Vermont: Kandydatka na prokuratora generalnego za oskarżeniem Busha

[2008-09-19 14:51:37]

Kandydatka Postępowej Partii Vermont (Vermont Progressive Party) na prokuratora generalnego stanu Vermont Charlotte Dennett zapowiedziała, że jeśli zwycięży podejmie kroki prawne przeciwko prezydentowi George'owi W. Bushowi za jego działania w Iraku. Ktoś musi uczynić pierwszy krok - powiedziała.

Podstawą prawną ma być odpowiedzialność za śmierć wywodzących się z Vermontu zwerbowanych żołnierzy, których okłamano w kwestii rzekomego zagrożenia ze strony Iraku i wciągnięcie kraju do wojny z naruszeniem prawa.

Dennett zapowiedziała też powołanie w tym celu specjalnego prokuratora. Miałby nim być były prokurator okręgowy Los Angeles Vincent Bugliosi, autor wydanej niedawno książki "The Prosecution of George W. Bush for Murder". Bugliosi stwierdził, że przyjmie taką ofertę, dodając: żaden człowiek, także prezydent Stanów Zjednoczonych, nie może być ponad prawem.

Demokratyczny kontrkandydat Dennett, obecny prokurator generalny William Sorrell publicznie sprzeciwił się sądzeniu prezydenta w Vermont.

W 2007 roku Senat Vermont przyjął rezolucję wzywającą do postawienia prezydenta oraz wiceprezydenta Dicka Cheneya w stan oskarżenia. Także w kilku miastach odbyły się udane referenda w tej sprawie.

Vermont jest jedynym stanem, którego Bush nigdy nie odwiedził jako prezydent.

Postępowa Partia Vermont jest najsilniejszą lokalną "trzecią partią", mającą reprezentację w stanowej Izbie Reprezentantów. Jednym z jej założycieli (choć nie członków) jest wieloletni kongresman, a od 2007 roku senator niezależny Bernie Sanders.

Krzysztof Pacyński

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1945 - Syria: Francuzi zbombardowali Damaszek.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Argentyna: Rewolta Cordobazo w mieście Cordoba.

1993 - Niemcy: W Solingen w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2010 - Szwajcaria: W Lozannie odbył się kogres założycielski Alternatywnej Lewicy.