Hiszpania: Trockiści szykują się do wyborów europejskich

[2008-11-27 20:43:10]

Hiszpańska partia antykapitalistyczna, znana dotychczas jako Przestrzeń Alternatywa (Espacio Alternativo) zmieniła swoją nazwę na Lewica Antykapitalistyczna (Izquierda Anticapitalista) i zamierza wystartować w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2009 roku w ramach ogólnoeuropejskiej listy antykapitalistycznej, z której startować będzie między innymi francuska Nowa Partia Antykapitalistyczna (Nouveau parti anticapitaliste).

Organizacja podjęła tę decyzję podczas kongresu, który odbył się 22 listopada w Madrycie. Decyzja o starcie w wyborach została poparta przez 70 proc. delegatów, 22 proc. było przeciwko, 8 proc. się wstrzymało. Za zmianą nazwy na Lewica Antykapitalistyczna było również 70 proc. delegatów. Organizacja musi teraz zgromadzić 15 tysięcy podpisów wymaganych dla zarejestrowania listy wyborczej.

Przestrzeń Alternatywna powstała w 1995 roku po przekształceniu się z Rewolucyjnej Ligi Komunistycznej. Od tej pory działacze tej organizacji działają w ruchach masowych, w tym szczególnie w związkach zawodowych i organizacjach ekologicznych, starając się stworzyć lewicową alternatywę dla dominującej lewicy z partii socjalistycznej i opierać się jej neoliberalnym reformom. Kluczową rolę w pracach tej partii odgrywają zwolennicy Czwartej Międzynarodówki.

Bartłomiej Zindulski

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej