USA: Zmarł Mahmud Darwisz

[2008-08-10 14:41:17]

10 sierpnia w szpitalu Memorial Hermann w Houston w stanie Teksas zmarł palestyński poeta Mahmud Darwisz. Miał 66 lat.

Urodził się w wiosce Barweh w Galilei. Po ukończeniu szkoły przyłączył się do Izraelskiej Partii Komunistycznej. Zaczął także pisać wiersze, które publikowano w lewicowej prasie. W 1971 roku rozpoczął studia w ZSRR. Działał w Organizacji Wyzwolenia Palestyny z której wystąpił protestując przeciwko podpisaniu przez Jasera Arafata porozumienia z Izraelem w 1993 roku. Pracował w egipskim dzienniku "Al-Ahram", był także dyrektorem Palestyńskiego Centrum Badawczego.

W swoich wierszach pisał głównie o walce o niepodległość oraz doświadczeniu okupacji i życia uchodźców. Był autorem napisanej w 1988 roku Deklaracji Niepodległości Palestyny. Jego wiersze przełożono na 22 języki.

W 2000 roku izraelski minister edukacji Yossi Sarid zaproponował aby niektóre z wierszy Darwisza były obecne w programie dla szkół średnich. Przeciwko temu pomysłowi wystąpił jednak premier Ehud Barak, który stwierdził, że Izrael nie jest jeszcze gotowy na obecność jego idei w systemie szkolnictwa.

Czuł w swojej pięknej poezji puls Palestyńczyków. Był zwierciadłem palestyńskiego społeczeństwa - stwierdził, komentując jego śmierć, Ali Qleibo, palestyński antropolog i wykładowca kulturoznawstwa na Uniwersytecie Al Quds w Jerozolimie.

Szymon Martys

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)