Rosja uznała niepodległość Osetii Południowej i Abchazji

[2008-08-26 17:52:30]

Jak informuje agencja prasowa ITAR-TASS prezydent Federacji Rosyjskiej Dmitrij Miedwiediew podpisał 26 sierpnia dekret, w którym uznaje niepodległość Osetii Południowej i Abchazji.

Uznając wolę wyrażoną przez Osetyjczyków i Abchazów, kierując się Kartą Narodów Zjednoczonych, deklaracją z 1970 roku o podstawach prawnych przyjaznych relacji między państwami oraz końcowym aktem Konferencji Bezpieczeństwa i Wspólnoty w Europie z 1975 roku, a także innymi fundamentalnymi dokumentami międzynarodowymi zdecydowałem o podpisaniu dekretu o uznaniu niepodległości Osetii Południowej i Abchazji przez Federację Rosyjską - stwierdził rosyjski prezydent.

Miedwiediew wezwały inne kraje aby poszły w ślady Rosji. To nie był łatwy krok, ale to jedyna możliwość by uchronić życie tych ludzi - dodał.

To historyczny dzień dla naszego narodu. Jestem wdzięczny władzom i narodowi Rosji za ten wielki krok, jaki dziś uczynili uznając niepodległość Abchazji - powiedział w rozmowie z agencją Interfax prezydent tej republik Siergiej Bagapsz. Z kolei prezydent Osetii Południowej Eduard Kokojty powiedział: To wielki dzień w historii naszego kraju i naszego narodu. Rosja uratowała nas przed ludobójstwem i dała nam możliwość rozwijania się i życia na naszej ziemi.

Ambasador Rosji przy NATO Dmitrij Rogozin oceniając decyzję Miedwiediewa powiedział, że uznanie niepodległości obu republik jest odpowiedzią dla tych wszystkich którzy twierdzili, że Rosja chce te obszary zaanektować.

Przeciwko uznaniu niepodległości Osetii Południowej i Abchazji opowiedziła się Wielka Brytania. Kategorycznie sprzeciwiamy się decyzji Rosji i ponownie zapewniamy o suwerenności i jedności terytorialnej Gruzji - powiedziała rzecznik prasowa brytyjskiego MSZ. Jako sprzeczną z prawem międzynarodowym i absolutnie nie do przyjęcia określiła decyzję Rosji kanclerz Niemiec Angela Merkel. Zaniepokojenie o integralność terytorialną Gruzji wyraziły Stany Zjednoczone.

Szymon Martys

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.

2009 - W Irlandii opublikowano tzw. Raport Ryana, ujawniający systemowy charakter tortur, gwałtów i poniżania dzieci przez katolickich księży i zakonnice, zarządzających ośrodkami wychowawczymi.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) został prezydentem Timoru Wschodniego.

2018 - Ubiegający się o reelekcję Nicolás Maduro wygrał w pierwszej turze wybory prezydenckie w Wenezueli.