Lewicowa Alternatywa o sytuacji na poczcie

[2008-07-22 09:29:26]

Stowarzyszenie Lewicowa Alternatywa wydało oświadczenie w sprawie sytuacji w Poczcie Polskiej oraz antyzwiązkowej polityki zarządu przedsiębiorstwa.

Jesteśmy gorącymi zwolennikami zachowania Poczty Polskiej jako przedsiębiorstwa państwowego. Jednak propaganda neoliberalnych polityków, dążących do komercjalizacji i w drugim etapie, prywatyzacji Poczty Polskiej, jest promowana jako "jedyne rozsądne" wyjście. Przyczyną jest właśnie owa zła kondycja przedsiębiorstwa - czytamy w oświadczeniu.

Działacze LA domagają się też utworzenia w przedsiębiorstwie realnego samorządu pracowniczego. Ogniwa samorządu pracowniczego powinny, naszym zdaniem, działać na wszystkich szczeblach przedsiębiorstwa, od rejonu, przez okręgi i dyrekcje aż do Dyrekcji Generalnej, ponieważ pomoże to w poprawie funkcjonowania firmy - piszą.

LA domaga się również natychmiastowego przywrócenia do pracy Bartosza Kantorczyka, związkowca z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza, zwolnionego po zorganizowaniu strajku. Sprzeciwiamy się antyzwiązkowej polityce prowadzonej przez kierownictwo Poczty Polskiej. Jest ona tym bardziej niepokojąca, że została wymierzona w osobę, która protestowała w interesie Poczty Polskiej i jej klientów - dodają działacze LA.

Pełny tekst oświadczenia: www.la.org.pl.

Michał Warecki

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1869 - Zmarł Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1940 - W Vágur urodziła się Marita Petersen, nauczycielka, premier Wysp Owczych w latach 1993-94, działająca z ramienia Partii Socjaldemokratycznej (Javnaðarflokkurin).

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w USA zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.