Hiszpania: Trockiści szykują się do wyborów europejskich

[2008-11-27 20:43:10]

Hiszpańska partia antykapitalistyczna, znana dotychczas jako Przestrzeń Alternatywa (Espacio Alternativo) zmieniła swoją nazwę na Lewica Antykapitalistyczna (Izquierda Anticapitalista) i zamierza wystartować w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2009 roku w ramach ogólnoeuropejskiej listy antykapitalistycznej, z której startować będzie między innymi francuska Nowa Partia Antykapitalistyczna (Nouveau parti anticapitaliste).

Organizacja podjęła tę decyzję podczas kongresu, który odbył się 22 listopada w Madrycie. Decyzja o starcie w wyborach została poparta przez 70 proc. delegatów, 22 proc. było przeciwko, 8 proc. się wstrzymało. Za zmianą nazwy na Lewica Antykapitalistyczna było również 70 proc. delegatów. Organizacja musi teraz zgromadzić 15 tysięcy podpisów wymaganych dla zarejestrowania listy wyborczej.

Przestrzeń Alternatywna powstała w 1995 roku po przekształceniu się z Rewolucyjnej Ligi Komunistycznej. Od tej pory działacze tej organizacji działają w ruchach masowych, w tym szczególnie w związkach zawodowych i organizacjach ekologicznych, starając się stworzyć lewicową alternatywę dla dominującej lewicy z partii socjalistycznej i opierać się jej neoliberalnym reformom. Kluczową rolę w pracach tej partii odgrywają zwolennicy Czwartej Międzynarodówki.

Bartłomiej Zindulski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1911 - Rewolucja meksykańska: zwycięstwo chłopskiej partyzantki Emiliana Zapaty nad wojskiem federalnym w bitwie o Cuautla.

1912 - W Warszawie zmarł Bolesław Prus, wybitny polski pisarz, prozaik, nowelista i publicysta okresu pozytywizmu, współtwórca polskiego realizmu, kronikarz Warszawy, myśliciel i popularyzator wiedzy, działacz społeczny, propagator turystyki.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.