Rosja uznała niepodległość Osetii Południowej i Abchazji

[2008-08-26 17:52:30]

Jak informuje agencja prasowa ITAR-TASS prezydent Federacji Rosyjskiej Dmitrij Miedwiediew podpisał 26 sierpnia dekret, w którym uznaje niepodległość Osetii Południowej i Abchazji.

Uznając wolę wyrażoną przez Osetyjczyków i Abchazów, kierując się Kartą Narodów Zjednoczonych, deklaracją z 1970 roku o podstawach prawnych przyjaznych relacji między państwami oraz końcowym aktem Konferencji Bezpieczeństwa i Wspólnoty w Europie z 1975 roku, a także innymi fundamentalnymi dokumentami międzynarodowymi zdecydowałem o podpisaniu dekretu o uznaniu niepodległości Osetii Południowej i Abchazji przez Federację Rosyjską - stwierdził rosyjski prezydent.

Miedwiediew wezwały inne kraje aby poszły w ślady Rosji. To nie był łatwy krok, ale to jedyna możliwość by uchronić życie tych ludzi - dodał.

To historyczny dzień dla naszego narodu. Jestem wdzięczny władzom i narodowi Rosji za ten wielki krok, jaki dziś uczynili uznając niepodległość Abchazji - powiedział w rozmowie z agencją Interfax prezydent tej republik Siergiej Bagapsz. Z kolei prezydent Osetii Południowej Eduard Kokojty powiedział: To wielki dzień w historii naszego kraju i naszego narodu. Rosja uratowała nas przed ludobójstwem i dała nam możliwość rozwijania się i życia na naszej ziemi.

Ambasador Rosji przy NATO Dmitrij Rogozin oceniając decyzję Miedwiediewa powiedział, że uznanie niepodległości obu republik jest odpowiedzią dla tych wszystkich którzy twierdzili, że Rosja chce te obszary zaanektować.

Przeciwko uznaniu niepodległości Osetii Południowej i Abchazji opowiedziła się Wielka Brytania. Kategorycznie sprzeciwiamy się decyzji Rosji i ponownie zapewniamy o suwerenności i jedności terytorialnej Gruzji - powiedziała rzecznik prasowa brytyjskiego MSZ. Jako sprzeczną z prawem międzynarodowym i absolutnie nie do przyjęcia określiła decyzję Rosji kanclerz Niemiec Angela Merkel. Zaniepokojenie o integralność terytorialną Gruzji wyraziły Stany Zjednoczone.

Szymon Martys

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2009 - Jorgos Papandreu został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.