Vermont: Kandydatka na prokuratora generalnego za oskarżeniem Busha

[2008-09-19 14:51:37]

Kandydatka Postępowej Partii Vermont (Vermont Progressive Party) na prokuratora generalnego stanu Vermont Charlotte Dennett zapowiedziała, że jeśli zwycięży podejmie kroki prawne przeciwko prezydentowi George'owi W. Bushowi za jego działania w Iraku. Ktoś musi uczynić pierwszy krok - powiedziała.

Podstawą prawną ma być odpowiedzialność za śmierć wywodzących się z Vermontu zwerbowanych żołnierzy, których okłamano w kwestii rzekomego zagrożenia ze strony Iraku i wciągnięcie kraju do wojny z naruszeniem prawa.

Dennett zapowiedziała też powołanie w tym celu specjalnego prokuratora. Miałby nim być były prokurator okręgowy Los Angeles Vincent Bugliosi, autor wydanej niedawno książki "The Prosecution of George W. Bush for Murder". Bugliosi stwierdził, że przyjmie taką ofertę, dodając: żaden człowiek, także prezydent Stanów Zjednoczonych, nie może być ponad prawem.

Demokratyczny kontrkandydat Dennett, obecny prokurator generalny William Sorrell publicznie sprzeciwił się sądzeniu prezydenta w Vermont.

W 2007 roku Senat Vermont przyjął rezolucję wzywającą do postawienia prezydenta oraz wiceprezydenta Dicka Cheneya w stan oskarżenia. Także w kilku miastach odbyły się udane referenda w tej sprawie.

Vermont jest jedynym stanem, którego Bush nigdy nie odwiedził jako prezydent.

Postępowa Partia Vermont jest najsilniejszą lokalną "trzecią partią", mającą reprezentację w stanowej Izbie Reprezentantów. Jednym z jej założycieli (choć nie członków) jest wieloletni kongresman, a od 2007 roku senator niezależny Bernie Sanders.

Krzysztof Pacyński

Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

19 października:

1899 - Urodził się Miguel Asturias, gwatemalski pisarz, przedstawiciel realizmu magicznego, noblista. Zaangażowany politycznie po stronie ruchów lewicowych, sprzeciwiał się rządom dyktatorskim i eksploatacji przez wielkie korporacje.

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.