Białoruś: Zmiana kierownictwa "Hramady" spowoduje rozłam?

[2008-08-06 23:18:37]

3 sierpnia odbył się zjazd Białoruskiej Partii Socjaldemokratycznej "Hramada", podczas którego podjęto decyzje co do zmiany kierownictwa partii. Nowym przewodniczącym został Anatol Laukowicz - dotychczasowy wiceprzewodniczący partii, od dwóch lat pełniący obowiązki szefa ugrupowania. Poparło go 53 delegatów, a 22 było przeciwnych jego kandydaturze.

Dotychczasowy przewodniczący "Hramady" Aleksander Kazulin został honorowym przewodniczącym ugrupowania.

Przypomnijmy, że Kazulin przebywa od dwóch lat w kolonii karnej, gdzie odbywa karę pozbawienia wolności na okres 5 lat i 6 miesięcy. Kazulin został skazany za chuligaństwo i naruszenie porządku publicznego w wyniku zajść, do których doszło w marcu 2006 roku, kiedy to lider "Hramady" stał na czele manifestacji przeciwników prezydenta Aleksandra Łukaszenki, maszerujących w kierunku stołecznego aresztu śledczego i domagających się uwolnienia zatrzymanych działaczy opozycyjnych.

Grupa polityków "Hramady" nazwała decyzje zjazdu partii "zdradliwymi" i "amoralnymi". Uważają oni, że Kazulin powinien nadal pozostać przewodniczącym partii. Zapowiedzieli, że z nowym kierownictwem nie będą współpracować, co może doprowadzić do rozłamu w partii. Twierdzą także, że zmiana kierownictwa i odsunięcie od władz partii Kazulina i jego współpracowników może oznaczać, że nowe kierownictwo "Hramady" będzie chciało wejść w jakieś alianse z prezydentem Łukaszenką.

Anatol Laukowicz odpiera zarzuty wewnątrzpartyjnej opozycji. Przypomina, że podczas zjazdu nie krytykował Kazulina. Zmiana kierownictwa ma natomiast - jego zdaniem - jedynie usprawnić działalność partii, ponieważ Kazulin nie ma w obecnej sytuacji faktycznej możliwości kierowania ruchem politycznym.

Bartłomiej Kacper Przybylski

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).