Białoruś: Zmiana kierownictwa "Hramady" spowoduje rozłam?

[2008-08-06 23:18:37]

3 sierpnia odbył się zjazd Białoruskiej Partii Socjaldemokratycznej "Hramada", podczas którego podjęto decyzje co do zmiany kierownictwa partii. Nowym przewodniczącym został Anatol Laukowicz - dotychczasowy wiceprzewodniczący partii, od dwóch lat pełniący obowiązki szefa ugrupowania. Poparło go 53 delegatów, a 22 było przeciwnych jego kandydaturze.

Dotychczasowy przewodniczący "Hramady" Aleksander Kazulin został honorowym przewodniczącym ugrupowania.

Przypomnijmy, że Kazulin przebywa od dwóch lat w kolonii karnej, gdzie odbywa karę pozbawienia wolności na okres 5 lat i 6 miesięcy. Kazulin został skazany za chuligaństwo i naruszenie porządku publicznego w wyniku zajść, do których doszło w marcu 2006 roku, kiedy to lider "Hramady" stał na czele manifestacji przeciwników prezydenta Aleksandra Łukaszenki, maszerujących w kierunku stołecznego aresztu śledczego i domagających się uwolnienia zatrzymanych działaczy opozycyjnych.

Grupa polityków "Hramady" nazwała decyzje zjazdu partii "zdradliwymi" i "amoralnymi". Uważają oni, że Kazulin powinien nadal pozostać przewodniczącym partii. Zapowiedzieli, że z nowym kierownictwem nie będą współpracować, co może doprowadzić do rozłamu w partii. Twierdzą także, że zmiana kierownictwa i odsunięcie od władz partii Kazulina i jego współpracowników może oznaczać, że nowe kierownictwo "Hramady" będzie chciało wejść w jakieś alianse z prezydentem Łukaszenką.

Anatol Laukowicz odpiera zarzuty wewnątrzpartyjnej opozycji. Przypomina, że podczas zjazdu nie krytykował Kazulina. Zmiana kierownictwa ma natomiast - jego zdaniem - jedynie usprawnić działalność partii, ponieważ Kazulin nie ma w obecnej sytuacji faktycznej możliwości kierowania ruchem politycznym.

Bartłomiej Kacper Przybylski

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.