Łódź: Nauczyciele nie dostali wynagrodzeń

[2008-07-22 13:32:16]

Jak informuje "POLSKA-Dziennik Łódzki", większość nauczycieli z województwa łódzkiego nie otrzymała jeszcze wynagrodzeń za pracę przy sprawdzaniu pisemnych egzaminów maturalnych oraz przy przeprowadzaniu egzaminów ustnych. Według gazety, podobne zaniedbania notowane są także w innych regionach kraju, między innymi na Podlasiu, Śląsku i w Małopolsce.

Pieniądze nie trafiły na konta nauczycieli z powodu zaniedbań urzędników, którzy do tej pory nie wyliczyli jeszcze, jakie wynagrodzenia należą się nauczycielom pracującym przy tegorocznych maturach i nie przesłali danych do Ministerstwa Edukacji Narodowej i do samorządów.

Biurokratyczny bałagan skrytykowały dwa największe nauczycielskie związki zawodowe. Po ubiegłorocznych problemach nie brak było zapewnień, że tym razem opóźnienia nie wystąpią - powiedział gazecie Jan Lipiński - szef nauczycielskiej "Solidarności" w województwie łódzkim. Nauczycieli nie obchodzi, który z urzędów zawinił, są zniechęceni faktem, że powtarzają się błędy z poprzedniego roku - stwierdził z kolei Krzysztof Baszczyński - wiceprezes Związku Nauczycielstwa Polskiego.

ZNP wezewało nauczycieli do składania w sądach pracy pozwów przeciwko pracodawcom, którzy na czas nie wypłacili należnego wynagrodzenia. Wzory pozwów można znaleźć na stronie internetowej Związku.

Bartłomiej Kacper Przybylski

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej