

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.