"New York Times" o tajnych więzieniach CIA w Polsce

[2008-06-23 22:16:37]

22 czerwca dziennik "New York Times" zamieścił artykuł poświęcony byłemu pracownikowi CIA, który utrzymuje, że w Polsce znajdowały się tajne więzenia CIA.

Autor artykuł "Inside a 9/11 Mastermind’s Interrogation" Scott Shane twierdzi, że Deuce Martinez, były analityk do spraw walki z narkotykami, przesłuchiwał w pobliżu lotniska w Szymanach koło Szczytna Chalida Szejka Mohammeda, głównego organizatora zamachów na wieże WTC i Pentagon 11 września 2001 roku. Oprócz Mohammeda w Szymanach przetrzymywany miał być też główny specjalista al-Kaidy z zakresu logistyki, Abu Zubajda.

Podejrzani o terroryzm mieli być przetrzymywani w tajnym więzieniu od 2002 lub 2003 roku za rządów SLD, aż do 2005 roku, kiedy władzę przejęło PiS. Według anonimowych oficerów CIA wypowiadających się dla "NYT" Polskę wybrano ze względu na znikomy stopień powiązań kulturowych i religijnych z al-Kaidą.

Szymon Martys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.