Hiszpania: Trockiści szykują się do wyborów europejskich

[2008-11-27 20:43:10]

Hiszpańska partia antykapitalistyczna, znana dotychczas jako Przestrzeń Alternatywa (Espacio Alternativo) zmieniła swoją nazwę na Lewica Antykapitalistyczna (Izquierda Anticapitalista) i zamierza wystartować w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2009 roku w ramach ogólnoeuropejskiej listy antykapitalistycznej, z której startować będzie między innymi francuska Nowa Partia Antykapitalistyczna (Nouveau parti anticapitaliste).

Organizacja podjęła tę decyzję podczas kongresu, który odbył się 22 listopada w Madrycie. Decyzja o starcie w wyborach została poparta przez 70 proc. delegatów, 22 proc. było przeciwko, 8 proc. się wstrzymało. Za zmianą nazwy na Lewica Antykapitalistyczna było również 70 proc. delegatów. Organizacja musi teraz zgromadzić 15 tysięcy podpisów wymaganych dla zarejestrowania listy wyborczej.

Przestrzeń Alternatywna powstała w 1995 roku po przekształceniu się z Rewolucyjnej Ligi Komunistycznej. Od tej pory działacze tej organizacji działają w ruchach masowych, w tym szczególnie w związkach zawodowych i organizacjach ekologicznych, starając się stworzyć lewicową alternatywę dla dominującej lewicy z partii socjalistycznej i opierać się jej neoliberalnym reformom. Kluczową rolę w pracach tej partii odgrywają zwolennicy Czwartej Międzynarodówki.

Bartłomiej Zindulski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2009 - Jorgos Papandreu został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.