Wenezuela: 270 polityków wykluczonych z wyborów

[2008-08-08 00:19:57]

270 nazwisk liczy lista polityków podejrzanych o korupcję, którą przedstawił szef urzędu antykorupcyjnego - Kontroler Naczelny Clodosbaldo Russián Uzcátegui (na zdjęciu). Wskazanie na liście oznacza wykluczenie z możliwości startowania w wyborach regionalnych i lokalnych, które już w listopadzie odbędą się w Wenezueli.

Chociaż na liście nie brak nazwisk polityków związanych z ruchem prezydenta Hugo Cháveza, to jednak podnosi się, że większość wskazanych podejrzanych stanowią politycy opozycji. Przeciwnicy Cháveza podnosili, że lista jest elementem walki politycznej oraz działaniem niezgodnym z konstytucją. Ten ostatni zarzut osłabł po tym, jak 5 sierpnia Sąd Najwyższy Wenezueli orzekł, że zakaz kandydowania w wyborach dla osób podejrzanych o korupcję jest zgodny z konstytucją.

Takie samo stanowisko od samego początku zajmował też sam Clodosbaldo Russián, który twierdził, że wskazanie na liście nie odbiera praw politycznych, a jedynie czasowo ogranicza możliwość pełnienia funkcji publicznych.

Orzeczenie sądu i wyjaśnienia Russiána nie uspokoiły opozycji, która wyprowadziła 6 sierpnia kilkaset osób na ulice Caracas. Zdaniem przeciwników Cháveza, zakaz kandydowania w wyborach dla osób, które nie zostały skazane za popełnienie żadnego przestępstwa gwałci idee praworządności. Opozycja uważa, że odsunięcie kilku jej prominentnych działaczy od wyborów jest celowym działaniem prezydenta, który chce przejąć władzę także w miastach i stanach.

Wybory władz lokalnych i stanowych, a także gubernatorów stanów odbędą się 23 listopada.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.