Ełk: Protest głodowy w obronie gminy

[2008-07-22 12:28:36]

Od 21 lipca trwa protest głodowy w gminie Ełk. Co ciekawe, głodówkę rozpoczął wójt gminy - Antoni Polkowski, radni, a także kilkoro mieszkańców - łącznie 14 osób. Dziś do protestu przyłączyły się dwie kolejne osoby. Wszyscy pozostają pod kontrolą lekarza. W razie kłopotów ze zdrowiem którejś z protestujących osób, ma ona zostać zastąpiona przez nowego uczestnika głodówki.

Protest związany jest z wnioskiem, z jakim miasto Ełk wystąpiło do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. Prezydent Ełku chce, aby granice miasta zostały rozszerzone kosztem terenów wiejskiej gminy Ełk. Przyczyną wniosku jest brak terenów pod nowe inwestycje w mieście i duże zagęszczenie ludności.

Władze i mieszkańcy gminy Ełk nie chcą wcale przyłączenia ich terenów do miasta. Wykazują, że pogorszy to sytuację materialną obywateli, którzy - po objęciu ich miejscowości granicami miasta - straciliby unijne dotacje dla obszarów wiejskich. Ponadto, mniejsze przychody - między innymi z podatków - miałaby sama gmina Ełk.

Negatywną opinię co do wniosku o poszerzenie granic miasta Ełk wydał już wojewoda warmińsko-mazurski. Przeprowadzone wśród mieszkańców gminy konsultacje społeczne również wykazały, że pomysł poszerzenia granic miasta nie znajduje poparcia - 92 proc. wypowiadających się było przeciwnych temu rozwiązaniu. Głodujący chcą, aby wniosek odrzuciło teraz Ministerstwo. Władze gminy zapowiadają, że po pomoc zwrócą się do Związku Gmin Wiejskich, a sam protest będą prowadzili do skutku.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

15 sierpnia:

1919 - W Mysłowicach Grenzschutz otworzył ogień do ok. 3 tys. górników i ich rodzin, domagających się zaległych wypłat. W masakrze zginęło 7 polskich górników, 2 kobiety i 13-letni chłopiec, co doprowadziło do strajku generalnego i wybuchu I powstania śląskiego.

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1944 - Rada Jedności Narodowej przyjęła radykalną uchwałę ws. reform społecznych.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1960 - Kongo proklamowało niepodległość.

1969 - USA: Rozpoczął się festiwal w Woodstock.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.