Grenlandia: Mieszkańcy popierają zwiększenie autonomii

[2008-11-26 20:21:22]

25 grudnia na Grenlandii odbyło się referendum na temat zwiększenia autonomii regionu. "Za" propozycją zagłosowało 75,54 proc. Grenlandczyków, 23,57 proc. było przeciw.

Zwiększeniu ulegną uprawnienia rządu Grenlandii w takich sprawach jak polityka zagraniczna, polityka obronna i wymiar sprawiedliwości. Mieszkańcy wyspy otrzymają także kontrolę nad istniejącymi tam złożami ropy i gazu. Przepisy wejdą w życie 21 stycznia 2009 roku.

Dziękuje mieszkańcom Grenlandii za tak zdecydowany głos. Otrzymaliśmy teraz mandat aby pójść o krok dalej i zacząć domagać się niepodległości - stwierdził w wystąpieniu telewizyjnym po głosowaniu premier Grenlandii Hans Enoksen.

Za niepodległością Grenlandii opowiadają się ugrupowania lewicowe - socjaldemokratyczne Naprzód (Siumut) i socjalistyczna Wspólnota Eskimoska (Inuit Ataqatigiit). Głównymi partiami które przeciwstawiają się temu pomysłowi są, popierani głównie przez mieszkających na wyspie Duńczyków, socjalliberalni Demokraci (Demokraatit) oraz konserwatyści z ugrupowania Czując Wspólnotę (Atassut).

Grenlandia jest kolonią duńską od 1954 roku. Od 24 lat dysponuje dużą autonomią wewnętrzną. W odróżnieniu od Danii Grenlandia nie wchodzi w skład Unii Europejskiej - opuściła EWG po referendum w 1985 roku.

Szymon Martys

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.