Białoruś: Zmiana kierownictwa "Hramady" spowoduje rozłam?

[2008-08-06 23:18:37]

3 sierpnia odbył się zjazd Białoruskiej Partii Socjaldemokratycznej "Hramada", podczas którego podjęto decyzje co do zmiany kierownictwa partii. Nowym przewodniczącym został Anatol Laukowicz - dotychczasowy wiceprzewodniczący partii, od dwóch lat pełniący obowiązki szefa ugrupowania. Poparło go 53 delegatów, a 22 było przeciwnych jego kandydaturze.

Dotychczasowy przewodniczący "Hramady" Aleksander Kazulin został honorowym przewodniczącym ugrupowania.

Przypomnijmy, że Kazulin przebywa od dwóch lat w kolonii karnej, gdzie odbywa karę pozbawienia wolności na okres 5 lat i 6 miesięcy. Kazulin został skazany za chuligaństwo i naruszenie porządku publicznego w wyniku zajść, do których doszło w marcu 2006 roku, kiedy to lider "Hramady" stał na czele manifestacji przeciwników prezydenta Aleksandra Łukaszenki, maszerujących w kierunku stołecznego aresztu śledczego i domagających się uwolnienia zatrzymanych działaczy opozycyjnych.

Grupa polityków "Hramady" nazwała decyzje zjazdu partii "zdradliwymi" i "amoralnymi". Uważają oni, że Kazulin powinien nadal pozostać przewodniczącym partii. Zapowiedzieli, że z nowym kierownictwem nie będą współpracować, co może doprowadzić do rozłamu w partii. Twierdzą także, że zmiana kierownictwa i odsunięcie od władz partii Kazulina i jego współpracowników może oznaczać, że nowe kierownictwo "Hramady" będzie chciało wejść w jakieś alianse z prezydentem Łukaszenką.

Anatol Laukowicz odpiera zarzuty wewnątrzpartyjnej opozycji. Przypomina, że podczas zjazdu nie krytykował Kazulina. Zmiana kierownictwa ma natomiast - jego zdaniem - jedynie usprawnić działalność partii, ponieważ Kazulin nie ma w obecnej sytuacji faktycznej możliwości kierowania ruchem politycznym.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.